Okładka książki - Tajemnica Hipka Wariata patronujemy

Tajemnica Hipka Wariata

Tytuł : Tajemnica Hipka Wariata.

Autor : Mariusz Gadomski

Wydawnictwo Oficynka

Data premiery : 02.12.2022r.

#współpracareklamowa

#współpracabarterowa

#współpracarecenzencka

Opis książki :

Szemrana spowiedź króla zbrodni

Oparta na faktach powieść o Hipolicie Rytterze, pseudonim Hipek Wariat, słynnym międzywojennym gangsterze i mordercy, działającym w Warszawie, Lublinie i Charkowie. W 1929 roku Hipolit Rytter na łożu śmierci w więziennym szpitalu opowiada warszawskiemu adwokatowi Zygmuntowi Hofmoklowi-Ostrowskiemu swoją historię. Jego życie to ciągłe balansowanie między zbrodniami, pobytami w więzieniu a tęsknotą za żoną. Wie, że jest bestią, a jego historia to podróż przez morze krwi. Nietrudno zgadnąć, jak się ona skończy.

" W początkowym okresie przestępczej działalności Hipek Wariat specjalizował się w " piechociarstwie". W slangu złodziejskim piechociarzami nazywano złodziei drobiu.[...] "Piechociarstwo" wymagało od złodzieja sprytu, dobrej orientacji w terenie, sprawnych nóg, a także "gadanego". "

Ta książka to dla mnie odskocznia od romansów mafijnych.

Książka z historią w tle, oparta na faktach.

To historia słynnego gangstera i mordercy z okresu międzywojennego.- Hipolita Ryttera.

Książka sama w sobie jest ciekawa, zwłaszcza, że opowiada ją sam bohater na łożu śmierci w więziennej celi.

Słynny adwokat Zygmunt Hofmokl-Ostrowski, który jest zainteresowany życiem Hipka prosi go o opowiedzenie historii swojego życia.

Przyznam, że są to bardzo interesujące opisy życia, dosłownie wyjęte prosto z dobrego filmu, które potrafią zamrozić krew w żyłach.

Życie Hipka to nie tylko napady, ale także brutalne morderstwa.

Książka mimo wszystko jest napisana z poczuciem humoru, przez co czyta się ją z przyjemnością.

Gorąco polecam.

Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.

#książkoweimpresje

Kup książkę Tajemnica Hipka Wariata

Pitaval podlaski
Mariusz Gadomski0
Okładka ksiązki - Pitaval podlaski

Chciwość, zazdrość, chęć zemsty, chore urojenia i obłędne idee - to komponenty zbrodni. Zbrodnia jest eksterytorialna i ponadczasowa. Na każdej długości...

Jak zabijać to tylko we Lwowie
Mariusz Gadomski0
Okładka ksiązki - Jak zabijać to tylko we Lwowie

Ze względu na najpiękniejsze pogrzeby ludzie specjalnie przyjeżdżali do Lwowa, aby tam umierać - mawiał znany XIX-wieczny pisarz i satyryk Jan Lam. Zaś...