Okładka książki - Jak zdobywaliśmy Pomorze. Mroczne historie z ziem odzyskanych

Jak zdobywaliśmy Pomorze. Mroczne historie z ziem odzyskanych

Zbiór reportaży o historii, którą przez lata tłumiono, przemilczano i mitologizowano.

Domosławski, Grzebałkowska, Grzywacz, Łazarewicz, Winnicka, Wójcik.

Sześcioro reporterów przygląda się przełomowemu momentowi, w którym niemieckie Rügenwalde i jego okolice stają się polskim Darłowem, Sławnem, Buszynem... Korzystając z pamiętników, relacji, dokumentów i rozmów, opowiadają o miejscach rozdartych między tym, co utracone, a tym, co się dopiero rodzi. O Niemcach, którzy nie chcieli wyjeżdżać. O Polakach, którzy nie chcieli pytać. O historii, którą przez lata tłumiono, przemilczano i mitologizowano.

To nie jest książka rocznicowa ani pamiątkowa. To reportaż o ludziach, którzy tracą i zyskują ojczyznę. To książka o pamięci, która długo nie mogła się przebić do debaty publicznej.

Informacje dodatkowe o Jak zdobywaliśmy Pomorze. Mroczne historie z ziem odzyskanych:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2025-07-29
Kategoria: Inne

Tagi: Historia Historia Europy Biografie i literatura faktu

Kup książkę Jak zdobywaliśmy Pomorze. Mroczne historie z ziem odzyskanych

Jak zdobywaliśmy Pomorze. Mroczne historie z ziem odzyskanych - opinie o książce

Bogna Tyrmanda. Nastolatka, która rozkochała w sobie pisarza
Michał Wójcik0
Okładka ksiązki - Bogna Tyrmanda. Nastolatka, która rozkochała w sobie pisarza

Bogna z Dziennika 1954 naprawdę miała na imię Krysia. Oto prawdziwa historia romansu Leopolda Tyrmanda z nastolatką. Początek lat 50. XX wieku...

Ostatni. Historia cichociemnego Aleksandra Tarnawskiego, pseudonim
Michał Wójcik0
Okładka ksiązki - Ostatni. Historia cichociemnego Aleksandra Tarnawskiego, pseudonim

Było ich 316. Elita wyszkolona do zadań specjalnych. Został jeden. Po latach opowiada jak było naprawdę. Czy jesteśmy gotowi go usłyszeć? - Zgadza się...