Fantastyczna jazda bez trzymanki! Kiedy w spokojnej górskiej miejscowo¶ci Wielog³owy pojawia siê kurczak bez g³owy, ca³kowicie na g³owie staje ¿ycie jej mieszkañców. Wioskowa Szeptucha odczytuje to jako znak nadchodz±cej apokalipsy. Na drodze koñca ¶wiata staje urzêdnik powiatowy Rycynus Visby i... duch pastora Eckmana, proboszcza lokalnego ko¶cio³a. Przyjdzie im siê zmierzyæ nie tylko ze skutkami tr±by powietrznej, ale te¿ z pozaziemskim spiskiem. Sprzymierzony z Ciemno¶ci± Archont, uciekinier z Za¶wiatów, zapragnie zniszczyæ nie tylko Ziemiê i jej mieszkañców, ale i jej stwórcê Demiurga. Zanim jednak Rycynus zmierzy siê z Archontem, czeka go wycieczka w Za¶wiaty, spotkanie z egzorcyst± i poszukiwanie artefaktu, który ocali ¶wiat.
Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2024-01-24
Wspó³praca reklamowa z @mhorodyskiart
"Bezg³owy kurczak i wyczekiwana apokalipsa" Mi³osz Horodyski
4/5 ?
,,W ¶lad za s³owami polecia³a ¶wiêcona woda. Kropelki b³yszcza³y w powietrzu niczym gwiazdy, zdecydowane dokonaæ niemo¿liwego. Rycynus nie wygl±da³ na opêtanego, choæ czu³ siê opêtany przez emocje, gotuj±ce siê w nim jak magiczny wywar w kocio³ku czarownicy. Klatka piersiowa unosi³a siê mu i opada³a w nerwowym rytmie."
Skoñczy³am i wiecie co?
Ilekroæ spojrzê na ten tytu³ to nadal siê ¶mieje ?
Nie wiem czy spojrza³abym na tê ksi±¿kê, gdyby mignê³a mi gdzie¶ w empiku, bo ok³adka nie nale¿y do tych, które by³yby w moim stylu. I wiecie co? I zrobi³abym b³±d, gdybym na ok³adce poprzesta³a!
Zaczê³am czytaæ w³a¶ciwie bez ¿adnych oczekiwañ wzglêdem tej lektury i chyba to w³a¶nie tak podzia³a³o na odbiór tej historii.
Dawno nie czyta³am czego¶ tak bardzo wyrwanego z wszelkich schematów, tak innego, odrealnionego, a przy tym wszystkim tak wci±gaj±cego. Tak innego. Bo ta ksi±¿ka by³a w³a¶nie inna ni¿ wszystko co czyta³am do tej pory.
Autor ju¿ na samym pocz±tku zaznaczy³, i¿ wszystko zmy¶li³, ¿eby nie doszukiwaæ siê tutaj wspólnych cech z innymi historiami, czy te¿ miejscami.. Szkoda tylko, ¿e nie uprzedzi³, i¿ czytanie jego ksi±¿ki skutkuje zarwaniem dla niej nocy ?
Ja apokalipsê postrzega³am trochê inaczej - zawsze wyobra¿a³am sobie, ¿e jaka¶ asteroida uderzy w ziemiê, ewentualnie co¶ jak w tym filmie ,,2012", ¿e p³yty tektoniczne zaczn± siê przesuwaæ, wulkany wybuchaæ itd.
Teraz mam ca³kiem inne spojrzenie na koniec ¶wiata, a mianowicie widzê w g³owie bezg³owe kurczaki ?
Panie Mi³oszu, spaczy³ mi Pan mózg ?
Podziwiam wyobra¼niê niektórych autorów, ale tutaj mój podziw wykracza poza skalê i liczê, ¿e przeczytam jeszcze wiele ksi±¿ek spod pióra Pana Mi³osza.
,,- Gdybym mia³ wybór, nie polega³bym na ignorancie, który przez ca³e ¿ycie, osiem godzin dziennie przerzuca papierki i mieszka z matk±, maj±c na karku prawie czterdzie¶ci lat.
Trzydzie¶ci sze¶æ gwoli ¶cis³o¶ci! - Rycynus cisn±³ w przeora o³ówkiem. - Przynajmniej mieszkam z kobiet±!Przeor podniós³ z ziemi z³amany o³ówek i w¶ciek³ym wzrokiem spojrza³ na urzêdnika.
- Jak Edyp! - odparowa³, ale aluzja sp³ynê³a po Rycynusie jak deszcz po szybie."
