Wydana na początku XX wieku powieść obyczajowa "Kochanek Lady Chatterley" przedstawia historię romansu angielskiej arystokratki z ubogim leśniczym.
Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2016-12-07
Zbiór opowiadań "Pruski oficer" napisał Lawrence w Niemczech, dokąd wyjechał w roku 1912 z Friedą von Richthoffen Weekley, żoną profesora uniwersytetu...
Anglia, lata dwudzieste XX wieku, górnicze miasteczko Bedlover. Utalentowana rzeźbiarka Gudrun nawiązuje romans z synem właściciela kopalń Geraldem...
Przeczytane:2026-01-18, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, 52 książki 2026,
Klasyka literatury angielskiej. Została po raz pierwszy wydana pod koniec lat dwudziestych, ale była na tyle skandalizująca, że jej nieocenzurowana wersja została wydana ponad trzydzieści lat po premierze z powodu śmiałych (jak na owe czasy) scen erotycznych.
Bohaterką jest młoda arystokratka Connie, której mąż w wyniku ran poniesionych podczas I wojny światowej zostaje sparaliżowany od pasa w dół. Temperamentna, lubiąca uciechy fizyczne kobieta bardzo cierpi przez kalectwo męża, który nie jest w wstanie wykonywać powinności małżeńskich.
Podczas spaceru w lesie ulega fascynacji miejscowemu leśniczemu, z którym wdaje się w romans, który z czasem przeradza się w coś głębszego, a dodatkowo Connie pragnie dziecka, którego mąż nie może jej dać.
Książka nie wzbudziła we mnie jakiś głębszych emocji i nie wciągnęła mnie jakoś szczególnie ta historia. Bardziej to dla mnie krytyka angielskiej arystokracji jakże próżnej i zadufanej w sobie, przekonanej o swojej wielkości i wspaniałości niż romans.
Warto przeczytać, bo to klasyka literatury, ale nie jest to z pewnością nic wybitnego i zapadającego w pamięć.