Jestem Jinx, prywatna detektyw jakich wiele... z tą różnicą, że potrafię wykrywać kłamstwa i należę do magicznego królestwa zwanego Inne.
Morderstwa to nie moja działka, ale gdy śmierć driady o imieniu Reggie do złudzenia przypomina zabójstwo moich rodziców, nie mogę odpuścić. Sprawa jest na tyle ważna, że zwróciłabym się o pomoc nawet do Stone'a, ale ten przepadł jak kamień w wodę. Wkrótce odkrywam, że Reggie był zamieszany w handel niebezpiecznym narkotykiem o nazwie Boost, który dla jednych oznacza euforię, dla innych - wyrok śmierci. Niespodziewanie zyskuję też nowego sojusznika, charyzmatycznego przywódcę smoków, Emory'ego.
Dwa morderstwa, zabójczy narkotyk i smok, który jest równie niebezpieczny, co pociągający. Co może pójść nie tak?
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-24
Tytuł oryginału: Glimmer of Hope
,,Błysk nadziei" Heather G. Harris to powieść z pogranicza urban fantasy i lekkiego kryminału paranormalnego, która od pierwszych stron stawia na dynamiczną akcję, wyrazistą bohaterkę oraz świat pełen magii, demonów i tajemnic. Autorka po raz kolejny udowadnia, że doskonale odnajduje się w tworzeniu historii rozrywkowych, ale niepozbawionych emocjonalnej głębi.
Główna bohaterka to postać, którą łatwo polubić - inteligentna, sarkastyczna i daleka od ideału nieomylnej heroski. Jej siłą jest upór oraz gotowość do podejmowania trudnych decyzji, nawet wtedy, gdy cena okazuje się wysoka. Harris konsekwentnie rozwija jej charakter, pokazując zarówno momenty słabości, jak i wewnętrznej odwagi. Dzięki temu czytelnik nie tylko śledzi fabułę, ale również angażuje się emocjonalnie w losy postaci.
Fabuła oparta jest na dobrze znanych motywach gatunkowych, jednak autorka potrafi nadać im świeżości. Tempo narracji jest szybkie, a kolejne zwroty akcji skutecznie podtrzymują napięcie. Elementy humorystyczne przeplatają się z mroczniejszymi fragmentami, co sprawia, że książka nie przytłacza nadmiarem dramatyzmu, a jednocześnie nie traci na powadze w kluczowych momentach. Szczególnie udane są dialogi - naturalne, błyskotliwe i często podszyte ironią.
Na uwagę zasługuje także świat przedstawiony. Autorka kreśli go w sposób przystępny, bez nadmiernych opisów, ale z wystarczającą dbałością o detale, by czytelnik mógł łatwo zanurzyć się w realiach powieści. Relacje między postaciami drugoplanowymi dodają historii głębi i sugerują, że mamy do czynienia z większym, spójnym uniwersum, które może być dalej rozwijane.
,,Błysk nadziei" to książka, która przede wszystkim dostarcza przyjemności z czytania. Nie aspiruje do miana literatury ambitnej, ale w swojej kategorii wypada bardzo solidnie. To idealna propozycja dla miłośników urban fantasy, którzy szukają wciągającej historii, charyzmatycznej bohaterki i odrobiny magii w codziennym świecie. Jeśli oczekujesz lekkiej, ale emocjonującej lektury, ta powieść spełni te oczekiwania.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
Potrafię stwierdzić, kiedy kłamiesz. Za każdym razem. Nazywam się Jinx. Bycie chodzącym i mówiącym wykrywaczem kłamstw przydaje mi się w pracy prywatnego...
Przeczytane:2025-12-26, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Pamiętam, że kiedyś czytałam taką książkę, niby opowieść niby poradnik, ale tam było napisane, że każdy z nas jest w stanie kogoś zabić, tylko trzeba mu dać do tego odpowiednie warunki. Przypomniała mi się ona dzięki tej książce, która jakoby tą tezę potwierdziła. Poznajemy tutaj bowiem kobietę, która jest osobą jakby półmagiczną, która nie może z pewnych względów wyznać co potrafi. Poznała ona inne światy i za sprawą swojego doświadczenia stała się detektywem. Dotychczas miała za zadanie poszukiwać dowodów zdrad, ale tym razem zgłosiła się do niej kobieta, której męża zamordowano. Policja wzięła to za przypadek chcąc sprawę szybko umorzyć, jednak małżonce nic się nie zgadza. Bardzo dobrze znała zwyczaje swojego męża, więc wie, że i samochód i miejsce gdzie został napadnięty nie były w jego życiu odpowiednie. Wszystko przedstawia od swojej strony i tu właśnie padają słowa, że jak już się dowie się kto stoi za tym czynem, to sama wymierzy mu tą czy inną sprawiedliwość. Sama detektywka zdradza, że nie zawahałby się jeszcze raz pomścić swoich rodziców. I teraz tak sobie myślę, że mściwa nigdy nie byłam, ale nie wiem czy bym podobnie nie zrobiła, gdyby to moją rodzinę skrzywdzono...
Powracając do książki, to muszę wam powiedzieć, że pomimo świata magicznego, to jednak napisana jest w bardzo ludzki sposób. Dosłownie jakbym ja sama prowadziła z kimś rozmowę i sortowała sobie w głowie ile mogę powiedzieć, a ile musi pozostać tam, gdzie jest. Choć z początku wszystko wyglądało na proste, to jednak później zaczęło się komplikować, gdyż weszliśmy na temat narkotyków i konsekwencji ich działań. Jakby było mało ciekawostek pomiędzy demonami, to wiedzcie, że później pojawi się pewien zabawny przystojniak, który również swoją aparycją i tym kim jest wprowadzi nam jeszcze większy zamęt. Czyżby zatem czyjeś serduszko zaczęło bić w rytmie czacza?
Tak szczerze, to dopiero w połowie książki zrozumiałam, że powinno być coś więcej i wtedy zobaczyłam, że czytam tom drugi. Zapewne w pierwszym dokładnie poznaliśmy życie pani detektyw oraz śmierć rodziców, gdyż tutaj było do tego powrócone ale w tajemniczej formie. Dlatego oznajmiam, czytajcie je po kolei. Postacie są tutaj intrygujące, widać, że ich ciało nie zapomina dobrych i złych rzeczy, oraz jest podatne na tą przyjemną sferę:-) Koniec nie jest końcem, więc mile widziana jest trzecia część. Czyta się ją szybciutko, bo naprawdę wciąga. Zdecydowanie ją polecam:-)