Okładka książki - Zgodne małżeństwo patronujemy

Zgodne małżeństwo

Dwadzieścia lat to piękny staż małżeństwa, zna się swoją drugą połówkę bardzo dobrze i nic nie potrafi zaskoczyć. Tylko czy aby na pewno? Między Joanną a Jackiem nie jest źle. Są z sobą tyle lat, że po prostu wkradła się rutyna, praktycznie z sobą nie rozmawiają, a jeśli już to o sprawach codziennych. O problemach z matką kobiety, która od jakiegoś czasu mieszka z nimi, córce, która, choć już dorosła, dla niej zawsze będzie powodem do zmartwień (choć tak naprawdę wcale ich tak bardzo nie sprawia). Miłość, namiętność, pragnienie spędzania wspólnie czasu – tego już nie ma między nimi, skończyło się tak naprawdę nie wiadomo kiedy.
Nadchodzi dzień, w którym Jacek się spóźnia do pracy. Nie brał nawet pod uwagę, że poniesie jakieś konsekwencje, w końcu był dobrym pracownikiem, pracującym od lat w jednej firmie. Prawda okazała się inna, a on dowiedział się, że będą zwolnienia, a jego spóźnienie jest wystarczające do tego, aby on został zwolniony. Ta sytuacja okazała się początkiem wielu zmian w jego życiu. Mężczyzna postanowił znaleźć sobie nową kobietę (a w sumie już znalazł kandydatkę), szybko dorobić się dużych pieniędzy i wraz z nią uciec do ciepłych krajów. Plan jest, pora na jego realizację. Tylko co z Joanną? Jaki plan ma ona?

Dla mnie to była pozycja, z którą po prostu dobrze się bawiłam. W opisie znajdziemy, że jest to powieść antyromantyczna i ja się zdecydowanie z tym zgadzam. Jest to druga tego typu książka, jaką czytałam i mi się podobała.
To historia o człowieku w okolicy 50, który zapragnął zmienić całe swoje życie, o małżeństwie, które może nie to, że się rozpadło, jednak tak naprawdę od dawna mało łączy ich ze sobą. Czytamy ją z perspektywy większej ilości bohaterów (głównie Jacka i Joanny, jednak są momenty, kiedy do głosu dochodzą inni). Akcja sprawnie poprowadzona, a książkę czytało się szybko.

Bohaterowie ciekawi, dość dobrze wykreowani, wywołujący emocje w czytelniku. Szczerze powiedziawszy, polubiłam ich praktycznie wszystkich, chociaż na pewno mają nie tylko zalety, ale również wady.

„Zgodne małżeństwo” to powieść antyromantyczna, która mnie się podobała i polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Informacje dodatkowe o Zgodne małżeństwo:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2022-04-21
Dodał/a opinię: Anna Kaczor

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Zgodne małżeństwo

Kup książkę Zgodne małżeństwo

Życie jest piękne, tylko trzeba nauczyć się z niego brać to, co najlepsze.

Miała na imię Barbara. Basia. Basieńka. Lat sześćdziesiąt. Albo pięćdziesiąt. Albo nawet czterdzieści. Niektórzy uważali z kolei, że sto, a młody wygląd zawdzięcza krwi upuszczanej z niewinnych kochanków.

Więcej cytatów z tej książki

Szefowa wszystkich szefów
Aleksandra Tyl 0
Okładka ksiązki - Szefowa wszystkich szefów

Marek pracuje jako przedstawiciel handlowy. Zarabia sporo, ale nie na tyle dużo, by pozwolić sobie na wszystko. Zaczyna doskwierać mu poczucie, że choć...

Leo! Znowu ty? Niecny plan
Aleksandra Tyl0
Okładka ksiązki - Leo! Znowu ty? Niecny plan

Leo ma 11 lat i nie przepada za szkołą. Lekcje są przecież taaaakie nudne i ciągle trzeba się uczyć. Na szczęście bywają też świetne dni, zwłaszcza gdy...