Okładka książki - Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz

Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz

Mengele w swoich działaniach był niezwykle bezwzględny. Nawet jeśli jego "obiekty badawcze" nie od razu umierały od eksperymentów, to bardzo szybko zostawały uśmiercane. Nie chodziło mu o wyniki badań, głównie chodziło o poparcie tezy wyższości rasy aryjskiej. Wiele ofiar, głównie bliźniaków, mordowano jednocześnie, np. zastrzykiem z fenolu prosto w serce, tak, by przeprowadzić sekcję porównawczą. Chciał sprawdzić, czy organy obu osób wyglądają tak samo po poddaniu ich tym samym bodźcom, czy reagują tak samo. Czasami zadawał ból jednemu z bliźniąt, by sprawdzić, czy ten drugi w jakiś sposób odczuje.

Był chorym fanatykiem sadyzmu, czerpał przyjemność z zadawania bólu. Niestety, nigdy nie stanął przed sądem.

Niewielu z jego królików doświadczalnych przeżyło. Co za tym idzie, niewielu mogło opowiedzieć swoją historię.

Dlatego też rozmowa z László Kissem jest niezwykle cennym źródłem informacji. Długoletni wykładowca akademicki nauk ścisłych chemii, nie waha się być szczery, mówi jak było, bez zbędnego upiększania. Jeśli o czymś nie słyszał, nie jest w stanie wypowiedzieć się na dany temat - pomija go, nie snuje przypuszczeń.

Kiedy odchodzą ostatni świadkowie, to na nas spoczywa odpowiedzialność za to, by szerzyć pamięć o ofiarach Holokaustu, o bohaterach i nie tylko. Musimy rozprzestrzeniać prawdziwą historię tych okrutnych wydarzeń, bo żyjemy w czasach ogromnej dezinformacji i zakłamywania.

Zachęcam do przeczytania, choć temat jest trudny. Choć odzywa się poczucie niesprawiedliwości, ogromnego współczucia i chęć odwrócenia losów historii. MUSIMY szerzyć swoją wiedzę, odświeżać, by nigdy nie zapomnieć.

Tomasz Plaskota w bardzo interesujący sposób napisał tę książkę, ani razu nie czułam się znudzona, wszystko było spójne i potrzebne. Bardzo przypadł mi do gustu trzyczęściowy podział książki:

Część pierwsza - Dramatyczne losy Węgier

Część druga - Rozmowa z László Kissem

Część trzecia - Niemieckie eksperymenty medyczne w trakcie i po II wojnie światowej.

Na końcu standardowo: zakończenie, podziękowania i wybrana bibliografia, polecana literatura.

W książce pojawiają się także zdjęcia.

Przeczytaj proszę 🙏🏻.

Informacje dodatkowe o Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-03-03
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: _read_andzia_

Tagi: Historia

Zobacz opinie o książce Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz

Kup książkę Byłem ofiarą doktora Mengele. W medycznym piekle Auschwitz