Autorka bestsellerowych ,,Normalnych ludzi" przedstawia niezwykle poruszającą opowieść o żałobie, miłości i rodzinie.
Peter i Ivan Koubekowie są braćmi, ale poza tym faktem łączy ich niewiele.
Peter jest trzydziestokilkuletnim prawnikiem z Dublina - przebojowym, kompetentnym i pozornie niezwyciężonym. Jednak po śmierci ojca nie może zasnąć bez leków i z trudem podtrzymuje relacje z dwiema bardzo różnymi kobietami: Sylvią, swoją niegasnącą pierwszą miłością, i Naomi, studentką, dla której życie to jeden wielki żart. Ivan z kolei to dwudziestodwuletni mistrz szachowy. Zawsze uważał siebie za towarzysko nieporadnego samotnika, przeciwieństwo wyrobionego starszego brata. Teraz, w pierwszych tygodniach żałoby, poznaje Margaret, starszą od siebie kobietę po przejściach, i ich losy szybko i intensywnie się splatają.
Dla dwóch pogrążonych w żałobie braci i ludzi, których kochają, nadchodzi nowe interludium - czas pożądania, rozpaczy i nowych możliwości - szansa, by się przekonać, ile jest w stanie pomieścić jedno życie, nie rozpadając się na kawałki.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-02-26
Tłumaczenie: Jerzy Kozłowski
Doceniam twórczość Sally Rooney za naturalizm jej stylu, za szczerość i prostolinijność w kreowaniu bohaterów, a jednocześnie umiejętność celnego wypunktowania tych obszarów relacji międzyludzkich, które sprawiają nam w aktualnych czasach tyle trudności. Maskowanie silnej potrzeby bliskości, niepewność w kontaktach, tworzenie pozorów, że sobie radzimy, gdy tak naprawdę jest kompletnie odwrotnie. Ale prawdziwą sztuką jest to, jak trafnie autorka potrafi pokazać brak prawdziwej komunikacji, lęk przed rozmową o uczuciach. Rooney, dzięki wielu wewnętrznym monologom, odsłania, jak przebiegają nasze ścieżki interpretacji zachowania innych, ile własnych opowieści o nich tworzymy w swoich głowach, jakie przypisujemy im intencje, rzadko kiedy weryfikując ich prawdziwość. I to tymi naszymi wyobrażeniami (najczęściej wynikającymi z lęków) kierujemy się przy podejmowaniu decyzji, co powiemy, jak powiemy, jak zareagujemy. Najbardziej przejmująco wybrzmiewa to w relacjach braci, ale nie tylko.
Oczywiście ,,Intermezzo" jest też książką o radzeniu sobie z żałobą, o przeżywaniu straty, o związkach ze sporą różnicą wieku, o odnajdywaniu siebie i swojego miejsca w świecie. Ale to tylko pretekst, aby głębiej zajrzeć w uczucia i motywy postępowania bohaterów. Podoba mi się, że ich nie ocenia - oni sami oceniają siebie, często nie rozumieją siebie, uciekają od siebie, raz usprawiedliwiają, raz samooskarżają. Czuć tę wewnętrzną walkę, to zagubienie. Dlatego to powieść tak bardzo ,,ludzka" i myślę, że dla wielu czytelników dzięki temu bliska.
A tytuł? Intermezzo to przerywnik, coś pomiędzy głównym nurtem muzycznym, jakaś przerwa, po której zacznie się następny rozdział. To może być metafora tych kluczowych zdarzeń, okresów w naszym życiu, które nas zmieniają, dzięki którym dojrzewamy. Czy stajemy się lepsi i mądrzejsi? To już zależy od nas, co z tymi doświadczeniami zrobimy.
Alice, pisarka, poznaje Felixa, pracownika magazynu wysyłkowego, i proponuje mu wspólną podróż do Rzymu. W Dublinie jej najlepsza przyjaciółka Eileen...
Jedna z najgłośniejszych powieści 2018 roku! Sally Rooney, nazywana Salingerem doby Instagrama, w Normalnych ludziach opowiada o trudnej miłości wplątanej...
Przeczytane:,
(czytaj dalej)