"Niezłe ziółka. Rośliny, które śmierdzą, plują, drapią i puszczają bąki" to solidna dawka wartościowych i niezwykle interesujących informacji na temat różnych roślin, które spotykamy na co dzień. Docenią ją szczególnie ci, którzy uwielbiają połączenie ciekawostek z praktycznym wykorzystaniem ich w życiu codziennym. Publikacja wydana w ramach serii "Życie bez granic" (Wydawnictwo Jedność).
"Niezłe ziółka" to książka, która z jednej strony zaspokaja ciekawość, ale z drugiej pobudza do dalszych poszukiwań i odkrywania kolejnych sekretów skrywanych przez rośliny. Piękne, a zarazem realistyczne ilustracje poszczególnych gatunków ułatwiają ich identyfikację w terenie, a zabawne obrazki przedstawiające ciekawostki i historyjki związane z tematem niejednokrotnie przywołują uśmiech na twarz czytelnika.
Na kolejnych stronach możemy przyglądać się z bliska korzeniom, łodygom, liściom, kwiatom i owocom. Ziołom, trawom i potężnym drzewom. Prezentowane rośliny są pogrupowane według strategii stosowanych dla przetrwania, ochrony, obrony i rozmnażania się. Dowiadujemy się m.in., w jaki sposób dana roślina wpływa na życie człowieka (wykorzystanie w życiu codziennym, właściwości lecznicze). Młodzi czytelnicy dowiadują się, jakie rośliny kłują, parzą, drapią, plują, śmierdzą i… puszczają bąki. A przede wszystkim, dzięki czemu i dlaczego to w ogóle robią. Zagadką dla mnie jest pojawienie się jednego gatunku, który nie jest rośliną...
W ramach podsumowania po przeczytaniu książki można nie tylko sprawdzić swoja wiedzę i pograć (rozpoznawanie roślin, ich symbolika), ale także zaangażować się w bardziej praktyczne czynności jak wykonanie własnego zielnika (przy okazji przypominam o równie ciekawej publikacji "Mój pierwszy zielnik"), kwiatka origami, przygotowanie herbatki z lipy, zupy z pokrzyw, syropu miętowego, czy guacamole. To oczywiście nie wszystko, ponieważ zawarto także przepisy na olejek z lawendy (relaksujący - do masażu), syrop z płatków maku (na suchy kaszel), maść fiołkową czy wodę z bławatka o właściwościach łagodzących. Tego się zupełnie nie spodziewałam!
Książka ucieszy każdego ciekawego świata czytelnika, który lubi nie tylko zdobywać nową wiedzę, ale także poznawać ciekawe historie z dawnych czasów. Przede wszystkim jednak sprawi radość ceniącym sobie możliwość samodzielnego poszukiwania, doświadczania i eksperymentowania.