Recenzja książki: Detektyw Rudolf ratuje Święta. Świąteczna książka-gra

Recenzuje: Karolina Radlak

Świąteczne książki mają swój niepowtarzalny klimat, świetnie można z nimi przygotować się do tego, co będzie działo się pod koniec grudnia i wprowadzić się w tę cudowną atmosferę.
Detektyw Rudolf ratuje Święta to książka pełna zadań, zagadek, labiryntów oraz zagubionych przedmiotów, które to my będziemy musieli odnaleźć. Poznajemy tutaj rodzinę Gwiazdowskich mamę, tatę, Zosię i Franka, wspólnie podejmują oni decyzję o udaniu się na jarmark po choinkę i ozdoby. Każda strona to inna scenka, ale ci sami bohaterowie, więc możemy śledzić losy każdego z nich. Najpierw mamy pokazane domy i śpiące w nich dzieci, potem zaglądamy na stoły i patrzymy na smaczne pierniczki przyozdobione lukrem i posypkami, potem razem z tatą szukamy pachnącej jodły. Nie samą pracą człowiek żyje, więc na następnej stronie mamy śnieżną zabawę, a dalej świąteczny jarmark, który jest bardzo magiczny, potem szybko uciekamy na lodowisko i podglądany też, co dzieje się w fabryce Świętego Mikołaja. Tak strona po stronie przeżywamy cudowną przygodę, która sprawia, że sami chcemy udać się na taki sam jarmark, jak bohaterowie tej opowieści.
Z lewej strony książki znajdują się zadania, pierwsze jest od renifera, który najczęściej chce, żebyśmy mu coś odnaleźli, potem mamy Elfa Elfiusza, który prosi nas o pomoc w przeprowadzeniu go między tłumem ludzi, a ostatni jest Mikołaj, który chce, żeby na ilustracji odszukać właśnie jego. Ta książka to cudowna zabawa, która nie ma końca, możemy do danej ilustracji dopisać tyle różnych historii, że nigdy się one nie skończą.
Ja jestem tą książką zachwycona, ma ona twarde strony, więc nada się już dla najmłodszych dzieci, mamy tutaj cudowne ilustracje pełne barw, a dodatkowo oprócz ciekawej historii, mamy też zadania, które sprawiają, że przygoda nigdy się nie kończy. Dla nas najlepszą zabawą było odszukiwanie tych samych postaci na ilustracjach i wymyślać, co oni tutaj robią oraz po mimice twarz zgadywać, o czym myślą. Na pewno będziemy często do tej książki wracać, ponieważ jest wyjątkowa i spodobała się ona całej naszej rodzinie.

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Detektyw Rudolf ratuje Święta. Świąteczna książka-gra