Okładka książki - Kuchnia toskańska

Kuchnia toskańska


Ocena: 0 (0 głosów)
Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć w te strony wiele podróży. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii. Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego to książka palce lizać. Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach… O autorze Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” () oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Jak smakuje pępek Wenus, Jest ser!), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.

Informacje dodatkowe o Kuchnia toskańska:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2016-03-23
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7773-295-3
Liczba stron: 128
Język oryginału: polski

więcej

Kup książkę Kuchnia toskańska

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnia toskańska - opinie o książce

Inne książki autora
Wielka księga drinków i koktajli
Piotr Adamczewski 0
Okładka ksiązki - Wielka księga drinków i koktajli

Z myślą o zwolennikach mieszanych alkoholi, autor prezentuje sto przepisów na różnorodne drinki. Zainteresowany czytelnik znajdzie tu receptury na klasyczne...

Męskie gotowanie
Piotr Adamczewski0
Okładka ksiązki - Męskie gotowanie

Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy