Okładka książki - Dobrosia i pluszaki. Kosmiczna przygoda

Dobrosia i pluszaki. Kosmiczna przygoda

Dobrosia i jej pluszaki wracają w kolejnej niezwykłej przygodzie!

Gdy znika Robot Kłopot, a Pluszaki rozpływają się w powietrzu, sprawa staje się poważna. Na szczęście Miś i stary, dobry ,,Poduszkowiec" są gotowi do działania. Tym razem wyprawa wiedzie wprost między gwiazdy - na spotkanie z tajemniczą Szarugą, Kosmicznym Placem Zabaw i... Próżniowym Chlupotossakiem.

Druga część przygód Dobrosi to pełna humoru i emocji opowieść o dorastaniu, które czasem przychodzi niespodziewanie, o tęsknocie za zabawą i o tym, że nawet dorośli potrzebują czasem ratunku. Bo tylko dzieciństwo może przenieść Cię wszędzie. Nawet w kosmos.

Marcin Mortka znów zabiera czytelników w podróż pełną niespodzianek, pościgów i łobuzerskich dialogów, a przede wszystkim ciepłej, nieoczywistej mądrości. Kto raz wsiądzie na pokład ,,Poduszkowca", ten nie będzie chciał wracać.

BIOGRAM

Marcin Mortka

Tata, domator, autor książek dla dzieci i wielu powieści fantasy. Oddany rodzinie i książkom. Poszukiwacz spokoju, optymista, gawędziarz, wielbiciel historii i ostrej muzyki. Od wielu lat próbuje zostać hobbitem, a wakacje regularnie spędza w Szepczącym Lesie. Od 2021 roku związany z Wydawnictwem SQN.

Informacje dodatkowe o Dobrosia i pluszaki. Kosmiczna przygoda:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-09-10

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Dobrosia i pluszaki. Kosmiczna przygoda

Dobrosia i pluszaki. Kosmiczna przygoda - opinie o książce

Dobrosia powraca i to w galaktycznym stylu! W drugiej części przygód o losach Dobrosii, Marcin Mortka zabiera młodych, jak i starszych czytelników na wyprawę nie tylko pełną śmiechu i przygód, ale też wzruszeń, mądrości i ukrytych pod warstwą humoru refleksji.

Wszystko zaczyna się niewinnie, ale kiedy znika Robot Kłopot, a pluszaki rozpływają się w powietrzu, robi się poważnie. Dobrosia, wspierana przez niezawodnego Misia i przy użyciu niezawodnego Poduszkowca rusza na ratunek. Tym razem jednak stawką nie jest tylko pokój dziecięcy, lecz cały kosmos. Tajemnicza Szaruga, Kosmiczny Plac Zabaw czy Próżniowy Chlupotossak to tylko niektóre z niezwykłych pomysłów, które autor zaserwował swoim czytelnikom.
Mortka, znany z lekkiego pióra i talentu do snucia pełnych akcji opowieści, ponownie udowadnia, że literatura dziecięca może być mądra i wielowarstwowa. "Kosmiczna przygoda" to książka o tęsknocie za dzieciństwem, o dorastaniu, które potrafi zaskoczyć, i o sile wyobraźni – tej prawdziwej, która potrafi przenieść czytelnika dosłownie wszędzie.

To również opowieść o przyjaźni, odpowiedzialności i potrzebie bliskości. Dobrosia mierzy się z wyzwaniami, które mogą być równie dobrze metaforami emocji dziecka – niepokoju, samotności czy zagubienia. I choć akcja pędzi jak Poduszkowiec przez międzygwiezdne tunele, między wersami pulsuje czułość i mądrość.

Mortka nie zawodzi, zresztą jak zawsze, język jest lekki, błyskotliwy, pełen zabawnych dialogów i sytuacyjnego humoru. Autor nie infantylizuje młodego czytelnika, ale jednocześnie tworzy historię zrozumiałą i angażującą dla dzieci. Starsi czytelnicy z kolei odnajdą tu nostalgię za czasami, gdy świat był większy, a pluszaki bardziej prawdziwe niż niejeden dorosły. Kto z nas z ich pomocą nie odbywał międzygalaktycznych podróży czy ratował ulubionego misia?
"Dobrosia i pluszaki. Kosmiczna przygoda" to książka, która bawi, wzrusza i inspiruje. Druga część przygód Dobrosii to idealna propozycja dla dzieci w wieku 6–10 lat, ale i dorośli znajdą tu coś dla siebie – przypomnienie o sile dzieciństwa i wyobraźni, która nie zna granic. Jeśli jeszcze nie wsiadł*ś na pokład „Poduszkowca”, to najwyższy czas nadrobić zaległości. Dobrosia i jej przyjaciele czekają z przygodą, śmiechem i ciepłem, którego potrzebujemy wszyscy. Bez względu na wiek. Idealna do czytania na dobranoc… i do marzeń o własnej kosmicznej przygodzie.

Hania i Kudłaty Pies. Ktoś-albo-Coś
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Hania i Kudłaty Pies. Ktoś-albo-Coś

Witajcie w zwariowanym świecie Hani! Świat Hani to prawdziwie magiczna kraina zamieszkiwana przez skrzaty i inne niezwykłe stworzenia. Trzeba więc być...

Zaułki St. Naarten
Marcin Mortka 0
Okładka ksiązki - Zaułki St. Naarten

Kapitan piratów Roland zwany Wywijasem przeżywa moralne rozterki. Nie ma bowiem pojęcia, czy umocnić swe rządy na Wyspach Plugawych, czy może wesprzeć...

Opad
Opad