Na każdym kroku coś się dzieje: piekarz wyciąga z pieca chrupiące bochenki, malarz zmienia kolor ściany, policjant ma oko na złodziejaszka, a tajemnicza para w płaszczach znika w tłumie... Tętniące życiem miasteczko skrywa wiele niespodzianek.
Przyjrzyj się uważnie każdej ilustracji. Szukaj postaci, zwierząt i nietypowych przedmiotów oraz rozwiązuj zagadki, dzięki którym dowiesz się, co przygotowują mieszkańcy miasteczka.
Cristina Losantos - ilustratorka, absolwentka Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu w Barcelonie. Zawodowo zajmuje się ilustracją od 1985 roku. Obecnie współpracuje z wieloma wydawnictwami w Hiszpanii i innych krajach europejskich, a także regularnie ilustruje dla czasopism takich jak ,,Cavall Fort" i ,,El Tatano".Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2026-02-11
Tytuł oryginału: Veig, veig! Els oficis
Przeczytane:2026-02-24, Ocena: 6, Przeczytałam,
Czy Twoje dziecko potrafi wpatrywać się w jedną ilustrację przez kilkanaście minut i wciąż odkrywać coś nowego? A może masz tak ja, że ,,tylko pomagasz" szukać, a w rzeczywistości wciągasz się równie mocno?
,,Co oni robią? Moja wyszukiwanka" autorstwa Cristiny Losantos to wyszukiwanka, która tętni życiem od pierwszej do ostatniej strony. I nie jest to przesada. Tu naprawdę na każdym kroku coś się dzieje. Piekarz wyciąga z pieca rumiane bochenki, malarz zmienia kolor ściany, policjant czujnym okiem obserwuje złodziejaszka, a gdzieś w tle przemyka tajemnicza para w płaszczach.
Każda scena to osobna historia, inny fragment codzienności mieszkańców, a jednocześnie wszystkie plansze łączą subtelne, powtarzające się elementy. Wypatrywanie ich staje się małą misją. Tu ktoś stoi na rękach, tam pojawia się zwierzę zupełnie niepasujące do otoczenia, a w innym miejscu można dostrzec postać, która zdaje się mieć swój sekret. To właśnie te detale sprawiają, że do książki chce się wracać i... odkrywać.
Podoba mi się, że ,,Co oni robią?" to coś więcej niż klasyczna wyszukiwanka. Oprócz odnajdywania postaci i przedmiotów czekają tu również zagadki, które nadają całej zabawie dodatkowy wymiar. Dziecko nie tylko patrzy - ono analizuje, łączy fakty, próbuje zrozumieć, co właściwie planują mieszkańcy miasteczka. A przy okazji poznaje różne zawody: garncarza, ogrodnika, pasterza czy nurka.
Ilustracje są pełne ruchu, kolorów i humoru. Nie są przeładowane w chaotyczny sposób - raczej zapraszają do spokojnego, uważnego oglądania. I właśnie ta uważność jest tu kluczowa. To książka, która ćwiczy koncentrację, spostrzegawczość i cierpliwość. A przy tym daje ogromną frajdę.
Każdy wspólny czas z tą książką wygląda inaczej. Raz skupiamy się na szukaniu konkretnych elementów, innym razem wymyślamy własne historie o bohaterach z ilustracji. Czasem zastanawiamy się, dokąd biegnie dana postać i dlaczego ktoś się chowa. Ta książka otwiera przestrzeń do rozmowy i twórczej zabawy.
Ocena 10/10 - bo jeśli szukasz pozycji, która naprawdę zaangażuje dziecko - nie na pięć minut, ale na dłużej - ,,Co oni robią?" będzie strzałem w dziesiątkę. To mądra, rozwijająca i pięknie wydana książka, która rośnie razem z małym czytelnikiem. Ja jestem zachwycona i z czystym sumieniem polecam.