Ok³adka ksi±¿ki - Lodowe piek³o. Katastrofa na Grenlandii

Lodowe piek³o. Katastrofa na Grenlandii

Ocena: 5 (7 g³osów)

Na prze³omie 1942 i 1943 roku trzy amerykañskie samoloty wojskowe rozbi³y siê na Grenlandii. Po pierwszych sygna³ach SOS kolejne maszyny wzbija³y siê w powietrze, by odszukaæ zaginionych i wygraæ nierówn± walkê z arktyczn± zim±: z czterdziestostopniowym mrozem, szalej±c± wichur± i lodowymi szczelinami. Za³ogi startuj±cych maszyn nie spodziewa³y siê, ¿e lec±c na ratunek kolegom, tak¿e i one podziel± los poprzedników.

Przez 148 pe³nych dramatycznych wydarzeñ dni rozbitkowie walczyli o przetrwanie i zachowanie zdrowych zmys³ów w najbardziej wrogim dla cz³owieka ¶rodowisku na Ziemi.

Mitchell Zuckoff wyrusza na Grenlandiê w poszukiwaniu ¶ladów tajemniczych i dramatycznych wydarzeñ sprzed lat. Na ¶wiat³o dzienne wychodz± szczegó³y zagadkowych katastrof, losy zaginionych i detale jednej z najbardziej spektakularnych akcji ratunkowych w historii amerykañskiego lotnictwa.

Informacje dodatkowe o Lodowe piek³o. Katastrofa na Grenlandii:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-01-13
Kategoria: Historyczne

wiêcej

Kup ksi±¿kê Lodowe piek³o. Katastrofa na Grenlandii

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Lodowe piek³o. Katastrofa na Grenlandii - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Psotka88
Psotka88
Przeczytane:2016-02-05, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016,
Lubiê ksi±¿ki na faktach i to bardzo. Jednak jeszcze nie mia³am do czynienia z literatur± katastroficzn±. Sk±d wiêc pomys³ by siêgn±æ w³a¶nie po ni±? G³ównie opis, ale te¿ fakt, ¿e lubiê próbowaæ czego¶ innego, a w koñcu to nadal dokument, wiêc próba by³a krokiem mniejszym ni¿ by siê wydawa³o. Czy by³a to pozycja dla mnie? Czy cieszê siê, ¿e wysz³am poza swoje ramy? Przysz³a Wam kiedy¶ do g³owy my¶l, ¿e piek³o nie jest czerwone i wybrukowane ogniem, ale bia³o-b³êkitne i pokryte lodem? Pomy¶licie - ona chyba zwariowa³a! Pewnie tak. Ale przyznajcie kto z Was w czasie zimy zmarz³? Ale tak porz±dni? To boli czy piecze? A je¶li piecze to czemu nie mog³o by jednak tak wygl±daæ piek³o? G³ówni bohaterowie niniejszej pozycji w tego rodzaju czelu¶ci spêdzili A¯ 148 dni. Dni pe³nych dramatycznych zdarzeñ, walki o przetrwanie, ale przede wszystkim walki o pozostanie normalnym - pozostaniu przy zdrowych zmys³ach. W 1942 roku na Grenlandii rozbija siê samolot - cudem jest fakt, ¿e wszystkim cz³onkom za³ogi udaje siê prze¿yæ t± tragediê. Jednak wyj¶cie ca³o z tej katastrofy to dopiero pocz±tek piek³a jakie ich czeka. Nadaj± sygna³ SOS i modl± siê. Z pomoc± zostaje wys³any bombowiec - niestety on równie¿ ulega wypadkowi, a za³oga potrzebuj±ca pomocy powiêksza siê o kolejne osoby - tym razem o dodatkowych dziewiêcioro ludzi. My¶licie, ¿e to ju¿ koniec pecha tej grupy? Te¿ bym tak chcia³a, ale tak nie jest. Na ratunek wychodzi im Grumman Duck, ale ich te¿ spotyka nieszczê¶cie. Przenosimy siê do roku 2012. Autor ksi±¿ki chce zrelacjonowaæ przebieg walki o przetrwanie w zamarzniêtym piekle. Natrafia na grupê, która szykuje wyprawê na Grenlandiê. Nasuwa siê pytanie po co? Czy ma³o tragedii siê tam wydarzy³o? Oni chc± sprowadziæ zw³oki za³ogi Gumman Ducka. Zuckoff skorzysta³ i do³±czy³ siê do nich. Dziêki temu historia zostaje odkryta i opowiedziana na nowo, a my poznajemy szczegó³y, które wcze¶niej nie widzia³y ¶wiat³a dziennego... Pomy¶licie, ¿e temu opisowi bli¿ej do thrillera ni¿ dokumentu. Gdy to czyta³am niejednokrotnie ta my¶l ¶wita³a mi w g³owie. Niestety to najprawdziwsza prawda, ale opowiedziana rzetelnie i z sercem. Porywa i mrozi, ale przede wszystkim przera¿a. Przeczytajcie, bo na prawdê warto!
Avatar u¿ytkownika - Magnolia044
Magnolia044
Przeczytane:2016-02-22, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016, Mam,

