Okładka książki - Leniwcowe Przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy

Leniwcowe Przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy

Pierwsza w Polsce książka, która uczy dzieci oszczędzania, zarabiania i mądrych wyborów finansowych. Przez zabawę, nie przez wykłady.

80 stron | 15 plansz wyszukiwankowych | 45 rymowanek | 3 poziomy trudności (4–6, 7–9, 10+ lat)

Twarda oprawa. Konsultacja psychologa i pedagoga. Słowniczek 60+ pojęć finansowych. Porady dla rodziców. Gotowy plan na pierwszy miesiąc.

Informacje dodatkowe o Leniwcowe Przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy:

Wydawnictwo: Leniwcowate
Data wydania: 2026-03-23

Tagi: dla dzieci Finanse

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Leniwcowe Przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy

Opinie o książce - Leniwcowe Przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2026-05-24, Ocena: 6, Przeczytałam,
Krążąc anonimowo od osoby do osoby, pieniądz ułatwia wymianę handlową. Ułatwia też życie, jednak pod warunkiem, że nie stanie się celem samym w sobie: ponieważ taką wiedzę trzeba zdobywać od najmłodszych lat, treść książki Leniwcowe przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy uczy oszczędzania, zarabiania oraz mądrego zarządzania finansami. Pomysłową publikację Wydawnictwa Leniwcowate Rafał Łapać przeznaczył dla czytelników w trzech grupach wiekowych. Różniąc się poziomami trudności, pomoże dzieciom 4-6 letnim, 7-9 letnim oraz 10+ poznać obowiązujące zasady dotyczące posługiwania się pieniędzmi. Treści zapisane zostały w kolorowych ramkach: dla grupy dzieci najmłodszych – w zielonych, średnich – w żółtych i najstarszych – w niebieskich, zaś zwierzętami prowadzącymi są odpowiednio: mistrz cierpliwości leniwiec Leni, mistrz planowania miś Marcyś oraz mistrz działania byczek Benek (zabawny biogram bohaterów – na początku książki). Strukturę publikacji stanowi zapisanych naprzemiennie piętnaście głównych ilustracji z zamieszczonymi z boku rysunkami dwudziestu przedmiotów do znalezienia na ilustracjach i rymowanym tekstem w ramkach o odpowiednim kolorze oraz piętnaście ilustracji pomocniczych będących formą ćwiczeń. Na stronach z ćwiczeniami autor zamieścił zabawy, zadania, zagadki, gry, misje, opcje, wyzwania, pytania, porównania, przykłady, testy, symulacje, cele, zasady, wnioski oraz