„Desperaci. Tom I. Wiktoria” autorstwa Małgorzata Kasprzyk to książka, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. To historia pełna emocji, życiowych rozczarowań, marzeń i trudnych wyborów, ale jednocześnie nie brakuje w niej lekkości, humoru i momentów, które wywołują uśmiech. Już od pierwszych stron łatwo wczuć się w sytuację głównej bohaterki i razem z nią przeżywać wszystkie wzloty i upadki.
Wiktoria Mizerska to postać, którą naprawdę da się polubić. Ambitna, zdeterminowana i pełna marzeń o wielkiej aktorskiej karierze, zderza się z rzeczywistością, która okazuje się dużo bardziej brutalna, niż sobie wyobrażała. Pandemia pokrzyżowała jej plany, a gdy pojawia się szansa na odbudowanie kariery, Wiki decyduje się na udział w kontrowersyjnej akcji promocyjnej, nie zdając sobie sprawy, jak bardzo wpłynie to na jej życie. Bardzo podobało mi się to, że bohaterka nie jest idealna — ma swoje słabości, momenty zwątpienia i emocjonalne chaosy, dzięki czemu wydaje się autentyczna i bliska czytelnikowi.
Dużą rolę w powieści odgrywa również wątek relacji i uczuć. Pojawienie się mężczyzny, który stopniowo zmienia podejście Wiktorii do życia, wprowadza do historii sporo emocji, napięcia i romantycznego klimatu. To jednak nie jest przesłodzony romans, ale opowieść o ludziach, którzy próbują odnaleźć siebie, swoje miejsce i zrozumieć, czego naprawdę chcą. W książce bardzo wyraźnie widać motywy walki o marzenia, potrzeby akceptacji, samotności, presji sukcesu oraz tego, jak łatwo można pogubić się w świecie pozorów.
Styl Małgorzaty Kasprzyk jest lekki, naturalny i bardzo swobodny. Książkę czyta się szybko i z dużą przyjemnością, bo autorka potrafi budować emocje i prowadzić fabułę w taki sposób, że trudno się od niej oderwać. Dialogi brzmią wiarygodnie, bohaterowie mają charakter, a cała historia jest dynamiczna i angażująca. To jedna z tych książek, przy których człowiek mówi sobie „jeszcze tylko jeden rozdział”, a chwilę później okazuje się, że przeczytał pół książki.
Podczas czytania towarzyszy naprawdę wiele emocji — od frustracji i współczucia dla bohaterki, przez nadzieję i wzruszenie, aż po ekscytację i ciekawość tego, co wydarzy się dalej. Są momenty zabawne, ale też takie, które skłaniają do refleksji nad tym, ile jesteśmy w stanie poświęcić dla sukcesu i jak bardzo pragniemy być zauważeni i docenieni.
To świetna propozycja przede wszystkim dla osób, które lubią współczesne powieści obyczajowe z wyrazistymi bohaterami, nutą romansu i historiami o życiowych zakrętach. „Desperaci. Tom I. Wiktoria” to książka pełna emocji, autentycznych relacji i bohaterów, których los naprawdę zaczyna obchodzić. Zdecydowanie warto dać się wciągnąć w tę historię i poznać świat Wiktorii — szczególnie jeśli lubi się książki, które bawią, wzruszają i zostają w głowie jeszcze długo po przeczytaniu.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2026-03-24
Małgorzata Styczeń
Kariera polityczna posła Ryszarda Górskiego skończyła się w sposób banalny. Powodem nie była żadna afera, a zwykła przegrana w wyborach. Był to potężny...
Czy w dwudziestym pierwszym wieku istnieje jeszcze bezinteresowna miłość? Wojtek, młody weterynarz, jest idealistą, ale jego przyjaciółki nie - Julia...