,,Musisz wyruszyæ, ale to wcale nie znaczy, ¿e musisz wróciæ." str. 23

Grenlandia to kraina, która w osiemdziesiêciu procentach powierzchni pokryta jest grub± warstw± lodu (siêgaj±c± nawet do 3 kilometrów). To wyspa o ogromnym rozmiarze na której panuj± ekstremalne warunki pogodowe. Co ciekawe - nawet przera¿aj±ce - gdyby ca³y Grenlandzki l±dolód siê roztopi³, spowoduje to podniesienie siê poziomu wód w morzach i oceanach nawet o siedem metrów. Lodowe piek³o, to ksi±¿ka przedstawiaj±ca prawdziw± historiê. Opisuje przesz³o¶æ oraz czasy wspó³czesne.

,,Dom najlepiej wspomina siê wtedy (...) gdy jeste¶ od niego daleko i nie wiesz nawet, czy kiedykolwiek jeszcze do niego wrócisz". Str. 84

Podczas drugiej wojny ¶wiatowej trzy amerykañskie samoloty wojskowe rozbi³y siê na Grenlandii. Wszyscy cz³onkowie pierwszego rozbitego samolotu prze¿yli, dlatego zdo³ali nadaæ sygna³ SOS. Wtem rozpoczê³a siê natychmiastowa akcja ratunkowa. Na pomoc zosta³ wys³any bombowiec, który równie¿ siê roztrzaska³, przez co kolejne dziewiêæ osób oczekiwa³o na pomoc. Wtedy zostaje pos³any samolot zwiadowczy amerykañskiej Stra¿y Wybrze¿a, który ginie w ¶rodku burzy ¶nie¿nej. Rozbitkowie doskonale zdawali sobie sprawê z tego, ¿e je¶li szybko nie otrzymaj± pomocy z zewn±trz, to grozi im g³ód, pragnienie oraz maksymalne wyczerpanie organizmu przez ogromny mróz, czego konsekwencj± bêdzie ¶mieræ.

,,Na niebie lotnicy z B-17 byli prawdziwymi wojownikami. Ale na ziemi przypominali przemarzniête sardynki st³oczone w rozwalonej puszce." str. 82

Po 70 latach od katastrofy w roku 2012 pisarz Mitchell Zuckoff do³±cza do grupy podró¿ników z North South Polar, i wspólnie organizuj± wyprawê na Grenlandiê. Pragn± zlokalizowaæ i odzyskaæ ludzkie szcz±tki oraz wrak samolotu Grumman Ducka (Kaczkê), a tak¿e odkryæ tajemnicê dramatycznych wydarzeñ sprzed siedmiu dekad. Cz³onkowie wyprawy s± ekspertami w ró¿nych dziedzinach naukowych miêdzy innymi: geofizyka, pomiary radarowe, roboty wykopaliskowe czy wspinaczka górska.

