Twórczość, która bierze na warsztat motyw bolesnego dorastania i rezonujących przez lata konsekwencji młodzieńczych wyborów, wymaga od autora niezwykłej intuicji psychologicznej. Angelika Ślusarczyk w swojej najnowszej powieści udowadnia, że posiada ten rzadki zmysł, serwując odbiorcy historię głęboko zakorzenioną w realiach emocjonalnego osamotnienia. „Spójrz na mnie” to pozycja, która pod płaszczykiem opowieści obyczajowej kryje uniwersalne prawdy o ludzkiej potrzebie bycia dostrzeżonym.
Fabuła została utkana wokół losów Hani, młodej kobiety, którą poznajemy w dwóch skrajnie różnych momentach życia. Konstrukcja oparta na przeplataniu perspektyw czasowych - teraźniejszości oraz wydarzeń sprzed ośmiu lat - stanowi jeden z najbardziej przemyślanych elementów strukturalnych książki. Autorka nie wykłada wszystkich kart na stół od razu. Zamiast tego z dużym wyczuciem dawkuje sekrety i stopniowo odsłania przed nami wydarzenia z czasów licealnych bohaterki, kiedy to brak uwagi ze strony wiecznie nieobecnych, zamożnych rodziców pchnął ją w stronę nieodpowiedniego towarzystwa i nocy, która bezpowrotnie zburzyła jej dotychczasowy świat.
Głównym motorem napędowym całej opowieści są bezwzględnie emocje oraz kreacja postaci, które dalekie są od papierowych szablonów. Hania to bohaterka wielowymiarowa, pełna wewnętrznych sprzeczności i zagubienia. Choć jej młodzieńcze decyzje oraz uleganie wpływom otoczenia mogą momentami budzić w czytelniku impulsywny sprzeciw, to jednak głębsza analiza jej sytuacji rodzinnej pozwala w pełni zrozumieć te motywacje.
Zderzenie dwóch światów - pozornego dobrobytu Hani oraz skomplikowanej, naznaczonej ubóstwem codzienności ukrywającego się pod pseudonimem Poety chłopaka - mogłoby w literaturze obyczajowej brzmieć banalnie. Ślusarczyk unika jednak tej pułapki. Relacja ta, choć rodzi się dynamicznie i niesie ze sobą ogromny ładunek uczuciowy, nie jest bezproblemowa ani czarno-biała. Miłość miesza się tu z poczuciem winy, traumą oraz trudnymi warunkami społecznymi. Na osobną pochwałę zasługuje również genialnie poprowadzony, niezwykle naturalny wątek czystej przyjaźni damsko-męskiej z Kacprem, który stanowi wspaniałą przeciwwagę dla miłosnych zawirowań i dodaje całości ogromnej dawki autentyzmu.
Pod względem stylistycznym autorka posługuje się piórem niezwykle sprawnym, lekkim, a zarazem mocno sugestywnym. Dialogi są żywe, pozbawione sztuczności, co pozwala bez przeszkód płynąć przez kolejne rozdziały. Książka ma jednak swoją specyficzną dynamikę. W pierwszej połowie Ślusarczyk wyraźnie kładzie nacisk na warstwę psychologiczną, drobiazgowo analizując stany emocjonalne bohaterów i powtarzalność ich codziennych rytuałów. Może to wywołać wrażenie chwilowej monotonii i spowolnienia akcji. Na szczęście druga część powieści znacząco przyspiesza, zacieśniając pętlę niepokoju wokół sekretów z przeszłości i nie pozwalając na odłożenie lektury aż do ostatniej strony.
„Spójrz na mnie” to książka, która potrafi poruszyć najczulsze struny ludzkiej wrażliwości. Moja subiektywna ocena tej pozycji jest wysoka głównie ze względu na jej niezwykłą autentyczność. Autorka nie próbuje przypodobać się masowemu odbiorcy tanią sensacją; tworzy opowieść bliską życiu, osadzoną w znajomych realiach, co ułatwia pełną empatii immersję w świat przedstawiony.
Wielkim plusem jest dojrzałość emocjonalna głównej bohaterki w kluczowych momentach jej życia - umiejętność postawienia granic i refleksja nad konsekwencjami własnych czynów to cechy rzadko spotykane w literaturze młodzieżowo-obyczajowej. Jedynym elementem, który odrobinę studził mój zachwyt, było wspomniane wcześniej, nieco zbyt statyczne tempo w środkowej fazie książki, gdzie fabuła mogłaby odważniej przełamywać pewne schematy narracyjne.
To głęboka, dojrzała i momentami bolesna opowieść o tym, że ucieczka przed przeszłością jest jedynie iluzją, a prawdziwe uzdrowienie wymaga odważnego spojrzenia prawdzie w oczy.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2026-05-13
auraliteracka
Klara to młoda dziewczyna, która pracuje w jednej z wrocławskich restauracji, studiując jednocześnie to, z czym wiąże swoją przyszłość - kosmetologię....
Wiola to młoda dziewczyna, która całkiem niedawno straciła bliską osobę. Teraz prowadzi swój Kobiecy Salon, świadcząc w nim usługi kosmetyczne wraz ze...