To już moje kolejne spotkanie z twórczością Asi. Naprawdę ta kobieta pisze sercem. Jej historie czyta się lekko i przyjemnie, choć każda z nich ma coś ważnego do przekazania czytelnikom.
Tym razem poznajemy Alicję, która została zupełnie sama na święta. Dziewczyna nie ma rodziny, a jedyna przyjaciółka nagle zmieniła plany. Została sama ze swoim kotem, który tuż przed Wigilią postanawia znaleźć towarzystwo swojej ukochanej pani. Ucieka.
Alicja wychodzi szukać niesfornego zwierzaka. Kiedy traci już nadzieję na jego odnalezienie, kota oddaje jej Henryk – młody mężczyzna, którego los w te święta rzucił daleko od domu. Alicja i Henryk to dwie samotne dusze. W porywie chwili dziewczyna proponuje mu, by spędził ten wigilijny wieczór z nią.
W momencie, kiedy Henryk przestępuje próg mieszkania Alicji, zmienia się wszystko w ich życiach. Wigilijny wieczór zamienia się w całe święta, które wydłużają się o kolejne kilka dni. Ten czas będzie wyjątkowy nie tylko dla Alicji, ale także dla Henryka. To będzie początek zmian w ich życiu.
To była piękna i cudowna historia. Trochę nieprawdopodobna, ale mimo to pełna tej świątecznej magii, bo przecież cuda zdarzają się tylko w święta.
Alicja i Henryk należą do różnych światów. Ona – sierota pracująca w markecie, on – mający rodzinę, ustawiony społecznie i zawodowo. Już na pierwszy rzut oka widać, że dzieli ich praktycznie wszystko, a mimo to dla miłości to wszystko jest nieważne. Najważniejsze są serca, a ich serca łakną miłości i bliskości. Ten jeden wieczór wigilijny stał się katalizatorem zmian w ich życiu.
Spotkanie Alicji i Henryka udowadnia, że miłość przychodzi zazwyczaj wtedy, gdy się jej nie spodziewamy. Wtedy jest szczera i często na całe życie. Wie o tym ten, kto doświadczył tego w swoim życiu. Jestem takim szczęśliwcem – moja miłość towarzyszy mi już od 25 lat. Jedyne, co mogę Wam doradzić, to uważnie patrzcie i nie przegapcie swojej szansy na miłość.
Historia naszych bohaterów otulona jest magią świąteczną, która sprawia, że z prawdziwą przyjemnością czyta się to krótkie opowiadanie. Jestem pewna, że spędzicie miło czas w towarzystwie Alicji, Henryka i Mańka.
Polecam
Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2025-11-03
Magdalena Górska
Sara jest pulchną maturzystką która już jakiś czas temu straciła nadzieję na poznanie "tego jedynego" i całkowicie poświęciła się nauce i swojej wielkiej...