Ale¿ mnie ta ksi±¿ka urzek³a. Ju¿ pierwsze strony mnie kupi³y. Autor dysponuje bardzo ciekawym, kreatywnym, lecz nie zawi³ym piórem. Uwielbiam jego porównania w tej ksi±¿ce. Pos³uguje siê nimi bardzo p³ynnie. Czuæ, ¿e nie s± szukane na si³ê. Idealnie pasuj± do fabu³y, jakby same wyskakiwa³y z worka w odpowiednim czasie. P³ynie siê przez tê pozycjê.
Autor przedstawi³ ¶wiat jako p³aszczyznê, ukryt± w piwnicy, na której zamieszkuj± ludzie i któr± opiekuj± siê Demiurg i Archont z Za¶wiatów na polecenie Kreatora. Problemem sta³o siê jednak to, ¿e materia przenika³a do Za¶wiatów i dwaj opiekunowie to odczuwali, Archont bardziej. ¦wiat siê psu³ i dobrze o tym wiedzieli oni sami, jak te¿ ojciec Eckmann zamieszkuj±cy ¦wiat, który za ka¿dym razem o tym wspomina³.
Archont chcia³ za wszelk± cenê temu zepsuciu pomóc. Wybra³ sobie ma³± miejscowo¶æ o nazwie Wielog³owy na pocz±tek Apokalipsy. To w³a¶nie tam zaczê³y dziaæ siê przeró¿ne, dziwne rzeczy. Kurczak, ciele bez g³owy, wybuchaj±ca czerwona krowa to tylko pocz±tek.
Jak potocz± siê losy ¶wiata? Czy nast±pi Apokalipsa, czy jednak da siê zatrzymaæ ci±g wydarzeñ? Jak potocz± siê losy mieszkañców?
,,Bezg³owy kurczak i wyczekiwana apokalipsa" Mi³osza Horodyskiego to ksi±¿ka z gatunku fantasy, która zaskakuje odmiennym spojrzeniem na powstawanie ¶wiata oraz definiowaniem tego, co czytamy z przymru¿eniem oka. Autor z jednej strony podsuwa nam postacie z okresu staro¿ytno¶ci, gdzie Demiurg by³ budowniczym ¶wiata i budowa³ go z materii. Z drugiej strony ukazuje zwyk³ych ludzi st±paj±cych po ¶wiecie i ich codzienno¶æ. Nawi±zuje do techniki i nauki, która ci±gle idzie naprzód oraz do p³askoziemców, którzy my¶l±, ¿e ziemia jest p³aska. Poza tym w trakcie czytania ksi±¿ki nasuwa nam siê pytanie, czy wspomnia³a w tytule Apokalipsa, bêdzie rzeczywi¶cie t± Apokalips±, której ka¿dy siê boi czy zwyk³ym zbiegiem okoliczno¶ci, który ludzie nadinterpretuj± i wywo³uj± chaos miêdzy sob±.
Do¶æ szeroki zakres interpretacji dla ludzi lubi±cych mieæ jakie¶ uzasadnienie. Dla innych to ¶wietna przygoda, przy której na pewno spêdz± przyjemnie czas.
Ca³a recenzja na ig _mama_wojtka_czyta_
Przeczytane:2024-02-27, Ocena: 5, Przeczyta³am, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba ksi±¿ek w 2024 roku, 12 ksi±¿ek 2024, 26 ksi±¿ek 2024, 52 ksi±¿ki 2024,
Niepowtarzalna opowie¶æ, która od pierwszych stron wci±ga czytelnika w wir surrealistycznych wydarzeñ i niezwyk³ych przygód. Autor w mistrzowski sposób ukazuje nie tylko walkê o przetrwanie w obliczu apokalipsy, ale tak¿e podró¿ przez ró¿ne wymiary i przestrzenie, gdzie ka¿da kolejna strona przynosi nowe zaskakuj±ce odkrycia.
Zag³êbiaj±c siê w tê ksi±¿kê, nie tylko do¶wiadczamy wartkiej akcji i obfito¶ci humoru, lecz tak¿e napotykamy g³êbokie metafory odnosz±ce siê do ludzkiego ¿ycia, lêków, nadziei i wiary.
Autor, w sposób prze³omowy, rysuje obraz ¶wiata, który jest zarówno pe³en tajemnic, jak i absurdów, poddaj±c w w±tpliwo¶æ istnienie jakiegokolwiek boskiego stwórcy.
Jego wyj±tkowa forma narracji, wzbogacona specyficznym poczuciem humoru i niekonwencjonalnymi zabiegami literackimi, sprawia, ¿e ka¿dy rozdzia³ staje siê nieprzewidywaln± podró¿±. Ta ksi±¿ka, niczym kosmiczna opowie¶æ, wci±ga czytelnika do samego koñca, przenosz±c umys³ w inne wymiary i pozostawiaj±c niezatarte wra¿enie.