Na prze³omie 1942 i 1943 roku trzy amerykañskie samoloty wojskowe rozbi³y siê na Grenlandii. Po pierwszych sygna³ach SOS kolejne maszyny wzbija³y siê w powietrze, by odszukaæ zaginionych i wygraæ nierówn± walkê z arktyczn± zim±: z czterdziestostopniowym mrozem, szalej±c± wichur± i lodowymi szczelinami. Za³ogi startuj±cych maszyn nie spodziewa³y siê, ¿e lec±c na ratunek kolegom, tak¿e i one podziel± los poprzedników.
Przez 148 pe³nych dramatycznych wydarzeñ dni rozbitkowie walczyli o przetrwanie i zachowanie zdrowych zmys³ów w najbardziej wrogim dla cz³owieka ¶rodowisku na Ziemi.
Mitchell Zuckoff wyrusza na Grenlandiê w poszukiwaniu ¶ladów tajemniczych i dramatycznych wydarzeñ sprzed lat. Na ¶wiat³o dzienne wychodz± szczegó³y zagadkowych katastrof, losy zaginionych i detale jednej z najbardziej spektakularnych akcji ratunkowych w historii amerykañskiego lotnictwa.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-01-13
Kategoria: Historyczne
,,Musisz wyruszyæ, ale to wcale nie znaczy, ¿e musisz wróciæ." str. 23
Grenlandia to kraina, która w osiemdziesiêciu procentach powierzchni pokryta jest grub± warstw± lodu (siêgaj±c± nawet do 3 kilometrów). To wyspa o ogromnym rozmiarze na której panuj± ekstremalne warunki pogodowe. Co ciekawe - nawet przera¿aj±ce - gdyby ca³y Grenlandzki l±dolód siê roztopi³, spowoduje to podniesienie siê poziomu wód w morzach i oceanach nawet o siedem metrów. Lodowe piek³o, to ksi±¿ka przedstawiaj±ca prawdziw± historiê. Opisuje przesz³o¶æ oraz czasy wspó³czesne.
,,Dom najlepiej wspomina siê wtedy (...) gdy jeste¶ od niego daleko i nie wiesz nawet, czy kiedykolwiek jeszcze do niego wrócisz". Str. 84
Podczas drugiej wojny ¶wiatowej trzy amerykañskie samoloty wojskowe rozbi³y siê na Grenlandii. Wszyscy cz³onkowie pierwszego rozbitego samolotu prze¿yli, dlatego zdo³ali nadaæ sygna³ SOS. Wtem rozpoczê³a siê natychmiastowa akcja ratunkowa. Na pomoc zosta³ wys³any bombowiec, który równie¿ siê roztrzaska³, przez co kolejne dziewiêæ osób oczekiwa³o na pomoc. Wtedy zostaje pos³any samolot zwiadowczy amerykañskiej Stra¿y Wybrze¿a, który ginie w ¶rodku burzy ¶nie¿nej. Rozbitkowie doskonale zdawali sobie sprawê z tego, ¿e je¶li szybko nie otrzymaj± pomocy z zewn±trz, to grozi im g³ód, pragnienie oraz maksymalne wyczerpanie organizmu przez ogromny mróz, czego konsekwencj± bêdzie ¶mieræ.
,,Na niebie lotnicy z B-17 byli prawdziwymi wojownikami. Ale na ziemi przypominali przemarzniête sardynki st³oczone w rozwalonej puszce." str. 82
Po 70 latach od katastrofy w roku 2012 pisarz Mitchell Zuckoff do³±cza do grupy podró¿ników z North South Polar, i wspólnie organizuj± wyprawê na Grenlandiê. Pragn± zlokalizowaæ i odzyskaæ ludzkie szcz±tki oraz wrak samolotu Grumman Ducka (Kaczkê), a tak¿e odkryæ tajemnicê dramatycznych wydarzeñ sprzed siedmiu dekad. Cz³onkowie wyprawy s± ekspertami w ró¿nych dziedzinach naukowych miêdzy innymi: geofizyka, pomiary radarowe, roboty wykopaliskowe czy wspinaczka górska.
