„Godni rywale” to energiczna, pełna tajemnic kontynuacja cyklu „The Grandest Game”, który bez skrupułów wytrąca czytelnika z równowagi, przejmując pełną kontrolę nad jego emocjami. Kontynuacja podnosi poprzeczkę, gra staje się bardziej mroczna, bardziej zawiła, a motywacje uczestników wykraczają daleko poza chęć zdobycia fortuny. I toczy się tu przede wszystkim nie walka o fortunę, ale o władzę, zaufanie i uczucia, a każda decyzja ma swoje konsekwencje.
W wyścigu pozostała piątka graczy, z których każdy gra na własnych zasadach. To etap, kiedy maski opadają, a rywalizacja staje się bardziej osobista niż kiedykolwiek. Za ich decyzjami stoją ukryte zamiary, rodzinne sekrety i emocje, które nieraz okazują się bronią potężniejszą niż pieniądze. Każda z postaci, zarówno dobrze znani bohaterowie, jak i nowo wprowadzeni, wnosi do fabuły własny bagaż doświadczeń i motywacji. Barnes pokazuje, że zwycięstwo nie polega wyłącznie na sprycie czy inteligencji, bywa też efektem siły charakteru, odwagi, a czasem nawet desperacji. Tempo akcji rośnie, zaskoczenia przychodzą jedno po drugim, a fabuła nieustannie igra z oczekiwaniami czytelnika. To, co wydaje się oczywiste, często staje się pułapką, zarówno dla bohaterów, jak i dla odbiorcy.
Autorka świetnie prowadzi narrację, zmienia perspektywy i pozwala nam zajrzeć do głów postaci, które nie tylko rozwiązują zagadki, ale mierzą się też z własnymi demonami. Przeplatające się perspektywy pozwalają wejść w skórę bohaterów, zrozumieć ich lęki i pragnienia, ale też dają przestrzeń na zaskoczenie, kiedy nagle okazuje się, że nic nie jest takie, jakim się wydaje. Książka stopniowo buduje napięcie, by potem niespodziewanie je rozładować, często w sposób, który całkowicie zmienia zasady gry. Relacje między bohaterami są równie wciągające, co sama gra. Są pełne napięcia, sprzeczności, ale też ziarna zaufania i uczuć. W grze nie chodzi już tylko o zwycięstwo, stawką jest przyszłość, reputacja i własna tożsamość. Grayson, Lyra, Savannah, Brady czy Rohan, każdy z nich prowadzi własną grę, czasem równoległą, czasem przeciwną do głównego wątku.
Nie brakuje też nowych twarzy, które potrafią namieszać w hierarchii i układach sił. Chociaż nie wszyscy budzą sympatię, każdy wnosi wartościowy element do układanki, która z każdym rozdziałem staje się coraz trudniejsza do rozszyfrowania. Akcja powieści jest wartka, dzięki czemu książkę czyta się z ogromną przyjemnością i szybko, ale też nie brakuje momentów, które skłaniają do zatrzymania się i zastanowienia. Szczególne znaczenie ma finał, to jedna z tych końcówek, które sprawiają, że zaczyna się przewracać kartki, żeby się upewnić, czy aby na pewno nie brakuje kolejnych stron. To prawdziwa bomba. Zaskakuje, wstrząsa i zostawia z szeroko otwartymi oczami, głową pełną pytań i ogromną chęcią poznania dalszego ciągu.
„Godni rywale” to opowieść, która pochłania bez reszty. To lektura pełna zagadek, emocji i niespodziewanych zwrotów akcji. To opowieść o grze, która wykracza poza planszę, o manipulacji, lojalności, rywalizacji i marzeniach, za które warto walczyć do końca. Gorąco polecam 💜
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-29
Tytuł oryginału: Glorious Rivals
maitiri_books
Drugi tom bestsellerowej trylogii jest równie ekscytujący jak pierwszy, tajemnica goni tajemnicę, a fabuła się zagęszcza.Na Avery Grambs na każdym kroku...
Nowa kolekcja opowieści obfitujących w romantyczne uniesienia, luksusy i tajemnice wprowadza czytelników jeszcze głębiej w uniwersum bestsellerowej serii...