(...) Nina i Blanka, to bliźniaczki, z wyglądu takie same, ale charakterem różnią się diametralnie. Nina to szalona singielka, nie gryząca się w język, pracuje w korporacji, mieszka w ukochanej Gdyni, w apartamentowcu. Natomiast Blanka, cicha, spokojna żona i matka dwójki maluchów, mieszka w Zakopanem, porzucając swe marzenia o malarstwie, pracuje na pełny etat w domu. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie teściowa zakochana w swoim synku i niemogąca się pogodzić z faktem, iż to właśnie Blanka została jej synową. Pewnego dnia Nina wpada na szalony pomysł. Nie mogąc już znieść udręczenia siostry, proponuje dwutygodniową zamianę miejsc. Blanka zakłada szpilki Niny i wyrusza do Gdyni, a Nina w puchowej kurtce Blanki, przywołującej na myśl osmolonego bałwana, postanawia wziąć byka za rogi i stawić czoła despotycznej teściowej siostry. Czy ta zamiana ról wyjdzie obu kobietom na dobre? Czy nikt nie zorientuje się, że coś tutaj jest nie tak?
"Świąteczna zamiana" to cudowna opowieść o siostrzanej miłości, wsparciu, odkrywaniu siebie, patrząc z perspektywy drugiej osoby. Natalia Przeździk i Daria Kaszubowska stworzyły fabułę pełną ciepła, humoru, ale i momentów refleksji, od której ciężko się oderwać. Lekkie pióro obu autorek, które uwielbiam, ich upodobanie w tradycji, kulturze miejsca, taki lokalny patriotyzm, przeniesione na karty powieści, zachęcają do tego, by samemu doświadczyć kaszubskiej atmosfery czy też dać się zauroczyć podhalańskim krajobrazom.
Historia na pierwszy rzut oka niepozorna, przywołująca na myśl znane komedie z motywem zamiany miejsc, posiada niesamowitą głębię. Inspiruje do tego, by zatrzymać się w pędzie codzienności i zastanowić nad sobą, nad swoim życiem. Czy przypadkiem nie trzeba w nim czegoś zmienić? Może pora nauczyć się stawiać granice, może warto odkurzyć zapomniane pragnienia, które gdzieś wciąż tkwią na dnie serca, a może już od dawna nasze życie przestało być nasze, a stało się jedynie spełnianiem czyichś oczekiwań i ciągłą gonitwą.
Ta cudowna, otulająca nadzieją opowieść, wspaniale wpisuje się w przedświąteczny czas adwentu, gdy nasze serca szczególniej skłaniają się ku przemianie.
Polecam!!
Data wydania: 2025-10-22