Okładka książki - Desperaci (#1). Desperaci. Tom 1. Wiktoria

Desperaci (#1). Desperaci. Tom 1. Wiktoria

Tom 1 cyklu Desperaci

Wiktoria Mizerska zawsze pragnęła zostać znaną i rozpoznawalną aktorką. Niestety, los jej nie sprzyjał - pandemia koronawirusa przerwała dobrze zapowiadającą się karierę, a gdy wreszcie zniesiono obostrzenia, Wiki zdołała zdobyć jedynie drugoplanową rolę w filmie historycznym. Kiedy zatem producent zaproponował jej udział w dość kontrowersyjnej formie reklamy promującej ten film, nie wahała się ani chwili. Nie wiedziała jeszcze, że sprawa jest bardziej skomplikowana, niż z pozoru wygląda. No i nie przypuszczała, że przy okazji pozna mężczyznę, który zupełnie zmieni jej nastawienie do życia...

Informacje dodatkowe o Desperaci (#1). Desperaci. Tom 1. Wiktoria:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2026-03-24

Tagi: romans

Kup książkę Desperaci (#1). Desperaci. Tom 1. Wiktoria

Desperaci (#1). Desperaci. Tom 1. Wiktoria - opinie o książce

„Desperaci. Tom I. Wiktoria” autorstwa Małgorzata Kasprzyk to książka, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. To historia pełna emocji, życiowych rozczarowań, marzeń i trudnych wyborów, ale jednocześnie nie brakuje w niej lekkości, humoru i momentów, które wywołują uśmiech. Już od pierwszych stron łatwo wczuć się w sytuację głównej bohaterki i razem z nią przeżywać wszystkie wzloty i upadki.

Wiktoria Mizerska to postać, którą naprawdę da się polubić. Ambitna, zdeterminowana i pełna marzeń o wielkiej aktorskiej karierze, zderza się z rzeczywistością, która okazuje się dużo bardziej brutalna, niż sobie wyobrażała. Pandemia pokrzyżowała jej plany, a gdy pojawia się szansa na odbudowanie kariery, Wiki decyduje się na udział w kontrowersyjnej akcji promocyjnej, nie zdając sobie sprawy, jak bardzo wpłynie to na jej życie. Bardzo podobało mi się to, że bohaterka nie jest idealna — ma swoje słabości, momenty zwątpienia i emocjonalne chaosy, dzięki czemu wydaje się autentyczna i bliska czytelnikowi.

Dużą rolę w powieści odgrywa również wątek relacji i uczuć. Pojawienie się mężczyzny, który stopniowo zmienia podejście Wiktorii do życia, wprowadza do historii sporo emocji, napięcia i romantycznego klimatu. To jednak nie jest przesłodzony romans, ale opowieść o ludziach, którzy próbują odnaleźć siebie, swoje miejsce i zrozumieć, czego naprawdę chcą. W książce bardzo wyraźnie widać motywy walki o marzenia, potrzeby akceptacji, samotności, presji sukcesu oraz tego, jak łatwo można pogubić się w świecie pozorów.

Styl Małgorzaty Kasprzyk jest lekki, naturalny i bardzo swobodny. Książkę czyta się szybko i z dużą przyjemnością, bo autorka potrafi budować emocje i prowadzić fabułę w taki sposób, że trudno się od niej oderwać. Dialogi brzmią wiarygodnie, bohaterowie mają charakter, a cała historia jest dynamiczna i angażująca. To jedna z tych książek, przy których człowiek mówi sobie „jeszcze tylko jeden rozdział”, a chwilę później okazuje się, że przeczytał pół książki.

Podczas czytania towarzyszy naprawdę wiele emocji — od frustracji i współczucia dla bohaterki, przez nadzieję i wzruszenie, aż po ekscytację i ciekawość tego, co wydarzy się dalej. Są momenty zabawne, ale też takie, które skłaniają do refleksji nad tym, ile jesteśmy w stanie poświęcić dla sukcesu i jak bardzo pragniemy być zauważeni i docenieni.

To świetna propozycja przede wszystkim dla osób, które lubią współczesne powieści obyczajowe z wyrazistymi bohaterami, nutą romansu i historiami o życiowych zakrętach. „Desperaci. Tom I. Wiktoria” to książka pełna emocji, autentycznych relacji i bohaterów, których los naprawdę zaczyna obchodzić. Zdecydowanie warto dać się wciągnąć w tę historię i poznać świat Wiktorii — szczególnie jeśli lubi się książki, które bawią, wzruszają i zostają w głowie jeszcze długo po przeczytaniu.

✨ Recenzja Patronacka ✨

„Wiktoria”

Cykl: Desperaci. Tom 1

Autor: Małgorzata Kasprzyk
Wydawnictwo: WasPos

"Dziewczyna znów poczuła przyspieszone bicie serca. To też było coś, o czym od dawna marzyła: zostać celebrytką, udzielać wywiadów, opędzać się od paparazzich...Takie życie było kiedyś jej marzeniem, a teraz stanęło przed nią otworem...."

Są marzenia, które budują nas latami… i rzeczywistość, która potrafi je zweryfikować w jednej chwili. „Wiktoria” to historia właśnie o tym, o momencie, w którym wszystko, co miało być początkiem, nagle staje się próbą.

