Okładka książki - Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta

Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta

Gdyby zapytać o to dwie studentki, Zosię i Manię, jedna z nich mogłaby opowiadać godzinami.

Dla Zosi wcielenie się w Bonę Sforzę w 1518 roku było przygodą życia. Jednak seans, który miał pozwolić jej wrócić i dokończyć misję zmienienia przeszłości, nie przebiega zgodnie z planem...

Na Wawelu nieoczekiwanie ląduje Mania. Ta bardziej sceptyczna, mniej entuzjastyczna... I mniej zaznajomiona z historią. Czy to się może dobrze skończyć?

Joanna Kupniewska zaprasza nas w świat, w którym współczesność spotyka renesans, i zadaje pytanie: czy mając szansę od losu można zmienić przeszłość? Czy jednak lepiej zostawić ją swojemu biegowi?

„Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta" to solidna dawka wiedzy historycznej podana w rozweselającej pigułce i literacka wizja Polski, w której stery władzy przejęły kobiety. Napisana lekkim piórem powieść inspirowana jest postaciami królowej Bony i jej syna, króla Zygmunta Augusta. To niezwykła podróż w przeszłość pachnącą winem, atramentem i... Spiskami.

A także wiedzą, która przybyła do Krakowa zbyt wcześnie.

Informacje dodatkowe o Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta :

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2026-01-20
Kategoria: Historyczne

Tagi: #obyczajówka #Bona

Kup książkę Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta

Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta - opinie o książce

#patronatmedialny
#współpracareklamowa z Wydawnictwo AlterNatywne
„Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta” Joanna Kupniewska.

Co powiecie na przewrotną powieść historyczną, połączoną z humorem, romansem i fantastyką? Brzmi ciekawie, prawda?

Czy można zmienić naszą historię? A jeśli tak — jak wyglądałby dziś nasz kraj? Czy bylibyśmy potęgą, czy może to, co nieuniknione, i tak by nas dosięgło?

Zosia i Mania, bohaterki „Kuszenia ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta”, poprzez hipnozę postanawiają nieco namieszać w przeszłości. Tym razem jednak to Mania — ta mniej obeznana z historią — trafia do czasów królowej Bony. Jej spokojny charakter oraz empatia zdziałają wiele na królewskim dworze. Nie obejdzie się jednak bez efektywnych działań, fizycznych ćwiczeń, seksualnych nauk w zaciszu książęcej alkowy oraz pierwszej pidżama party. Dobra zabawa gwarantowana. Cel jest szczytny — Mania wraz z nowymi przyjaciółkami musi zrobić wszystko, by August ponownie zakochał się w swojej żonie i doczekał potomka, czego w rzeczywistości nigdy nie udało mu się osiągnąć. Czy los uśmiechnie się do Mani, a historia zmieni swój bieg?

Przyznam, że taki sposób przedstawienia naszej przeszłości wypada bardzo przyjemnie. Przez całą fabułę lekko płynęłam przez czasy panowania Królowej Bony, gdzie na porządku dziennym były intrygi, spiski, kłamstwa, walka o władzę oraz bogactwo. Gdzie oprócz władców, obawiano się potężnych magów, bo to oni z rozkazu rządzących, zajmowali się czarną robotą oraz przepowiadaniem przyszłości. To czas, w którym nie istniała prawdziwa wolność, a niebezpieczeństwo czyhało tuż za rogiem.

Połączenie teraźniejszych doświadczeń z przeszłością wypadło niezwykle ciekawie i zabawnie. Postać Mani, która wciela się w Dorotę — dwórkę i najlepszą przyjaciółkę Bony — wprowadza prawdziwe zamieszanie na dystyngowanych, rządzonych twardą ręką królowej zamkach. Tam, gdzie inni dopatrują się szaleństwa, rodzi się nowoczesność — groteskowa, nieoczywista, ale odważna. Nowoczesność, która być może mogłaby zmienić bieg historii. Jednak o tym opowiadają dopiero ostatnie rozdziały powieści. To właśnie tam poddałam się refleksjom, czując jednocześnie zdziwienie i ekscytację.

Jeżeli nie macie nic przeciwko powieści historycznej pisanej z przymrużeniem oka, z groteską czy też zupełną przewrotnością losu, to lektura od Joanny Kupniewskiej będzie w sam raz na smutne i samotne wieczory. To taka zabawa i refleksja w jednym. Może się skusicie?

Recenzja Patronacka

(Premiera 20.01.26)

Kuszenie ostatniego Jagiellona, czyli 50 twarzy Augusta - Joanna Kupniewska

Dziękuję wydawnictwu Alternatywne za możliwość patronowania tej książki i wzięcia jej pod moje skrzydła.

Czy wyobrażacie sobie naszą historię bez rozbiorów czy też wojen światowych?

