Okładka książki - The Grandest Game. Tom 2. Godni rywale

The Grandest Game. Tom 2. Godni rywale

„Godni rywale” to energiczna, pełna tajemnic kontynuacja cyklu „The Grandest Game”, który bez skrupułów wytrąca czytelnika z równowagi, przejmując pełną kontrolę nad jego emocjami. Kontynuacja podnosi poprzeczkę, gra staje się bardziej mroczna, bardziej zawiła, a motywacje uczestników wykraczają daleko poza chęć zdobycia fortuny. I toczy się tu przede wszystkim nie walka o fortunę, ale o władzę, zaufanie i uczucia, a każda decyzja ma swoje konsekwencje.

W wyścigu pozostała piątka graczy, z których każdy gra na własnych zasadach. To etap, kiedy maski opadają, a rywalizacja staje się bardziej osobista niż kiedykolwiek. Za ich decyzjami stoją ukryte zamiary, rodzinne sekrety i emocje, które nieraz okazują się bronią potężniejszą niż pieniądze. Każda z postaci, zarówno dobrze znani bohaterowie, jak i nowo wprowadzeni, wnosi do fabuły własny bagaż doświadczeń i motywacji. Barnes pokazuje, że zwycięstwo nie polega wyłącznie na sprycie czy inteligencji, bywa też efektem siły charakteru, odwagi, a czasem nawet desperacji. Tempo akcji rośnie, zaskoczenia przychodzą jedno po drugim, a fabuła nieustannie igra z oczekiwaniami czytelnika. To, co wydaje się oczywiste, często staje się pułapką, zarówno dla bohaterów, jak i dla odbiorcy.

Autorka świetnie prowadzi narrację, zmienia perspektywy i pozwala nam zajrzeć do głów postaci, które nie tylko rozwiązują zagadki, ale mierzą się też z własnymi demonami. Przeplatające się perspektywy pozwalają wejść w skórę bohaterów, zrozumieć ich lęki i pragnienia, ale też dają przestrzeń na zaskoczenie, kiedy nagle okazuje się, że nic nie jest takie, jakim się wydaje. Książka stopniowo buduje napięcie, by potem niespodziewanie je rozładować, często w sposób, który całkowicie zmienia zasady gry. Relacje między bohaterami są równie wciągające, co sama gra. Są pełne napięcia, sprzeczności, ale też ziarna zaufania i uczuć. W grze nie chodzi już tylko o zwycięstwo, stawką jest przyszłość, reputacja i własna tożsamość. Grayson, Lyra, Savannah, Brady czy Rohan, każdy z nich prowadzi własną grę, czasem równoległą, czasem przeciwną do głównego wątku.

Nie brakuje też nowych twarzy, które potrafią namieszać w hierarchii i układach sił. Chociaż nie wszyscy budzą sympatię, każdy wnosi wartościowy element do układanki, która z każdym rozdziałem staje się coraz trudniejsza do rozszyfrowania. Akcja powieści jest wartka, dzięki czemu książkę czyta się z ogromną przyjemnością i szybko, ale też nie brakuje momentów, które skłaniają do zatrzymania się i zastanowienia. Szczególne znaczenie ma finał, to jedna z tych końcówek, które sprawiają, że zaczyna się przewracać kartki, żeby się upewnić, czy aby na pewno nie brakuje kolejnych stron. To prawdziwa bomba. Zaskakuje, wstrząsa i zostawia z szeroko otwartymi oczami, głową pełną pytań i ogromną chęcią poznania dalszego ciągu.

„Godni rywale” to opowieść, która pochłania bez reszty. To lektura pełna zagadek, emocji i niespodziewanych zwrotów akcji. To opowieść o grze, która wykracza poza planszę, o manipulacji, lojalności, rywalizacji i marzeniach, za które warto walczyć do końca. Gorąco polecam 💜

Informacje dodatkowe o The Grandest Game. Tom 2. Godni rywale:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-29
Tytuł oryginału: Glorious Rivals
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Zobacz opinie o książce The Grandest Game. Tom 2. Godni rywale

Kup książkę The Grandest Game. Tom 2. Godni rywale

The Inheritance Games. Ostatni gambit
Jennifer Lynn Barnes0
Okładka ksiązki - The Inheritance Games. Ostatni gambit

Ostatni gambit to trzeci tom cyklu młodzieżowego The Inheritance Games. Avery Kylie Grambs jakiś czas temu odziedziczyła ogromny majątek po zmarłym miliarderze...

The Grandest Game. Tom 1. Największa gra
Jennifer Lynn Barnes0
Okładka ksiązki - The Grandest Game. Tom 1. Największa gra

SIEDEM BILETÓW WYSPA MARZEŃ SZANSA ŻYCIA WITAJ W NAJWIĘKSZEJ GRZE - corocznym konkursie organizowanym przez miliarderkę Avery Grambs i czterech braci...