Okładka książki - Zapomniana kukiełka

Zapomniana kukiełka

Tom 5 cyklu Saga wileńska

(...) Na skutek pożaru w Lutnikach, Ksymena wraz z ciotką Stefanią i jej córką Felicją, przenoszą się tymczasowo do Łempic. Tam kobieta poznaje swojego dalekiego kuzyna Dominika. Ona piękna, umiejętnie wykorzystująca urodę, postanawia oczarować niczego nieświadomego mężczyznę. Mając w pamięci przestrogi babki Blandyny, ale nie wiele sobie z nich robiąc, w końcu wpada w sidła miłości. Niestety, los lubiący pociągać za sznurki nie zawsze tak, jak byśmy sobie to wymarzyli, szykuje dla Ksymeny okrutną niespodziankę..

"Zapomniana kukiełka" to już 5 tom sagi wileńskiej, która od pierwszej części zdobyła moje serce. I choć często się zdarza w przypadku książkowych serii, że im dalej, tym bardziej naciągana i wymuszona fabuła, tak w przypadku tej sagi, każdy kolejny tom zwiększa głód czytania. To cudowna opowieść, w której autorka postawiła na kobiety, ukazując ich siłę, odwagę, zaradność, w obliczu dziejowych burz, jakie na ich życie zsyłała nie tylko historia Rzeczpospolitej, ale i sztywne ramy konwenansów, poglądów stanowiących czasy, w których przyszło im żyć.

Kocham styl pisania autorki. Z niezwykłą lekkością, potrafi przenieść czytelnika do świata powieści. Idealnie oddany klimat minionych epok w najmniejszym szczególe, z prezentacją potraw, wystrojem wnętrz, zapachami, gestami, językiem, przybliża nas do bohaterów powieści, pozwala zanurzyć się w ich codzienności, poczuć smak dawnego życia. Tak samo opisy przyrody i otoczenia, niesamowicie plastyczne, które nie nużą, a wręcz dają poczucie jakbyśmy własnymi oczami patrzyli na te miejsca o których czytamy. Ta historia poprostu żyje w czytelniku. Wyzwala ogrom emocji, uczuć, porusza uśpione struny serca. Śledząc losy kilku pokoleń kobiet, powracając do przeszłości, mamy pełen obraz historii, która dzieje się w życiu Ksymeny i Dominika. Obserwujemy jak wybory z przed wielu lat i podjęte wtedy z wielkim bólem decyzje, nierzadko będące efektem niepohamowanych żądz, ukształtowały los przyszłych pokoleń. Czasem gotując im piekło, czasem przedsionek raju..

Ta książka, podobnie jak wcześniejsze tomy, zostawi we mnie ślad i wiem, że nie pozwoli o sobie zapomnieć..

Polecam!

Informacje dodatkowe o Zapomniana kukiełka:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2025-10-27
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: czarksiazek

Zobacz opinie o książce Zapomniana kukiełka

Kup książkę Zapomniana kukiełka

Srebrne wrzeciono
Ewa Sobieniewska0
Okładka ksiązki - Srebrne wrzeciono

Piękna Litwinka Vaiva, będąca obiektem pożądania mężczyzn i tym samym nienawiści kobiet, zostaje oskarżona o czary. Jest rok 1641 i dla wiedźm nie ma...

Nocny welon
Ewa Sobieniewska0
Okładka ksiązki - Nocny welon

Kiedy tajemnice wychodzą na jaw, kobieta musi mieć odwagę, by się z nimi zmierzyć... Świat Wiktorii Łempickiej, pani na Zielnej, rozpadł się, gdy ukochany...