,,(...) hipotermia. Gdy temperatura cia³ rozbitków spadnie poni¿ej trzydziestu piêciu stopni Celsjusza, zaczn± nimi wstrz±saæ dreszcze. Gdy obni¿y siê jeszcze bardziej, wyst±pi sinienie koñczyn. W okolicach dwudziestu o¶miu stopni Celsjusza dojdzie do ostrej hipotermii. Gdy temperatura cia³a spadnie do dwudziestu stopni, lekarze okre¶laj± taki stan jako ,,krytyczny". (...) Mowa staje siê ociê¿a³a i be³kotliwa. Cz³owieka ogarnia dezorientacja, traci czucie w rêkach. Niektórzy zachowuj± siê irracjonalnie i staj± siê nadmiernie pobudzeni. Niektórzy mog± straciæ zmys³y i bêd± próbowali ukryæ siê w samolocie lub zakopaæ w ¶niegu w desperackiej próbie znalezienia jakiego¶ ciep³ego schronienia. (...) Gdy ludzki organizm przestaje walczyæ o zachowanie ciep³a, têtno, szybko¶æ oddechu oraz ci¶nienie krwi zaczynaj± spadaæ. Dwa oddechu na minutê. Potem jeden. W koñcu dojdzie do rozszerzenia ¼renic, a g³ówne narz±dy przestan± funkcjonowaæ." str. 49

W ksi±¿ce czytelnik dowiaduje siê wielu ciekawostek o historii Grenlandii, a tak¿e sk±d siê wziê³a nazwa, która jest zaprzeczeniem tego co siê znajduje na wyspie. Otó¿ nazwa green land oznacza zielon± ziemiê, prawda jednak jest taka, ¿e nie ro¶nie tam prawie nic zielonego. Dodatkowo opisane jest to jak wielkie znaczenie mia³a dla wojsk, które toczy³y o ni± bitwy, bowiem wyspa posiada³a pewne skarby, które znacznie mog³yby zmieniæ bieg wydarzeñ z czasów wojny w Europie.

,,(...) przyroda na zimowej Grenlandii to matka, która po¿era w³asne dzieci" str. 45

Nie przypuszcza³am, ¿e ksi±¿kê bêdzie siê czyta³o tak dobrze, mam tutaj na my¶li styl, jêzyk oraz ca³± opowiedzian± historiê. S±dzi³am, ¿e bêdzie ciê¿ej ale siê myli³am. Fabu³a jest podzielona na wydarzenia opisane z przesz³o¶ci oraz z czasów obecnych, i tutaj muszê napisaæ, ¿e jak dla mnie du¿o ciekawsze by³y opisy zdarzeñ z drugiej wojny ¶wiatowej. Ksi±¿ka nale¿y do literatury faktu ale czyta siê j± jak dobrej jako¶ci thriller. Zuckoff zaznaczy³, ¿e przedstawione w ksi±¿ce zdarzenia, dialogi, chronologia czy postacie nie uleg³y ¿adnym zmianom. Czytelnik uzmys³awia sobie ¿e to szczera prawda, ¿e bohaterowie ksi±¿ki prze¿yli to piek³o na ziemi naprawdê. Niektórzy z nich do¿yli sêdziwych lat inni zostali na zawsze na Grenlandii. Autor doskonale rozpisa³ fabu³ê, bowiem czytelnik nie ma mo¿liwo¶ci pomyliæ przedstawionych faktów. W publikacji zosta³y równie¿ wykorzystane ró¿ne zdjêcia miedzy innymi cz³onków za³ogi, czy zdjêcia z misji ratunkowej, a tak¿e te które zrobili ju¿ w czasach wspó³czesnych naukowcy z North South Polar.

