Okładka książki - Kryptonim Pegaz Służba Bezpieczeństwa wobec Towarzystwa Kursów Naukowych 1978-1980

22 stycznia 1978 r. 54 osoby ze świata kultury i nauki podpisały deklarację założycielską Towarzystwa Kursów Naukowych. Ich celem było rozwijanie niezależnych inicjatyw samokształceniowych i naukowych. Już trzy dni później Służba Bezpieczeństwa wszystkich sygnatariuszy objęła sprawą operacyjnego rozpracowania o kryptonimie ?Pegaz?. Jej przebieg opisują publikowane w niniejszym tomie dokumenty. Pokazują one różnorodne metody i formy działań, podejmowanych przez aparat bezpieczeństwa w walce z grupą intelektualistów zaangażowanych w organizację niezależnego kształcenia.

Informacje dodatkowe o Kryptonim Pegaz Służba Bezpieczeństwa wobec Towarzystwa Kursów Naukowych 1978-1980:

Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Kryptonim Pegaz Służba Bezpieczeństwa wobec Towarzystwa Kursów Naukowych 1978-1980

Kryptonim Pegaz Służba Bezpieczeństwa wobec Towarzystwa Kursów Naukowych 1978-1980 - opinie o książce

Dotacje UE w inwestycjach ekologicznych Polski
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Dotacje UE w inwestycjach ekologicznych Polski

Członkostwo w Unii Europejskiej daje nam olbrzymią szansę na poprawę stanu środowiska przyrodniczego, co korzystnie wpłynie na nasze życie i zdrowie. Przyjęcie...

W pogoni za pieniądzem
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - W pogoni za pieniądzem

W środku nocy Donald i Diodak odbierają pilne wezwanie... Sknerus otrzymał złe wieści od agentów szpiegujących Magikę de Czar! Oj, będzie gorąco, oj będzie...

Opad
Opad