Okładka książki - Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz

Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz

Niewielu ,,pacjentom" poddanym nieludzkim eksperymentom doktora Josefa Mengele udało się przeżyć. Tym bardziej cenne są wspomnienia ich uczestnika, które uzupełniają obraz medycznych zbrodni nazistów popełnianych w imię pseudonauki.

Rozmowa z László Kissem to niezwykle ciekawe i cenne źródło historyczne. Należał on do nielicznego grona świadków badań prowadzonych przez ,,Anioła Śmierci" - jak nazywano doktora Mengele w Auschwitz. Kiss z całą brutalną bezpośredniością i wstrząsającą precyzją właściwą swojej profesji - długoletniego wykładowcy akademickiego nauk ścisłych chemii - opowiada o tym, co widział i czego doświadczył. Jego losy stały się udziałem wielu Żydów mieszkających na Węgrzech.

Ostatni świadkowie odchodzą i wielu poruszanych tu wątków nie da się już rozwinąć. Pozostaje jednak pamięć o losach rodziny Kissów i społeczności żydowskiej, którą trzeba podtrzymywać.

Informacje dodatkowe o Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-03-03
Kategoria: Historyczne

Tagi: Historia

Kup książkę Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz

Opinie o książce - Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz

Profesor László Kiss był węgierskim chemikiem, specjalizującym się w elektrochemii i wieloletnim wykładowcą na Uniwersytecie w Budapeszcie. Mało kto z jego otoczenia wiedział jednak, że w czasach II wojny światowej ów ceniony przez środowisko naukowe badacz był ofiarą Holocaustu i doświadczył medycznych eksperymentów na bliźniętach zlecanych przez Josefa Mengele. Naukowiec ten opowiedział o swojej przeszłości w wywiadzie udzielonym Tomaszowi Plaskocie i tak powstała książka pt. „Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz” z oferty Wydawnictwa Replika. Nim dowiemy się, co przeżył profesor Kiss w obozowym piekle, Plaskota poprowadzi Nas przez historyczne ścieżki niemieckiej okupacji w Europie, opowie o funkcjonowaniu machiny wojennej i przedstawi życie codzienne więźniów KL Auschwitz. Przytoczy również epizody z historii Węgier, zwłaszcza te dotyczące lokalnej społeczności żydowskiej i pokaże, w jaki sposób węgierscy Żydzi stali się ofiarami Holocaustu. Wspomnienia Kissa nie tylko dokumentują okrucieństwo obozowego życia, lecz także ukazują, jak cienka granica dzieli naukę od jej wypaczenia w służbie ideologii. To relacja niezwykle osobista: pełna bólu i poczucia utraty, ale jednocześnie naznaczona niezwykłą siłą przetrwania. Narracja nie jest przesadnie literacka ani upiększona, co tylko wzmacnia jej wiarygodność. Czytelnik obcuje z żywym świadkiem historii, który, mimo upływu lat, wciąż odczuwał skutki

Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz - opinie o książce

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2026-03-27, Ocena: 6, Przeczytałem,

Niewielu ,,pacjentów", którzy trafili w ręce doktora Josefa Mengele i zostali poddani jego nieludzkim eksperymentom, zdołało ocaleć. Tym większą wartość mają wspomnienia jednego z ocalałych -- świadectwo, które dopełnia obraz medycznych zbrodni nazistów dokonywanych pod płaszczykiem pseudonauki.

Rozmowa z László Kissem staje się tutaj czymś więcej niż relacją. Jako jeden z nielicznych ocalałych z eksperymentów doktora Josefa Mengele, opowiada o świecie, w którym człowiek przestawał być człowiekiem -- stawał się przypadkiem, materiałem, liczbą. A jednak w tej nieludzkiej rzeczywistości wciąż tliło się życie. Najbardziej porusza sposób, w jaki ta historia jest opowiedziana. Bez zbędnych słów, bez upiększeń. Chłodna precyzja, wynikająca z naukowego umysłu Kissa, nie łagodzi obrazu -- przeciwnie, sprawia, że każdy szczegół uderza jeszcze mocniej. To właśnie w tej prostocie i rzeczowości kryje się największy ciężar tej opowieści.

Za tym świadectwem stoi jednak coś więcej niż jednostkowy los. To historia rodziny, która została rozerwana w jednej chwili. To los węgierskich Żydów -- i wszystkich tych, których wciągnęła machina systemu opartego na nienawiści, ideologii i bezwzględnej dehumanizacji. W tle wyłania się również postać Rudolfa Hössa, komendanta Auschwitz -- człowieka, którego decyzje i rozkazy dzień po dniu budowały sprawnie działającą machinę śmierci. Autor pokazuje, jak metodycznie i bezwzględnie tworzono system zagłady, przywołując m.in. dokumenty dotyczące deportacji Żydów z Węgier. Auschwitz przestaje być tu jedynie obozem -- staje się symbolem przemysłowo zorganizowanego okrucieństwa.

Na drugim planie, ale w sposób bardzo wyraźny, obecny jest również szeroki kontekst historyczny. Autor pomaga zrozumieć sytuację Węgier w czasie wojny. To książka, która odsłania Auschwitz w całej jego przerażającej prawdzie -- jako miejsce niewyobrażalnego cierpienia, przestrzeń bezgranicznej przemocy, ale też jako dowód na to, że nawet w najbardziej nieludzkich warunkach człowiek potrafi przetrwać... i dać świadectwo. Skala zbrodni pokazana jest surowo, boleśnie i prawdziwie.

To jedna z tych książek, które zostają na długo. Nie pozwalają o sobie zapomnieć. Bardzo polecam, Tatiasza i jej książki : )

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2026-03-11, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

Chyba każdy słyszał o "Aniele Śmierci" - jak nazywano doktora Mengele Josefa z Auschwitz. Niewielu "pacjentom" poddanym nieludzkim eksperymentom Mengele udało się wówczas przeżyć.

Książka podzielona jest jakby na trzy odrębne, ale to wciąż ta sama i jedna książka, której poszczególne części łączą się w spójną całość. Pierwsza część przedstawia dramatyczne dzieje Węgier w minionym stuleciu i tragiczne losy Żydów nad Dunajem.

Druga część to rozmowa z węgierskim profesorem László Kissem - długoletnim wykładowcą akademickim nauk ścisłych chemii. Wywiad ten okazał się bardzo interesujący i cenny jako źródło historyczne. Jego wspomnienia uzupełniają to, co dotąd wiedzieliśmy o medycznych zbrodniach popełnianych w imię pseudonauki. Niezwykle uderza w czytelnika to, z jaką namacalną bezpośredniością Kiss opowiada o tym, co widział i czego doświadczył jako świadek badań prowadzonych na ludziach.

"Największym obozowym 'dziełem' Mengele były genetyczne eksperymenty medyczne nad bliźniakami. Chciał odkryć naukową metodę hodowli zdrowych, silnych niemieckich Aryjczyków o niebieskich oczach i jasnych włosach, i zwiększyć liczbę ciąż mnogich, by niemieckiej gospodarce szybciej przybywało rąk do pracy, a armii żołnierzy."

Z kolei trzecia część dotyczy tematu eksperymentów medycznych po II wojnie światowej. Słowa syna prof. Kissa, Andersa są klamrą spinającą losy Węgier, Żydów i rodziny Kissów.

"Mam nadzieję, że nasza rozmowa i pańska książka przysłuży się dobru, przyniesie światu więcej pokoju. Sądzę, że nie ma co rozróżniać ludzi na podstawie ich wiary. Nie ma znaczenia czy ktoś jest Żydem, muzułmaninem czy wyznaje inną religię, tylko trzeba spojrzeć na inne wartości, które łączą ludzi."

Tomasz Plaskota wykonał świetną pracę. Widać, że autor posiada szeroką wiedzę historyczną. Mimo ciężkiego tematu dobrze się czyta ten tytuł. Nie ma tu nadmiernego epatowania brutalnością. Książka została opatrzona sporą ilością fotografii.

"Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz" to cenne świadectwo historyczne bestialstwa i bezduszności osoby, dla której człowiek znaczył tyle, co nic. Lektura, która nie ubarwia faktów. Koniecznie przeczytajcie ten reportaż!

Opad
Opad