Okładka książki - Świąteczna niespodzianka

Świąteczna niespodzianka

„Świąteczna niespodzianka” Małgorzaty Kasprzyk to ciepła, wzruszająca i pełna ludzkiej wrażliwości opowieść, która pokazuje, że czasem największe cuda nie mają nic wspólnego z magią – rodzą się z obecności drugiego człowieka, rozmowy i odwagi, by stanąć twarzą w twarz z własnym bólem. Autorka prowadzi czytelnika przez historię trójki młodych bohaterów, którzy – choć powinni cieszyć się nadchodzącym świątecznym czasem – niosą na barkach ciężary większe, niż ktokolwiek z ich otoczenia potrafi zauważyć.

Miłosz, nagle konfrontujący się z prawdą o adopcji, wyrusza w podróż w poszukiwaniu biologicznego ojca i… własnej tożsamości. Łucja po rozczarowaniu miłosnym próbuje odkleić serce od przeszłości, licząc, że jeszcze kiedyś poczuje to, co straciła. Szymon natomiast zmaga się z poczuciem niezrozumienia i samotności, szczególnie bolesnym wtedy, gdy zbliżają się święta – czas, który miał pełnić funkcję rodzinnego ciepła. Tych troje, choć zupełnie inni, łączy jedno: głęboka potrzeba akceptacji, bliskości i poczucia, że w życiu naprawdę może wydarzyć się coś dobrego.

Kasprzyk kreśli ich portrety subtelnie, z dużą empatią i wyczuciem emocji. Podczas lektury czytelnik przeżywa ich lęki, rozczarowania i wątpliwości, ale także ma szansę obserwować powolne rodzenie się nadziei. Spotkanie przy świątecznym stole, które na początku wydaje się jedynie przypadkiem, staje się momentem przełomowym – takim, który nie rozwiązuje wszystkich problemów, ale pokazuje, że drugi człowiek naprawdę może być największą niespodzianką losu.

To powieść obyczajowa z elementami psychologicznymi, skierowana do odbiorców, którzy lubią historie o życiu, emocjach i relacjach. Idealna dla osób szukających ciepłej, refleksyjnej opowieści na zimowy czas – takiej, która nie jest przesłodzona, ale prawdziwa i bliska.

„Świąteczna niespodzianka” niesie ważne przesłanie: nie zawsze dostajemy cud, na jaki czekamy, ale często otrzymujemy ten, którego naprawdę potrzebujemy. To książka o empatii, odwadze w szukaniu własnej drogi i o tym, że nowe początki potrafią narodzić się z najmniej oczywistych spotkań. To piękna, kojąca lektura, którą naprawdę warto się otulić w grudniowe wieczory. Polecam.

Informacje dodatkowe o Świąteczna niespodzianka:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-10-28
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Zobacz opinie o książce Świąteczna niespodzianka

Kup książkę Świąteczna niespodzianka

Spotkajmy się w Alzacji
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Spotkajmy się w Alzacji

Rok 1987 – Agata Staszewska jest studentką SGGW. Na uczelni poznaje chłopaka zaangażowanego w działalność opozycyjną przeciw komunistycznym władzom...

Wszystko od nowa
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Wszystko od nowa

Rodzina to cały świat Marty Piaseckiej. Uwielbia niekończące się rozmowy z bratem Kacprem i ciotką Weroniką. Sprawy komplikują się, kiedy dziewczyna wyjeżdża...