Okładka książki - Cienie w Bieszczadach patronujemy

Cienie w Bieszczadach

Komisarz Michał Horst prowadzi śledztwo, które okaże się jednym z trudniejszych w jego karierze. Będzie inne od poprzednich. Mroczne, pełne skrywanych przez góry tajemnic i osobiste. Dotknie Horsta głęboko i postawi na granicy wytrzymałości. Z każdą kolejną ofiarą mordercy z Bieszczad ilość pytań i niewiadomych będzie rosła, a odpowiedzi nie zawsze przyniosą ukojenie.

Bieszczady strzegą swoich tajemnic, a morderca prowadzi z policją grę opartą na tylko jemu znanych zasadach. Czy Horst zdoła odkryć prawdę? Czy ochroni swoich bliskich i siebie przed cieniami z przeszłości

Informacje dodatkowe o Cienie w Bieszczadach:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2026-01-19

Tagi: kryminał Bieszczady

Kup książkę Cienie w Bieszczadach

Cienie w Bieszczadach - opinie o książce

"Cienie w Bieszczadach" to kryminał niespieszny, początkowo narracja jest spokojna, można by rzec sielska. Jednak to pozory, bo autor małymi kroczkami buduje atmosferę, aurę niepewności i tajemniczości. Jakby sprawdzał czujność czytelnika, żeby później z pełną premedytacją wciągnąć nas w niebezpieczną rozgrywkę. Wtedy całe napięcie ze strony na stronę zaczyna rosnąć. Genialnie oddane tło małej spokojnej miejscowości w Bieszczadach, w której na pozór nic się nie dzieje. Jednak pewnego dnia ….

Michał Horst to komisarz bez reszty poświęcający się swojej pracy, ale borykający się z trudami życia prywatnego. Policjant, który nie jest pozbawiony prawdziwych ludzkich postaw, strachu czy złości. To osobliwa postać z umiejętnością obserwacji i dedukcji, taka, którą od razu darzy się sympatią.

Mariusz Leszczyński umiejętnie łączy kilku warstw, psychologiczną z kryminalną intrygą i pełną emocji obyczajówką. Bo tu życie prywatne bohatera może mieć wpływ na dochodzenie, ale i odwrotnie, codzienność nie pozostanie bez wpływu na śledztwo.

,,Cienie w Bieszczadach" niezwykle klimatyczna historia, gdzie teraźniejszość miesza się z przeszłością. Wciągający kryminał z towarzysząca nam aura niepokoju i zaskakującym zakończeniem.

Cienie w Bieszczadach – Mariusz Leszczyński

„Cienie w Bieszczadach” to książka, która od pierwszych stron wciągnęła mnie w świat ciszy, mroku i tajemnic skrywanych głęboko między górskimi szlakami. Bieszczady nie są tu tylko tłem są żywym, czujnym obserwatorem wydarzeń. Mam wrażenie, że te góry wiedzą więcej, niż chcą zdradzić, i konsekwentnie bronią swoich sekretów.

Fabuła opiera się na niepokojącej grze, jaką morderca prowadzi z policją. To nie jest chaotyczne działanie tu wszystko ma swoje zasady, znane tylko jemu. Każdy ruch wydaje się przemyślany, każde kolejne odkrycie rodzi więcej pytań niż odpowiedzi. Czułam narastające napięcie, bo autor bardzo umiejętnie dawkuje informacje, zmuszając czytelnika do ciągłego analizowania tropów i motywów.

To, co szczególnie mnie poruszyło, to atmosfera osamotnienia i niepewności. W Bieszczadach łatwo zniknąć nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Bohaterowie mierzą się nie tylko z brutalną zbrodnią, lecz także z własnymi słabościami, lękami i przeszłością. Granica między tym, co oczywiste, a tym, co ukryte, zaciera się z każdą kolejną stroną.

„Cienie w Bieszczadach” to kryminał, który nie pędzi na oślep. On wchodzi pod skórę powoli, konsekwentnie, z narastającym niepokojem. To historia, która pokazuje, że zło nie zawsze krzyczy. Czasem milczy, obserwuje i czeka na odpowiedni moment. Po zakończeniu lektury długo miałam w głowie pytanie: ile jeszcze tajemnic potrafią ukryć te góry?

To książka, która aż prosi się o rozmowę o ludzką naturę, o granice obsesji i o to, czy każdy sekret powinien ujrzeć światło dzienne.

#CienieWBieszczadach #MariuszLeszczyński #kryminał #Bieszczady #mrok #tajemnice #policja #grapsychologiczna #zbrodnia #książkadorozmowy #czytampopolsku

Komisarz Michał Horst w Bieszczadach prowadzi śledztwo. Nie tylko pod względem zawodowym, ale także pod względem osobistym to będzie jego najtrudniejsze śledztwo w życiu. Szybko przekona się, że góry strzegą swoich tajemnic, a obcy są niemiłe widziani.

Kolejne ofiary giną, czas ucieka, a Bieszczady na każdym kroku skrywają jakąś kryjówkę. Morderca czuje się tu jak u siebie w domu, znając każdy zakamarek gór.

Kiedy ginie jego córka, komisarz zrobi wszystko żeby ją odzyskać. Czy zdąży zanim cień z gór przystąpi do swojego rytuału? Czy zadane pytania doczekają się odpowiedzi?

Przekonajcie się sami!

Krocząc wśród cierni
Mariusz Leszczyński0
Okładka ksiązki - Krocząc wśród cierni

William, dwudziestotrzyletni syn Johna Baxtera, angielskiego biznesmena, mieszka koło Londynu w miasteczku Winchester, wiodąc frywolne życie bawidamka...

Wysłannik śmierci
Mariusz Leszczyński 0
Okładka ksiązki - Wysłannik śmierci

W Wiśle odnaleziono zwłoki młodej kobiety. O pomoc w rozwiązaniu sprawy zostaje poproszony komisarz Bernard Grandera, który właśnie wraca do pracy rok...