,,(...) hipotermia. Gdy temperatura cia³ rozbitków spadnie poni¿ej trzydziestu piêciu stopni Celsjusza, zaczn± nimi wstrz±saæ dreszcze. Gdy obni¿y siê jeszcze bardziej, wyst±pi sinienie koñczyn. W okolicach dwudziestu o¶miu stopni Celsjusza dojdzie do ostrej hipotermii. Gdy temperatura cia³a spadnie do dwudziestu stopni, lekarze okre¶laj± taki stan jako ,,krytyczny". (...) Mowa staje siê ociê¿a³a i be³kotliwa. Cz³owieka ogarnia dezorientacja, traci czucie w rêkach. Niektórzy zachowuj± siê irracjonalnie i staj± siê nadmiernie pobudzeni. Niektórzy mog± straciæ zmys³y i bêd± próbowali ukryæ siê w samolocie lub zakopaæ w ¶niegu w desperackiej próbie znalezienia jakiego¶ ciep³ego schronienia. (...) Gdy ludzki organizm przestaje walczyæ o zachowanie ciep³a, têtno, szybko¶æ oddechu oraz ci¶nienie krwi zaczynaj± spadaæ. Dwa oddechu na minutê. Potem jeden. W koñcu dojdzie do rozszerzenia ¼renic, a g³ówne narz±dy przestan± funkcjonowaæ." str. 49
W ksi±¿ce czytelnik dowiaduje siê wielu ciekawostek o historii Grenlandii, a tak¿e sk±d siê wziê³a nazwa, która jest zaprzeczeniem tego co siê znajduje na wyspie. Otó¿ nazwa green land oznacza zielon± ziemiê, prawda jednak jest taka, ¿e nie ro¶nie tam prawie nic zielonego. Dodatkowo opisane jest to jak wielkie znaczenie mia³a dla wojsk, które toczy³y o ni± bitwy, bowiem wyspa posiada³a pewne skarby, które znacznie mog³yby zmieniæ bieg wydarzeñ z czasów wojny w Europie.
,,(...) przyroda na zimowej Grenlandii to matka, która po¿era w³asne dzieci" str. 45
Nie przypuszcza³am, ¿e ksi±¿kê bêdzie siê czyta³o tak dobrze, mam tutaj na my¶li styl, jêzyk oraz ca³± opowiedzian± historiê. S±dzi³am, ¿e bêdzie ciê¿ej ale siê myli³am. Fabu³a jest podzielona na wydarzenia opisane z przesz³o¶ci oraz z czasów obecnych, i tutaj muszê napisaæ, ¿e jak dla mnie du¿o ciekawsze by³y opisy zdarzeñ z drugiej wojny ¶wiatowej. Ksi±¿ka nale¿y do literatury faktu ale czyta siê j± jak dobrej jako¶ci thriller. Zuckoff zaznaczy³, ¿e przedstawione w ksi±¿ce zdarzenia, dialogi, chronologia czy postacie nie uleg³y ¿adnym zmianom. Czytelnik uzmys³awia sobie ¿e to szczera prawda, ¿e bohaterowie ksi±¿ki prze¿yli to piek³o na ziemi naprawdê. Niektórzy z nich do¿yli sêdziwych lat inni zostali na zawsze na Grenlandii. Autor doskonale rozpisa³ fabu³ê, bowiem czytelnik nie ma mo¿liwo¶ci pomyliæ przedstawionych faktów. W publikacji zosta³y równie¿ wykorzystane ró¿ne zdjêcia miedzy innymi cz³onków za³ogi, czy zdjêcia z misji ratunkowej, a tak¿e te które zrobili ju¿ w czasach wspó³czesnych naukowcy z North South Polar.
,,Kiedy znajdujesz siê w Arktyce, musisz toczyæ z ni± walkê na jej warunkach. [...] W powietrzu walczysz z lodem, który pokrywa i obci±¿a ci skrzyd³a, pozbawiaj±c maszynê sterowno¶ci, zmagasz siê z kapry¶nymi pr±dami powietrznymi, które rzucaj± samolotem i sprawiaj±, ¿e bez ostrze¿enia spadasz nagle o parê tysiêcy metrów. Walczysz te¿ w koñcu z mg³±. W wiêkszo¶ci przypadków wychodzisz z tego zwyciêsko, ale czasami przegrywasz, a Arktyka nie ma lito¶ci dla przegranych." str. 156
W Lodowym piekle autor przedstawi³ w jaki sposób cz³owiek w wyniku mocno rozwiniêtego poczucia obowi±zku oraz zrz±dzenia losu musia³ walczyæ o przetrwanie w ekstremalnie trudnych warunkach. Zwarta masa zbitego lodu, 48 stopni poni¿ej zera, gêsta mg³a, niszczycielskie zamiecie ¶nie¿ne oraz rozpadliny ukryte pod lodowymi pomostami to tylko niektóre ze skrajnych warunków z którymi musieli siê zmierzyæ cz³onkowie za³ogi.
,,Panuj±ce na Grenlandii zimno to nieomal ¿ywa istota, niszcz±ca moc, która nawet najtwardszych mê¿czyzn odziera z si³y i nie pozwala im choæby na chwilê odpoczynku. Z czasem zabija niczym pyton, wyciskaj±c ze swoich ofiar resztki ¿ycia." str. 89
To niesamowicie wci±gaj±ca lektura, w której zosta³a opisana nie tyle relacja z wydarzeñ z przesz³o¶ci, co walka zwyk³ego cz³owieka z olbrzymimi si³ami natury o przetrwanie, gdzie ostatecznie nie zawsze wygrywa cz³owiek. Polecam tê ksi±¿kê osobom fascynuj±cym siê wydarzeniami z drugiej wojny ¶wiatowej, i odkrywaniu pami±tek wojennych jak równie¿ lubi±cym literaturê faktu. Gwarantujê, ¿e ten kto siêgnie po tê ksi±¿kê nie po¿a³uje. Polecam.
,,Arktyka to bezlitosny wróg. Walczy z tob± ka¿d± broni±, jak± ma pod rêk±, atakuje bez ostrze¿enia, a najmocniej uderza wówczas, gdy wydaje ci siê, ¿e ju¿ j± pokona³e¶." str. 162
Bardzo ciekawa opowie¶æ o tragicznych wypadkach na Grenlandii pod koniec 1942 roku. Autor odtwarza te wydarzenia, opisuj±c jak najwierniej same katastrofy i to, co po nich nast±pi³o - gehennê ocala³ych i liczne próby przyj¶cia im na ratunek, z których czê¶æ równie¿ skoñczy³a siê bardzo ¼le. Ta czê¶æ ksi±¿ki zosta³a napisana bardzo dobrze, dra¿ni³o mnie jedynie powtarzenie co kilka stron listy dotychczasowych ofiar. Relacja przeplatana jest rozdzia³ami opisuj±cymi wspó³czesne próby odnalezienia jednego z wraków i przetransportowania cia³ zmar³ych do Stanów. I ta czê¶æ wydaje mi siê znacznie s³absza. Zbyt du¿o miejsca autor po¶wiêci³ tu opisowi prób pozyskania sponsorów. Ca³a reszta jednak - bardzo interesuj±ca.
Jedenastoletni Bernard po raz pierwszy lecia³ samolotem. Dwuletnia Christine zostawi³a w ³ó¿ku ukochan± przytulankê, ¿eby nic jej siê nie sta³o podczas...
Jedna z ostatnich nieopowiedzianych jeszcze historii II wojny ¶wiatowej. Prawdziwa opowie¶æ o przetrwaniu, przygodzie i najbardziej nieprawdopodobnej akcji...
Przeczytane:2016-02-05, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016,