Macie ochotę na oniryczny thriller, w którym granice się zacierają, a duchy przeszłości domagają się prawdy? Pełen niepokoju i napięcia „Szeptanka” Karoliny Głogowskiej wciąga i budzi ciekawość.
Hela, piętnastolatka z napadami agresji, po jednym z incydentów zostaje wyrzucona ze szkoły. Jej matka traci pracę, a ojciec nie stanowi wsparcia, więc obie wracają do rodzinnego domu w Kociewiu, gdzie mieszkają nieprzyjazne babcia i prababcia. Spokojne życie szybko zamienia się w koszmar – pojawiają się tajemnicze zjawiska, a ataki Heli się nasilają. Gdy dziewczyna znika, Matylda musi odkryć mroczny sekret rodziny, zanim będzie za późno.
Największym atutem powieści jest jej magiczny, niepokojący klimat oraz sugestywny wątek paranormalny. Obrazowe opisy natury i nadprzyrodzonych zjawisk pobudzają wyobraźnię, a dynamiczna fabuła pełna emocji i napięcia nie pozwala się nudzić. Całość dopełnia ciężka atmosfera bólu i milczenia, które nie pozwala ujawnić prawdy i przynieść ukojenia.
Nie możemy zapomnieć o miejscowej gwarze Kociewia, lokalnych wierzeniach, tradycjach, które stanowiły tutaj bardzo ciekawy i jakże istotny element tejże historii, dodając jej uroku, wyrazistości i wyjątkowości. Napary, suszone zioła, starodawne modlitwy i inne słowiańskie zwyczaje przepędzania złych duchów- czytając o nich, bardzo dobrze się bawiłam.
Autorka równie frapująco pokazała nam skomplikowane relacje rodzinne Heli i jej matki, Matyldy i jej rodzicielki oraz specyficzną najstarszą seniorkę w tej familii. Ich pokoleniowy konflikt niemalże niczym od siebie nie odstaje- te same zachowania, utarte frazesy, brak okazywania emocji, nieprzerobione traumy, wszechogarniający smutek i samotność. One coraz mocniej osiadają na naszych bohaterkach i trudno je ukryć.
„Szeptanka” to idealna powieść dla tych, którzy w thrillerze szukają nie tylko emocji i mrocznych tajemnic, lecz także magii, ludowych wierzeń i historii wpisanej w polską tożsamość – pełną trudnych relacji, cierpienia, odwagi i dążenia do prawdy.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2024-07-10
Justyna Kubacka
Inna kobieta to wciągająca od pierwszej strony opowieść,w której każda kobieta odnajdzie echa własnego życia. Ada jest samotną matką czteroletniej...
Przypadkowa śmierć. Zaplanowane zabójstwo. W co wierzysz?W trójmiejskim mieszkaniu znaleziono zwłoki mężczyzny. Ślady na jego szyi wskazują na uduszenie...