Louise Jensen "Surogatka" 💚
Kat i Nick są zgodnym małżeństwem ale do szczęścia brakuje im tylko jednego - dziecka. Kobieta nie może mieć własnych dzieci. Razem z mężem walczy o adopcję. Po raz drugi odnoszą porażkę. Główna bohaterka spotyka w kawiarni swoją najlepszą, z dawnych lat przyjaciółkę Lisę, która ta podsuwa jej nadzieję na potomstwo - surogację. Z czasem Lisa zachowuje się podejrzanie a mąż Nick staje się nieobecny. Czy przyjaciółka pragnie zemsty, czy mąż ją zdradza? Kat popada w paranoję, gdy zdaje sobie sprawę, że ktoś ją obserwuje. Przeszłość daje o sobie znać.
"Poza tym przecież koniec końców i tak jesteśmy tacy sami, prawda? Skóra i kości. Prawda i kłamstwa. Każdy człowiek ma własną historię. Pogrzebane żale. Nadzieję, którą próbujemy utrzymać na wodzy, by przypadkiem nie zacząć myśleć, że możemy stać się kimś, kim nie jesteśmy."
Zawiły i szokujący thriller. Mroczne sekrety. Na początku niedowierzałam, że Kat może być aż tak ślepa i nie widzieć, że Lisa coś kręci. Cóż, nie móc mieć dzieci to jednak nie jest nic przyjemnego, i jeśli ma się szansę, człowiek nie widzi nic poza tym maleństwem. Spodziewałam się innego zakończenia. Ale to nie znaczy, że wcale mi się nie podobało. Historia małżeńska przeplatana z licealnymi przygodami głównych bohaterów. Przeszłość i teraźniejszość, które są ze sobą zgrabnie połączone.
Bardzo szybko się czyta, pochłonęła mnie. Polecam dla fanów dobrego i trzymającego w napięciu thrillera psychologicznego. 👌"Kto nie ma nic do ukrycia? Każda wersja prawdy jest plastyczna, formujemy swoją rzeczywistość w taki sposób, żeby przykryć prawdę. Czasami wychodzi to tak dobrze, że udaje nam się przekonać nawet samych siebie."
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2018-02-28
Tytuł oryginału: The Surrogate
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Aga Zano
Karolina Wawrowska
"Każda wersja prawdy jest plastyczna, formujemy swoją rzeczywistość w taki sposób, żeby przykryć prawdę. Czasami wychodzi to tak dobrze, że udaje nam się przekonać nawet samych siebie."
"Grace, zrobiłam coś strasznego. Mam nadzieję, że mi wybaczysz." Grace nie potrafi się pogodzić ze śmiercią swojej najbliższej przyjaciółki Charlie...
Czy błąd matki może kosztować córkę wszystko? Wstrząśnięta nieoczekiwaną utratą męża Laura stara się zapewnić bezpieczną przyszłość sobie i swojej...
"Istnieją też inne kobiety, które tak bardzo pragną wziąć w ramiona własne dziecko, ze ich tęsknota pali żywym ogniem. Dlaczego ja miałabym bardziej na to zasługiwać? <Nie zasługujesz>, mówi cichutki głos w mojej głowie i nagle mam wrażenie, że to karma. Spłata długów. Wyprowadziłam się, ale przecież nie mogłam uciec przed samą sobą - przed wszystkim, co zrobiłam."