Ja w sumie nad tym nie zastanawiałam. A autorka? Ona w dość ciekawy sposób pokazała, że może to być możliwe. Ale jak zmienić przeszłość by przyszłość była inna?

Tego dowiecie się czytając tę książkę.

Gorąco polecam ten tytuł. Jest to pełna emocji historia, ale też intryg, przebiegłości kobiet oraz humoru.

Historia ukazuje postacie silnych kobiet, które mogą zmienić przebieg wydarzeń. Autorka mnie zaskoczyła i to w pozytywnym znaczeniu.

Sądziłam, że będzie to historia oczami Bony, a tu jesteśmy tylko w jej rzeczywistości. A mianowicie, to jest Dorota Dzierzgowska o której praktycznie zapomniałam, a pojawia się w źródłach historycznych. To dość ciekawa postać.

Historia nie skupia się tylko na niej samej. Mamy tu także punkt widzenia samego króla Augusta, oraz tych "złych", co dobrze naświetlało nam przebieg ważnych wydarzeń. Fajnie się czytało o sile plotek, gdzie pojawiły się inne ważne postacie z tego okresu. I tak mi.in. poeci, inni królowie i astronom.

Dwa ostatnie rozdziały były świetne. Przyznam szczerze, że nawet ciekawy byłby ten alternatywny świat. Lubię jak autorzy dają dodatki do historii i tak jest i tutaj. Uzupełnia to całokształt oraz chronologie.

Jest to historia, która bardzo wiele uczy.

Przede wszystkim tego, aby myśleć co się robi, czy też chce zrobić. Nie zawsze to co słuszne, jest dobre.

Czy polecam?

O tak! To świetna książka dla tych co lubią kreatywną historię, a także dla takich co lubią wyobrażać sobie "co by było, gdyby?..."

Ta historia sprawiła, że jeszcze bardziej zaciekawiłam się dziejami rodu Jagiellonów.

A czy Ty dasz się porwać w inną historię?

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"- Matko Polko!

Mania musiała kilka razy przeczytać akapit, żeby zrozumieć, co autor miał na myśli.

- Chodzi o to nasze durne, ludzkie krakanie. - Zośka klepnęła przyjaciółkę w czoło. - Nie uda się, nie wyjdzie, nie dam rady. Niby chcemy, żeby akcja zakończyła się powodzeniem, ale bojąc się rozczarowania, wmawiamy sobie, że tak naprawdę wcale nam nie zależy. A nadświadomość to realizuje, sądząc, że właśnie tego pragniemy. Spojrzała na przyjaciółkę. Jednym słowem, podświadomie czuję, że mi się nie uda, i dlatego nadświadomość nie może zrealizować mojego celu, bo nieświadomie uświadamiam jej, że wcale nie chcę, żeby mi się udało.

- Nadświadomie czy podświadomie mam tego dość. - Mańka z impetem zamknęła czasopismo."

"Nie da się zmienić przeszłości."

"Między ustami a brzegiem pucharu wiele może się zdarzyć."

"Mieć plan, a zrealizować go to dwie różne rzeczy."

"W ogniu i lodowatej wodzie hartuje się stal, kobietę hartuje się miłością i poczuciem bezpieczeństwa."

" To, że mieli złego władcę, nie znaczy, że sami byli źli."

"- Powiedział między innymi, że ten, kto ma władzę, nie musi nikogo przepraszać.

- Nie musi - przyznała studentka - ale może.

Bona milcząco potaknęła głową.

[...]

- Ale na tym właśnie polega władza. Jedną ręką dajesz, drugą zabierasz. Przez całe życie starałam się planować, przewidywać i mieć kilka wyjść awaryjnych, czasami jednak nie da się przewidzieć pewnych rzeczy. Leśnik wkopujący w ziemię sadzonkę młodego dębu nie myśli, że być może za kilkanaście lat to samo drzewo spadnie na niego i złamie mu kark.

- Nie bądź dla siebie zbyt surowa. Nie da się przewidzieć wszystkiego."

"Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość." Orwell - Rok 1984

"Traktuj syna jak księcia przez pięć lat, kolejne dziesięć jak niewolnika, a jak przyjaciela przez kolejne lata."

Rozum kontra serce
Joanna Kupniewska0
Okładka ksiązki - Rozum kontra serce

Anna jest twardo stąpającą po ziemi, bezkompromisową policjantką. Singielka z wyboru, dzieli mężczyzn na przyjaciół, wrogów i ewentualnych partnerów na...

Trzy światy
Joanna Kupniewska 0
Okładka ksiązki - Trzy światy

Trzy kobiety, trzy osobowości, trzy historie. I jeden adres. Trzy kobiety w różnym wieku, o odmiennych temperamentach i przeciwstawnych poglądach. Dzieli...

Opad
Opad