,,Kiedy znajdujesz siê w Arktyce, musisz toczyæ z ni± walkê na jej warunkach. [...] W powietrzu walczysz z lodem, który pokrywa i obci±¿a ci skrzyd³a, pozbawiaj±c maszynê sterowno¶ci, zmagasz siê z kapry¶nymi pr±dami powietrznymi, które rzucaj± samolotem i sprawiaj±, ¿e bez ostrze¿enia spadasz nagle o parê tysiêcy metrów. Walczysz te¿ w koñcu z mg³±. W wiêkszo¶ci przypadków wychodzisz z tego zwyciêsko, ale czasami przegrywasz, a Arktyka nie ma lito¶ci dla przegranych." str. 156

W Lodowym piekle autor przedstawi³ w jaki sposób cz³owiek w wyniku mocno rozwiniêtego poczucia obowi±zku oraz zrz±dzenia losu musia³ walczyæ o przetrwanie w ekstremalnie trudnych warunkach. Zwarta masa zbitego lodu, 48 stopni poni¿ej zera, gêsta mg³a, niszczycielskie zamiecie ¶nie¿ne oraz rozpadliny ukryte pod lodowymi pomostami to tylko niektóre ze skrajnych warunków z którymi musieli siê zmierzyæ cz³onkowie za³ogi.

,,Panuj±ce na Grenlandii zimno to nieomal ¿ywa istota, niszcz±ca moc, która nawet najtwardszych mê¿czyzn odziera z si³y i nie pozwala im choæby na chwilê odpoczynku. Z czasem zabija niczym pyton, wyciskaj±c ze swoich ofiar resztki ¿ycia." str. 89

To niesamowicie wci±gaj±ca lektura, w której zosta³a opisana nie tyle relacja z wydarzeñ z przesz³o¶ci, co walka zwyk³ego cz³owieka z olbrzymimi si³ami natury o przetrwanie, gdzie ostatecznie nie zawsze wygrywa cz³owiek. Polecam tê ksi±¿kê osobom fascynuj±cym siê wydarzeniami z drugiej wojny ¶wiatowej, i odkrywaniu pami±tek wojennych jak równie¿ lubi±cym literaturê faktu. Gwarantujê, ¿e ten kto siêgnie po tê ksi±¿kê nie po¿a³uje. Polecam.

,,Arktyka to bezlitosny wróg. Walczy z tob± ka¿d± broni±, jak± ma pod rêk±, atakuje bez ostrze¿enia, a najmocniej uderza wówczas, gdy wydaje ci siê, ¿e ju¿ j± pokona³e¶." str. 162

