Recenzja książki: Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa

Recenzuje: Anna Kaczor

Kim jest Wanda Telakowska? Oczywiście kobietą, a jednocześnie pionierką, legendą i zdecydowanie najważniejszą postacią polskiego wzornictwa powojennego. W 1950 roku założyła Instytut Wzornictwa Przemysłowego, który się stał kuźnią wzorów dla przemysłu na najwyższym poziomie estetycznym, szkołą projektantów. Było to miejsce (zresztą jedno z niewielu wtedy) przyjazne kobietom. Pani Wanda wierzyła, że człowieka kształtuje to, co go otacza, poświęciła całe swoje życie, aby stworzyć nowy zawód: projektanta wzornictwa. A jaka była prywatnie? Według wielu była jedną z najbarwniejszych postaci i dwudziestolecia międzywojennego i PRL-u. Jej poczucie humoru było niebanalne, a do tego miała dar opowiadania historii i dowcipów (takich ostrzejszych). Była osobą, którą wielu uważało za legendę.

W książce poznajemy historię pani Wandy. Możemy dowiedzieć się o niej naprawdę dużo i to zarówno o jej życiu prywatnym, jak i pracy. Wszystko napisane jest naprawdę ciekawie, tak, że książkę po prostu chce się czytać. Mnie wciągnęła na tyle, że pokonałam ją w dwa wieczory, co uważam za dość dobry wynik.

Wydanie jest naprawdę ładne. W książce znajdziemy naprawdę ładne zdjęcia, które zachęcają do poznania treści.

„Wanda Telakowska. Piękno dla wszystkich, czyli jak powstało polskie wzornictwo powojenne” to książka, którą polecam każdemu, kto chciałby poznać historię pani Wandy bliżej.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Tagi: Wzornictwo przemysłowe i sztuka użytkowa Biografie artystów i ludzi show biznesu

Kup książkę Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa

Zobacz opinie o książce Wanda Telakowska. Królowa polskiego wzornictwa