Okładka książki - Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

Nie pytały, czy mogą. Wspinały się tam, gdzie chciały. Zawsze w górę. Na przekór wszystkim.

,,Miejsce kobiet jest na szczycie" - brzmiało hasło amerykańskiej wyprawy na ośmiotysięczną Annapurnę. By się tam znaleźć, kobiety wspinające się w górach całego świata musiały pokonać nie tylko pionowe ściany i duże wysokości, ale też stereotypy i ograniczenia narzucane przez zdominowane przez mężczyzn, niekiedy skrajnie mizoginistyczne środowisko.

Z czym się mierzyły? Co je determinowało? Jaką płaciły za to cenę?

Bunt to opowieść o losach kilkudziesięciu niezwykłych kobiet, które w górach dokonały rzeczy wybitnych. Od pierwszych przejść taternickich i alpejskich, przez sukcesy himalajskie pokolenia Wandy Rutkiewicz, po czasy współczesne. A wszystko to na tle społecznych, kulturowych i politycznych zmian w Polsce i na świecie.

Inspirujący reportaż o odwadze, sile, pasji i determinacji, a zarazem kompendium wiedzy o historii wspinających się kobiet.

Informacje dodatkowe o Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2026-01-14
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Wspinaczka i wycieczki po górach biografie

Kup książkę Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

Wszechmogący. Człowiek, który wymyślił Himalaje. Biografia Andrzeja Zawady
Piotr Trybalski0
Okładka ksiązki - Wszechmogący. Człowiek, który wymyślił Himalaje. Biografia Andrzeja Zawady

[…] „Jest bardzo ciężko, pogoda okropna i ludzie zaczynają być zmęczeni tym wyczekiwaniem. W ciągu 50 dni pobytu w bazie mieliśmy tylko 5–6...

Wszystko za K2. Ostatni atak lodowych wojowników
Piotr Trybalski0
Okładka ksiązki - Wszystko za K2. Ostatni atak lodowych wojowników

K2. Góra zabójca. Ci, którym udało się ją zdobyć, mówią jednym głosem: to najtrudniejsza góra świata, zimą nikt jej...