Recenzja książki: Lapis

Recenzuje: Danuta Awolusi

Porywająca opowieść o tym, jak skomplikowany może być człowiek, o samotności i żywych legendach. Emilia Kiereś w powieści dla dzieci i młodzieży Lapis udowadnia, jak wielką moc ma słowo! I czaruje historią naprawdę niezwykłą. Jeżeli kochacie baśnie, czeka Was wspaniała przygoda.

recenzja Lapis

Zacznijmy od miasta. Miasta, które przyciąga uwagę czytelnika już od pierwszych zdań!

Kiedy po raz pierwszy ujrzałam Lapis, jaśniało w słońcu, misterne jak rzeźba z kości słoniowej. Ogarnął mnie zachwyt. Potem poznałam to miasto lepiej. Otaczały je potężne mury obronne, wewnątrz których plątały się uliczki, schodki, przesmyki – wszystko niezwykle piękne, kunsztownie zdobione i pełne wdzięku. Na każdym kroku natykałam się na wspaniałe budowle, urocze detale i ślady wielkiej przeszłości.

Nie wiedziałam wtedy jeszcze, że Lapis jest miastem z legendy, a świetliste mury, które tak mnie zachwyciły, kryją mroczne tajemnice.

Lapis to historia miasta zniszczonego przez złowrogą siłę i ludzki spisek. Miasta otoczonego murem, który miał dawać bezpieczeństwo, a stał się czymś zupełnie innym. Tobiasz jako architekt odkrywa nieprawidłowość w konstrukcji muru. To komplikuje pewne sprawy. Bohater zostaje niesprawiedliwie oskarżony i z dnia na dzień traci wszystko, co budował przez lata. Elżbieta nie potrafi pogodzić się z tą decyzją i za wszelką cenę próbuje go ocalić. Nad miastem gromadzą się czarne chmury, zbliża się najazd, a wraz z nim budzi się Poczwara, o której przez lata mówiono tylko szeptem. W jednej chwili rozpada się świat, który wydawał się trwały i bezpieczny.

Pięćdziesiąt lat później do odbudowanego miasta przyjeżdża Irenka z ojcem, który ma odnawiać freski. Dziewczynka zaczyna odkrywać to, o czym mieszkańcy wolą nie mówić. Interesują ją legendy, zapomniane historie, dziwne miejsca. Ciekawość prowadzi ją coraz głębiej w przeszłość.

Bohaterowie tej książki są wspaniali, natychmiast ożywają w wyobraźni czytelnika. Irenka to dziewczynka zmęczona ciągłym zaczynaniem od nowa z powodu przeprowadzek. Jest wrażliwa, uważna, szybko dostrzega to, co inni próbują ukryć. W jej postawie widać głód bliskości i potrzebę bezpieczeństwa, ale też waleczność. Irenkę można po prostu pokochać i ją podziwiać!

Jak wspominałam we wstępie, Emilia Kiereś pokazuje w tej książce moc słowa. Pomówienie może zniszczyć człowieka, kłamstwa zadają ból, a prawda – choć bywa trudna – z czasem przynosi ukojenie. Ta książka pokazuje też, jak łatwo zapomina się o pewnych wydarzeniach z przeszłości. Mimo to, Lapis trwa. Irenka przywiązuje się do niego szczerze, a ta więź silnie łączy ją z przeszłością tego niezwykłego miejsca, w którym znajduje się latarnia morska, choć morza brak…

Mnóstwo w tej powieści przygód, ale też emocji. Są miłość, tęsknota, rozłąka. Legenda i tajemnica tylko pobudzają ciekawość. Lapis czyta się z rosnącym napięciem, ale też z refleksją, bo nie jest to tylko historia o odkrywaniu zagadki sprzed lat, ale też o uczuciach, przyjaźni i relacjach. Ta powieść ma w sobie mnóstwo baśniowego czaru, za którym tęskni się przez całe dorosłe życie.

Tagi: dla dzieci

Emilia Kiereś ;
Rzeka
Emilia Kiereś0
Okładka ksiązki - Rzeka

Ostatnie oddziały dawno już powróciły – a jeden z najlepszych dowódców wciąż nie wraca z wojny. Kilian postanawia wypatrywać ojca z Najwyższego Szczytu...

Cynowy rycerzyk
Emilia Kiereś0
Okładka ksiązki - Cynowy rycerzyk

Stasiek złamał nogę i okres rekonwalescencji spędza pod opieką taty w domu wujostwa, którzy wyjechali w daleką podróż. Chłopiec nie jest zachwycony sytuacją...