Avatar u¿ytkownika - anim
anim
Przeczytane:2016-03-03, Ocena: 6, Przeczyta³em,
i dlatego, ¿e to jest literatura faktu ksi±¿ka zrobi³a na mnie tak piorunuj±ce wra¿enie. Nie mo¿na przej¶æ obok niej obojêtnie. Jak j± czyta³am mia³am dreszcze, na pewno d³ugo bêdê o niej pamiêtaæ.
Avatar u¿ytkownika - zielony_motyl
zielony_motyl
Przeczytane:2016-02-18, Ocena: 5, Przeczyta³am,
"Lodowe piek³o" - Grenlandia odkryta Za oknami brakuje typowej zimy, wiêc mo¿na odkryæ j± w literaturze. A gdzie lepiej szukaæ ¶niegów i mrozów ni¿ na Grenlandii? "Lodowe piek³o" Mitchella Zuckoffa jest histori± katastrof lotniczych jakie mia³y miejsce w latach 40-tych XXw. na Grenladii w³a¶nie. Jest to opowie¶æ o tym, jak uda³o siê przetrwaæ w ekstremalnie trudnych warunkach, w których kolejni ratownicy stawali siê ofiarami bezlitosnej przyrody. Wydarzy³o siê wówczas co¶ na kszta³t "Trójk±ta Bermudzkiego", a tajemnice, jak powszechnie wiadomo, przyci±gaj± uwagê. St±d te¿ moje zainteresowanie lektur±. Czyta siê do¶æ przyjemnie, choæ nie sposób nie zauwa¿yæ drobnych nalecia³o¶ci... pewnej historycznej maniery. Ale dla zainteresowanych przesz³o¶ci±, którym nie przeszkadza nieco podrêcznikowy styl, ksi±¿ka bêdzie nie lada gratk±. Du¿ym u³atwieniem w rozeznaniu siê, "kto by³ kim" i wyobra¿eniu sobie tych trudnych realiów s± liczne fotografie. Na ok³adce ksi±¿kê reklamuje sam Marek Kamiñski, czyli jeden z najlepiej rozeznanych w tematyce grenlandzkiej Polaków. Opowie¶æ obiecuje wiele i sporo od niej otrzymujemy. Je¶li spodziewacie siê jednak historii grozy, tajemnic itp. bêdziecie nieco rozczarowani. Otrzymacie bowiem ksi±¿kê pe³n± faktów i szczegó³ów historycznych. Opowiedzian± powoli i z du¿± dok³adno¶ci±. Bez wiêkszej sensacji. Jedno jest pewne - po jej przeczytaniu s³owo "Kaczka" nie bêdzie siê wam ju¿ kojarzy³o z ptactwem gospodarskim. Je¿eli interesowa³by Was odcinek telewizyjnych "Ryzykantów", którego akcja dzieje siê w przesz³o¶ci na Arktyce - siêgajcie ¶mia³o! Je¶li jednak mêczy Was mnogo¶æ dat i brak wartkiej akcji, zastanówcie siê. "Lodowe piek³o" jest naprawdê ciekaw± lektur±, jednak nie dla wszystkich (co te¿ mo¿na uznaæ za swoist± zaletê).
Avatar u¿ytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2016-01-18, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam,
GDYBY PIEK£O ZAMARZ£O Nie zdarza siê to czêsto, ale jednak. Nie zdarza siê ka¿demu, ale ka¿demu zdarzyæ siê mo¿e. Skrajnie ekstremalne sytuacje, bo o nich mowa, pokazuj± do czego zdolny jest cz³owiek. Przytrafiaj± siê zwyk³ym przecie¿ ludziom i udowadniaj±, gdzie znajduj± siê granice ludzkich mo¿liwo¶ci. Tych pozytywnych, jak i negatywnych. A relacja z katastrof lotniczych na Grenlandii do jakich dosz³o na prze³omie roku 1942-43 to doskona³y przedstawiciel opowie¶ci tego gatunku. Rok 1942, samolot transportowy rozbija siê o pokrywê lodow± Grenlandii. Wszystkim cz³onkom za³ogi udaje siê uj¶æ z ¿yciem i od razu nadaæ sygna³ SOS. Pozostaje tylko czekaæ na ratunek, prawda? Wys³any z pomoc± bombowiec tak¿e ulega katastrofie, a grupa rozbitków powiêksza o dziewiêæ osób. Niestety, kiedy na pomoc wyrusza im samolot Grumman Duck i kiedy on tak¿e staje siê ofiar± wypadku, losy ocala³ych maluj± siê w czarnych barwach. Od tej chwili bowiem przyjdzie im spêdziæ niemal pó³ roku w morderczych warunkach arktycznej zimy... Rok 2012. Mitchell Zuckoff, pisarz, który postanowi³ zrelacjonowaæ przebieg tej nieludzkiej walki o przetrwanie, natyka siê na grupê, która szykuje wyprawê na Grenlandiê, by sprowadziæ do kraju zw³oki cz³onków za³ogi Grumman Ducka. Mitchell przy³±cza siê do nich a ich wyprawa po 70 latach od tragicznych wydarzeñ sprawia, ¿e na ¶wiat³o dzienne wychodz± wreszcie nieznane wcze¶niej szczegó³y... Brzmi intryguj±co? I tak w³a¶nie jest. ,,Lodowe piek³o" to nie powie¶æ, tylko szczera, rzetelna i szczegó³owa relacja historyczna, ale czyta siê j± jak rasowy thriller. Jak nieprawdopodobnie, ale zarazem przejmuj±co skonstruowan± fabu³ê, obok której nie sposób przej¶æ obojêtnie. U¶wiadomienie sobie, ¿e to jednak najszczersza prawda, ¿e byli ludzie, którzy musieli siê z tym zmierzyæ - przera¿a. Dowód hartu ducha czy upadek cywilizowanych warto¶ci? Czym w rzeczywisto¶ci okazuje siê taki test natury zgotowany niektórym ludziom? Drobiazgowa relacja nie tyle daje gotowe odpowiedzi ile pozwala wyrobiæ swoje w³asne zdanie. Napisana w bardzo przystêpny, ludzki a nie akademicki sposób opowie¶æ, splata w sobie survivalow± historiê rozbitków z o siedemdziesi±t lat od niej m³odszym dziennikiem z wyprawy do obcego niemal¿e ¶wiata. Nuta pikanterii w postaci tajemnic historii i porcja zdjêæ podkre¶laj±cych autentyzm przedstawionych na kartach zdarzeñ ³±cz± siê z pozosta³ymi elementami w znakomit± ksi±¿kê z gatunku literatury faktu, po któr± ¶mia³o siêgn±æ mog± nawet wszyscy ci niezainteresowani stricte non Fiction pozycjami. Polecam. Recenzja opublikowana tak¿e na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/01/18/lodowe-pieklo-katastrofa-na-grenlandii-mitchell-zuckoff/

