Okładka książki - Wszystko jest możliwe

Wszystko jest możliwe

Inne wydania:

Czy każdy koniec jest jednocześnie nowym początkiem? W trudnych sytuacjach potrzeba czasu, by to dostrzec. Alicję poznajemy w najgorszym momencie jej życia. Kobieta straciła wszystko: majątek, prawo wykonywania zawodu i, co najgorsze, dobre imię, lądując na zmywaku w niewielkiej karkonoskiej miejscowości. Trudno jej nie współczuć, ale i nie podziwiać, bo Alicja się nie poddaje.

Autorka zabiera nas do małego, starego domku z widokiem na góry. Ich opisy są tak plastyczne, że niemal czuć ten rześki wiatr i zapach lasu. To właśnie bliskość natury, cisza i zapierające dech w piersiach widoki stają się dla bohaterki najlepszą terapią. Nie można też zapomnieć o życzliwych ludziach oraz czworonożnych towarzyszach. Pies Mądrala i Kot Narzekalski wnoszą do historii mnóstwo ciepła i humoru, sprawiając, że ten wiejski domek staje się prawdziwym azylem. I to właśnie ten sielski klimat urzekł mnie w powieści najbardziej.

Nie można jednak poprzestać na zachwycie naturą, kiedy w życiu bohaterów tak dużo się dzieje. Mamy tu skomplikowany wątek miłosny z dwoma zupełnie różnymi mężczyznami. Jest i „przystojny gbur”, i ten sympatyczny, przyjacielski typ. Są dylematy, nieplanowana ciąża i pytania, na które niełatwo znaleźć odpowiedź.

Autorka nie oszczędza swoich postaci. W tej historii jest miejsce na tragiczne wypadki, niepełnosprawność i walkę o godność. Momentami czułam ściśnięte gardło, bo nieszczęścia spadające na bohaterów wydają się wręcz niemożliwe do udźwignięcia. A jednak to jedna z tych powieści, które zostawiają nas z uśmiechem i dają potężną dawkę wiary w lepsze jutro.

Bo „Wszystko jest możliwe” to przede wszystkim opowieść o nadziei. O tym, że nawet po największym upadku można się podnieść, otrzepać kolana i zawalczyć o sprawiedliwość. To też historia o tym, jak ważni są ludzie wokół nas i czasem wystarczy po prostu pozwolić im pomóc. Bo błędy popełnia każdy, ale dobro, które czynimy, zawsze wraca.

Informacje dodatkowe o Wszystko jest możliwe:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-01-21
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Wszystko jest możliwe

Kup książkę Wszystko jest możliwe

Błękitny dom nad jeziorem
Katarzyna Janus0
Okładka ksiązki - Błękitny dom nad jeziorem

Wzruszająca powieść o poszukiwaniu swojej drogi w otoczeniu pięknych mazurskich krajobrazów. Antonina, niespodziewanie dziedziczy stary dom na Mazurach...

Dom pełen miłości
Katarzyna Janus0
Okładka ksiązki - Dom pełen miłości

Zanurz się w pięknej opowieści o poszukiwaniu szczęścia i o uroczym mazurskim domu, który swoim mieszkańcom daje nadzieję i wytchnienie. Zosia...