Poznajemy Wiktorię Mizerską w chwili zawieszenia. Miało być wielkie wejście do świata aktorstwa, reflektory, role, rozwijająca się kariera. Zamiast tego pojawia się pandemia i zatrzymuje wszystko, co dopiero miało się wydarzyć. Ten moment, pomiędzy „miało być” a „jest jak jest”, wypada tu boleśnie prawdziwie. Bez przesady, bez zbędnego dramatyzowania. Po prostu… tak, jak bywa w życiu.

Ale to dopiero początek.

Oprócz historii Wiktorii poznajemy także Marzenę i Edwarda, których losy i decyzje wnoszą do opowieści dodatkową głębię oraz pozwalają spojrzeć na wydarzenia z różnych perspektyw, pokazując, że każda historia ma więcej niż jeden punkt widzenia.

Za kulisami świata show-biznesu nie ma miejsca na iluzję. Jest presja, ciągłe ocenianie, zmęczenie i kompromisy, które z czasem zaczynają kosztować coraz więcej. Granica między szansą a wykorzystaniem okazuje się niebezpiecznie cienka… a pogoń za sukcesem potrafi odebrać coś znacznie ważniejszego, samego siebie.

Bo czasem największą ceną za spełnianie marzeń… jest utrata własnej tożsamości.

Momentem przełomowym staje się propozycja, przed którą staje Wiktoria, decyzja, która wykracza daleko poza zawodowe ambicje. To właśnie wtedy zaczyna się prawdziwa walka. Nie o karierę, ale o granice, wartości i to, kim naprawdę się jest.

Ogromną siłą tej historii są emocje. Niewymuszone, surowe, autentyczne. Frustracja miesza się tu z nadzieją, zwątpienie z pragnieniem czegoś więcej, a niektóre momenty naprawdę przyspieszają bicie serca. To nie są emocje „na pokaz”, one po prostu są. Dokładnie takie, jakie znamy z własnego życia.

Relacje międzyludzkie? Dalekie od ideału. Czasem trudne, czasem bolesne, pełne napięć i niedopowiedzeń. I właśnie dlatego tak bardzo prawdziwe. Wątek uczuciowy nie jest tu jedynie dodatkiem, to coś, co zmienia perspektywę, burzy schematy i zostawia po sobie więcej pytań niż odpowiedzi.

„Wiktoria” to nie tylko opowieść o świecie aktorstwa.

To historia o ambicji i cenie, jaką jesteśmy w stanie za nią zapłacić.
O tym, jak łatwo można się zatracić… i jak trudno później wrócić do siebie.
O granicy między tym, kim jesteśmy, a tym, kim próbujemy się stać.

Styl autorki jest lekki, naturalny i niezwykle wciągający, ale pod tą lekkością kryje się coś więcej. Emocjonalna głębia, która sprawia, że ta historia zostaje z czytelnikiem na długo po ostatniej stronie.

💥 To książka, która nie krzyczy, a mimo to trafia prosto w serce.
💔 Zostawia ślad. I pytania, które wracają wtedy, kiedy najmniej się tego spodziewasz.

Jeśli szukasz historii, która oprócz fabuły daje emocje, refleksję i coś, co naprawdę „zostaje”, „Wiktoria” zdecydowanie jest dla Ciebie.

I uwierz… trudno będzie przejść obok niej obojętnie.

Avatar użytkownika - pesciorka
pesciorka
Przeczytane:2026-04-20, Ocena: 5, Przeczytałem, 2026,

Kolejna książka Małgorzaty Kasprzyk, którą czytałam z ogromna przyjemnością, bardzo lubię styl pisania autorki i klimat jej książek.
Wiktoria jest bohaterką pierwszej książki z cyklu, jest młodą aktorką, której pandemia pokrzyżowała plany zrobienia kariery, marzyła, by być sławna i rozpoznawalna.
Czy te marzenia spełniły się, gdy dostała rolę w filmie i poznała jego producentów?
Czy sława to koniec prywatnego życia?
Czy miłość w show biznesie istnieje?
Wiktoria weszła w układ, który miał inaczej się potoczyć, ale sama zainteresowana postanowiła zmienić jego zasady.
Książka przedstawia świat filmu, panującej w nim zazdrości i plotkarskich portali internetowych, na których ludzie czują się anonimowi i piszą słowa których nie powiedzieliby drugiej osobie w oczy.
Zachęcam do przeczytania lektury, z pewnością nie zabrakło w niej emocji, miłości i to takiej z happy endem.
Autorka napisała kolejną książkę, po przeczytaniu której czuję, że miło spędziłam czas.

Wszystko od nowa
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Wszystko od nowa

Rodzina to cały świat Marty Piaseckiej. Uwielbia niekończące się rozmowy z bratem Kacprem i ciotką Weroniką. Sprawy komplikują się, kiedy dziewczyna wyjeżdża...

Spotkajmy się w Alzacji
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Spotkajmy się w Alzacji

Rok 1987 – Agata Staszewska jest studentką SGGW. Na uczelni poznaje chłopaka zaangażowanego w działalność opozycyjną przeciw komunistycznym władzom...