Bardzo ciekawa opowie¶æ o tragicznych wypadkach na Grenlandii pod koniec 1942 roku. Autor odtwarza te wydarzenia, opisuj±c jak najwierniej same katastrofy i to, co po nich nast±pi³o - gehennê ocala³ych i liczne próby przyj¶cia im na ratunek, z których czê¶æ równie¿ skoñczy³a siê bardzo ¼le. Ta czê¶æ ksi±¿ki zosta³a napisana bardzo dobrze, dra¿ni³o mnie jedynie powtarzenie co kilka stron listy dotychczasowych ofiar. Relacja przeplatana jest rozdzia³ami opisuj±cymi wspó³czesne próby odnalezienia jednego z wraków i przetransportowania cia³ zmar³ych do Stanów. I ta czê¶æ wydaje mi siê znacznie s³absza. Zbyt du¿o miejsca autor po¶wiêci³ tu opisowi prób pozyskania sponsorów. Ca³a reszta jednak - bardzo interesuj±ca.

Avatar u¿ytkownika - wdowa86
wdowa86
Przeczytane:2016-01-28, Ocena: 5, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek - 2016, Mam, Podró¿nicze,
Inne ksi±¿ki autora
11 wrze¶nia. Dzieñ, w którym zatrzyma³ siê ¶wiat
Mitchell Zuckoff 0
Ok³adka ksi±zki - 11 wrze¶nia. Dzieñ, w którym zatrzyma³ siê ¶wiat

Jedenastoletni Bernard po raz pierwszy lecia³ samolotem. Dwuletnia Christine zostawi³a w ³ó¿ku ukochan± przytulankê, ¿eby nic jej siê nie sta³o podczas...

Uwiêzieni w raju
Mitchell Zuckoff0
Ok³adka ksi±zki - Uwiêzieni w raju

Jedna z ostatnich nieopowiedzianych jeszcze historii II wojny ¶wiatowej. Prawdziwa opowie¶æ o przetrwaniu, przygodzie i najbardziej nieprawdopodobnej akcji...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje