Na podstawie tej historii powstał serial NETFLIX ,,Ocet jabłkowy".
Prawda, która obnażyła kłamstwa branży wellness.
Przedsiębiorczyni. Inspiracja. Guru. Młoda Australijka, Belle Gibson, podbiła serca setek tysięcy ludzi, twierdząc, że pokonała raka mózgu dzięki zdrowej diecie i sile pozytywnego myślenia. Stała się gwiazdą Instagrama, ikoną ruchu wellness, autorką bestsellerowej książki i twarzą aplikacji promowanej przez samo Apple. A wszystko to zbudowane było na kłamstwie. Gibson nigdy nie chorowała na raka. ,,Kobieta, która oszukała świat" to pasjonujący reportaż śledczy, który odsłania kulisy jednego z największych oszustw ery mediów społecznościowych. To opowieść o charyzmatycznej oszustce, ale też o nas - o tym, dlaczego tak łatwo uwierzyliśmy w jej historię. Dziennikarze Beau Donelly i Nick Toscano prowadzą nas przez świat złudzeń, pseudonauki i potężnego przemysłu nadziei, który rozkwita na Instagramie i YouTube. To nie tylko historia jednej kobiety, ale też przestroga przed fałszywymi prorokami, którzy żerują na ludzkim cierpieniu.
Szokująca. Prawdziwa. Niezapomniana.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Woman Who Fooled The World: the true story of fake wellness guru Belle Gibson
Historie opisujące wielkie skandale i oszustwa zawsze są elektryzujące i budzą ciekawość, bo i sam mechanizm oszustwa jest czymś co intryguje, a już gdy cały proceder tak jak w tym przypadku łączy naiwność społeczną, bezwzględny cynizm i wykorzystywanie ludzkich pragnień, to wiadomo, że neurony ciekawości pracują na pełnych obrotach.
Belle Gibson to postać kluczowa, bowiem influencenka wmówiła światy, że za sprawą diety i naturalnego stylu życia pokonała raka mózgu (u mnie sama myś o tej bzdurze go wywołuje XD)
Autorzy bardzo precyzyjnie rekonstruują całą historię jak oszustka budowała swoje imperium i co by nie mówić podbiła serca fanów, często zagubionych i zdesperowanych. Dla mnie najbardziej imponujące było to, jak Gibson manipulowała mediami i wielkimi koncernami, bo to wprost pokazuje, że nawet wielki firmy popełniają kardynalne błędy. Oprócz faktów, autorzy bardzo ciekawie ukazują mechanizmy, za sprawą których cały proceder tak skutecznie się rozwijał i tak długo trwał.
Ta historia przy całej ciekawości momentami może przytłoczyć zachowaniem bohaterki, a momentami wzbudzić nawet gniew, bo w całym zachowaniu oszustki nie było za grosz skrupułów, czy człowieczeństwa. Z drugiej jednak strony trudno nie docenić, tego jakiej skali sukces osiągnęła, a spora w tym zasługa życia w fałszywych kultach piękna i idealności. Książka zostawia też pewną myśl pod rozwagę, że w tym przypadku zdemaskowano jednostkę, jednak istnieje system, który takie działania nagradza i wręcz promuje, bo ,,opakowanie" sprzedaj się lepiej niż ,,zawartość".
Książka to kawał znakomitej reporterskiej pracy, przedstawiony w sposób dynamiczny, angażujący, ale i bardzo analityczny oraz absolutnie pozbawiony taniej sensacji. Ta książka jest trudna, bo tak naprawdę pokazuje ludzkie słabości i jak duże stary może przynieść bezrefleksyjna wiara. To przejmujący reportaż o oszustwie, które obnażyło słabość mediów i świata wellness. Oprócz samej bohaterki ta historia opowiada też o nas o tym jak potrzebujemy cudów, jak łatwo wykorzystać nadzieję i jak nasze potrzeby, czy pragnienia mogą uśpić czujność.
Przeczytane:2025-09-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Chciałabyś/byś pod każdym publikowanym postem mieć ogromną ilość kliknięć i wciąż przybywających nowych obserwujących? Doskonale byłoby jeszcze na tym zarobić, czyż nie?
To w zasadzie jest bardzo proste. Wystarczy tylko....być świetnym kłamcą i mieć gadane.
Taj rozwinęła się kariera Bell Gibson, kobiety, która w pewnym momencie nie wiedziała już jak się wycofać i co było prawdziwe...
Czy inni nie interesują się bardziej myśląc,że osoba po drugiej stronie jest śmiertelnie chora? Żyje z rakiem, rozsianym po całym ciele nie korzystając z medycyny konwencjonalnej...popartej wieloletnimi badaniami, a stosując jedynie dietę, zdrowy styl życia i pozytywne nastawienie. Zero kolejek, kłucia igłami, zażywania lekarstw niszczących nie tylko komórki rakowe ale i te zdrowe. Brzmi pięknie, czyż nie?
Ludziom wmówić można wszystko. Serio wszystko. Znam to z własnego doświadczenia i wiem,że i Wy znacie takie osoby czytające rzeczy jakie się nie śniły filozofom i o zgrozo, stosujące się do nich. W końcu skoro jakiś produkt kosztuje dużo to musi być cudowny, prawda? A co z popytem i podażą. Zwykły człowiek tego nie wyłapie.
Jak druzgocący wpływ mają dezinformacyjne wpisy przez znanych blogerów często niszczące życie, zabierając bezcenny czas jaki pozostał.
Reportaż przedstawiający krok po kroku drogę do sławy, a potem upadku Australijki, Bell Gibson. Przygotowany w sposób rzetelny, ukazujący wiele punktów widzenia. To książka przede wszystkim ku przestrodze by dokładnie filtrować informacje i nie wierzyć na ślepo w zapewnienia głównie celebrytów.