„Lupus magnus. Wataha. Tom 1” autorstwa Magdy Krupy-Szlamy
Debiutancka powieść Magdy Krupy-Szlamy „Lupus magnus. Wataha” to niezwykle klimatyczna, emocjonalna i nieco tajemnicza historia, która przenosi czytelnika w sam środek pierwotnej, dzikiej przyrody Białowieskiego Parku Narodowego. Autorka umiejętnie splata elementy obyczajowe, romantyczne i ekologiczne z delikatnym wątkiem sensacyjnym, tworząc książkę, która przyciąga uwagę od pierwszych stron i nie pozwala oderwać się aż do końca.
Fabuła rozgrywa się w niedalekiej przyszłości – w roku 2028. W Białowieży zaczynają pojawiać się wilki inne niż wszystkie znane dotąd gatunki – większe, silniejsze, niemal majestatyczne. Ich nagłe pojawienie się budzi niepokój, ale i fascynację. W tym samym czasie bogaty inwestor, Karol Wataha, postanawia stworzyć Ośrodek Pomocy Wilkom – miejsce, które ma chronić te niezwykłe stworzenia. Do ośrodka trafia Łucja Rubik, młoda, ambitna weterynarz, która właśnie przeżyła bolesne rozstanie i szuka nowego początku.
Łucja to bohaterka z krwi i kości – silna, ale krucha emocjonalnie, zdeterminowana, lecz wciąż zraniona. Jej postać jest niezwykle autentyczna i łatwo się z nią utożsamić. Karol Wataha natomiast to postać owiana tajemnicą – charyzmatyczny, pewny siebie, ale skrywający sekrety, które mogą całkowicie zmienić sposób, w jaki patrzymy na świat przedstawiony. Między tą dwójką zaczyna się rodzić subtelna więź, pełna napięcia i emocji, która stopniowo odsłania głębsze warstwy zarówno relacji, jak i samej fabuły.
Styl Magdy Krupy-Szlamy zasługuje na szczególne uznanie. Autorka pisze plastycznie i z wyczuciem, z łatwością maluje słowami obrazy natury i emocji. Jej język jest dopracowany, ale nieprzesadzony – dzięki temu lektura jest przyjemna, a zarazem pełna emocjonalnej głębi. Autorka nie boi się trudnych tematów – pisze o zdradzie, samotności, utracie zaufania, ale też o odradzaniu się, sile natury i więzi człowieka z przyrodą.
Emocje w tej powieści odgrywają kluczową rolę. Czytelnik wraz z Łucją przechodzi przez ból po stracie, niepewność nowego początku i fascynację tajemniczym światem wilków. W tle majaczy pytanie o granice między człowiekiem a naturą – czy naprawdę potrafimy ją zrozumieć, czy tylko próbujemy ją podporządkować?
„Lupus magnus. Wataha” to książka dla czytelników, którzy cenią powieści z duszą – gdzie przyroda jest nie tylko tłem, ale pełnoprawnym bohaterem, a emocje są równie ważne jak akcja. Spodoba się miłośnikom historii z pogranicza realizmu i tajemnicy, fanom literatury obyczajowej z głębszym przesłaniem, a także osobom, które lubią bohaterów zmagających się z przeszłością i poszukujących sensu.
Przesłanie książki jest piękne i uniwersalne – mówi o odnowie, o sile, którą można odnaleźć w naturze, i o tym, że nawet po największej burzy można zacząć od nowa. To także przypomnienie, że człowiek i zwierzę są ze sobą nierozerwalnie związani – a w oczach wilka można czasem zobaczyć więcej prawdy niż w oczach drugiego człowieka.
„Lupus magnus. Wataha. Tom 1” to porywająca opowieść o naturze, emocjach i ludzkiej przemianie. Magda Krupa-Szlama stworzyła książkę, która zachwyca atmosferą, intryguje tajemnicą i zostaje w sercu na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Gorąco polecam ją wszystkim, którzy szukają historii poruszającej, pięknej i pełnej dzikiego uroku.
Data wydania: 2023-10-17
Małgorzata Styczeń
Po serii tajemnic, które odkryła Łucja Rubik, przyszedł czas na kolejną – to ona okazała się tą, na którą czekała cała Rasa. Zmiennokształtni jednak...