Okładka książki - Willa pod Kasztanem (#4). Światło gwiazd

Willa pod Kasztanem (#4). Światło gwiazd

Tom 4 cyklu Willa pod Kasztanem
Inne wydania:

*współpraca reklamowa*

Teraz się trochę poplączę w zeznaniach, nie czytałam wcześniejszych tomów tej serii, ale informacja, że brak ich znajomości nie wpłynie na frajdę czytania zaryzykowałam i muszę przyznać, że książka mi się podobała, nawet mam przypuszczenia o co chodziło w poprzednich tomach, ale powiem szczerze, nie ciągnie mnie żeby je nadrabiać, bo za dużo się wydarzyło tutaj żeby cofać się do początków. Było to też moje drugie spotkanie z twórczością autorki, pierwsze było dobre, ale też teraz nieco obawiałam się tej lektury, więc podchodziłam do niej z umiarkowanym entuzjazmem, na szczęście lektura okazała się całkiem przyjemna i absolutnie nie żałuję, że się na nią skusiłam.

Jesień w willi pod kasztanem zapowiada się intensywnie, tym bardziej, że pęka ona w szwach. Każdy ma jakiś problem i niemal każdy z nich kieruje się do willi pod kasztanem, a co za tym idzie do Kaliny po radę czy pomoc, natomiast mieszkańcy samej willi nie potrafią się ze sobą dogadać albo starają się unikać wszelkich spotkań czy rozmów.

Powieść jest wielowątkowa, niby powinnam się tego spodziewać, jednak ilość wątków, bohaterów, zależności, koligacji i problemów w pierwszej chwili nieco mnie przytłoczyła, zaczęłam się też obawiać, czy nie powtórzy się ten sam scenariusz, co przy moim pierwszym spotkaniu z twórczością autorki, czyli to że powieść będzie zbyt ogólna, na szczęście nie było tak źle. Niektóre wątki mnie mega wciągnęły i myślę że autorka spora z nich wyczerpała, mam też wrażenie, ze gdybym znała poprzednie tomy wiedziałabym też o występujących tutaj bohaterach dużo więcej, niemniej i tak dowiedziałam się o nich sporo.

Powieść przypominała mi poniekąd telenowelę, dużo się działo, akcja była bardzo szybka, tempo zmian wątków i zmian zachodzących w życiu każdego z bohaterów była niekiedy wręcz ekspresowa, niektóre podejmowane przez nich decyzje były jak dla mnie irracjonalne i nie przemyślane, takie trochę nad wyrost. Z największym zaangażowaniem śledziłam losy Doroty, wdowy i matki trójki dorosłych dzieci, kobiety która całe życie poświęciła rodzinie, a w momencie gdy chciała coś zmienić i odżyć na nowo spotkała się ze ścianą. Oj ten wątek napsuł mi tutaj sporo krwi, śledziłam go z zapartym tchem, niektórych osobników najchętniej bym odstrzeliła ale miałam nadzieję, że drastyczne korki osiągną skutek.

Książka była bardzo przyjemną lekturą, dobrze przy niej spędziłam czas. Napisana poprawnie w lekkim stylu, jak dla mnie jest to historia nieco oderwana od rzeczywistości niemniej pojawiają się w niej jak najbardziej realne problemy, życiowe sytuacje czy inne aspekty, które wielu ludziom są znane. Książka czytała się sama, moim zdaniem idealnie nada się na jesienne długie wieczory. Książka dla fanów lekkich i wielowątkowych historii. Mi się podobało i polecam.

Informacje dodatkowe o Willa pod Kasztanem (#4). Światło gwiazd:

Kup książkę Willa pod Kasztanem (#4). Światło gwiazd

Cena szczęścia
Krystyna Mirek0
Okładka ksiązki - Cena szczęścia

Mroczne tajemnice kryjące się za grubymi murami zamku zaczynają wychodzić na jaw. Kto jest sprawcą, a kto ofiarą? Kto przyjacielem, a kto wrogiem? Czy...

Podarunek
Krystyna Mirek0
Okładka ksiązki - Podarunek

Marta wysłała prośbę do losu. On podjął wyzwanie. Jednak odpowiedział zupełnie inaczej, niż ktokolwiek mógłby się spodziewać. Opowieść o samotności...