Okładka książki - Ludziostki. Opowieści zbłąkanych dusz

Ludziostki. Opowieści zbłąkanych dusz

Czy można spojrzeć w odbicie własnej duszy... i nie oszaleć?

Niektóre krzywdy wracają. Nie po sprawiedliwość – po świadków.

To nie jest opowieść ani o bohaterstwie, ani o odkupieniu.

To wędrówka przez pęknięcia pamięci, przez lustra, które pokazują więcej, niż byśmy chcieli wiedzieć, i mniej, niż chcielibyśmy pamiętać.

To także odbicie, jakie książka trzyma przed czytelnikiem pytając, ile bólu jesteś w stanie unieść, zanim się złamiesz.

Mocna. Surowa. Niewygodna…

Antologia opowiadań, łącząca horror, weird fiction, science fiction — a wszystko to zespolone jednym pierwiastkiem: człowiekiem.

Człowiekiem i jego szaleństwem, człowiekiem i jego słabościami.

Człowiekiem z krwi i kości, dobra i zła.

Informacje dodatkowe o Ludziostki. Opowieści zbłąkanych dusz:

Data wydania: 2025-07-14
Kategoria: Horror

Kup książkę Ludziostki. Opowieści zbłąkanych dusz

Ludziostki. Opowieści zbłąkanych dusz - opinie o książce

Witajcie moi kochani

Lubicie nietuzinkowe historie?

Dziś chciałabym przedstawić Wam interesujący zbiór opowiadań.

Tytuł: Ludziostki. Opowieści zbłąkanych dusz

Autor: Marcin Nadratowski

Wydawnictwo: Lingua Mortis

Książkę przeczytałam w ramach #booktour organizowanego przez @ksiazkowe_poczynania

To była bardzo dobra lektura.

Na książkę składa się jedenaście opowiadań, które zdecydowanie przypadły mi do gustu.

Każde z nich jest wyjątkowe, każde z nich porusza istotne dla człowieczeństwa tematy. Od śmierci, poprzez brutalność wobec drugiego człowieka, aż po jego zaniedbanie. Nie sposób jednoznacznie opisać o czym one tak konkretnie są, ponieważ każde z nich dotyczy innego aspektu życia człowieka.

Jednakże po lekturze stwierdzam, że każde z nich wywołało u mnie określone emocje - od smutku, poprzez nadzieję, aż po niedowierzanie. To były bardzo skrajne emocje. Ponadto skłoniły mnie również do refleksji.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona z lektury. Naturalnie po jej zakończeniu czuję ogromny niedosyt. Lecz to u mnie normalne po przeczytaniu dobrego zbioru opowiadań. Także z wielką przyjemnością niektóre treści zawarte w zbiorze przeczytałabym jako pełnowymiarowe powieści. I do nich zaliczam, np. ,,Rachunek sumienia", ,,Zmiana warty", ,,Trzysta siedemdziesiąt trzy", ,,Witaj, mamo", ,,Chlew i Filipek" - z tego opowiadania mógłby powstać konkretny horror ekstremalny, ,,Alfred" - dotknęło mnie emocjonalnie. Wszystkie te treści to tak jakby zajrzeć w głąb natury człowieka, jego psychiki, emocji, istotny człowieczeństwa. Niosą za sobą ogromny przekaz i emocjonalną głębie.

Przed rozpoczęciem lektury zastanawiałam się nad znaczeniem tytułu. Konkretnie ,,Opowiadania zbłąkanych dusz". I teraz już doskonale rozumiem dlaczego został wybrany taki tytuł. Idealnie określa on zawartość książki. Lepiej bym tego nie ujęła. To po prostu opowieści zbłąkanych dusz.

Serdecznie polecam, strona.394

#współpracabarterowa
Uwielbiam nieprzewidywalne zbiory opowiadań wbijające w czaszkę i pozostawiające z myślą "co ja właśnie przeczytałam?!". Takie właśnie są "Ludziostki. Opowieści zbłąkanych dusz"! Jest onirycznie, dziwnie i niepokojąco.

To takie osobliwe panoptikum zagubionych dusz. Niesamowite upiorne opowiastki nazywam je upiornostkami będące połączeniem surrealistycznych wizji z koszmarami codziennego życia. Nadratowski zadziwia tym, jak płynnie lawiruje między konwencjami literackimi podanymi z fantazją. Jest na tyle różnorodnie, że ciężko zaklasyfikować ten zbiór i w tym tkwi jego urok. Każdy tu znajdzie coś dla siebie... makabra, groteska, fantastyka, czy weird fiction.

Bohaterowie są zmuszeni zmierzyć się z dziwnymi sytuacjami, swoistymi rozpadlinami rzeczywistości, po których nic już nie jest takie same. Narratorzy to zwykli, szarzy ludzie tacy jak my, którym przyszło otrzeć się o krawędź mroku i doznać poczucia derealizacji otaczającego ich świata na granicy szaleństwa czy somnambulicznego odjazdu. Po takich przeżyciach nie ma odwrotu, korzenie mroku wrosły w nich na stałe.

Ogromnym plusem jest to, że bohaterowie tych opowiadań są tacy realni, z krwi i kości. Z ich irracjonalnym lękiem ściskającym trzewia, sumieniem drążącym duszę, demonami przeszłości czy wstydem natrętnie zatruwającym myśli możemy się przeglądać niczym w lustrze. Nie ma ludzi kryształowych, bez skazy, każdy z nas ma ciemną stronę duszy.

Kruchość człowieka i przemijalność czasu są tu namacalne. Opowieści te skłaniają do przemyśleń o stanie psychiki bohaterów. Te natrętne myśli udręczonych istot ludzkich sprawiające, że się myśli nad własnym życiem i podjętymi wyborami życiowymi, które uwierają niczym drzazga.

O wszystkich opowiadać nie będę, ale wspomnę o paru ulubionych, które wżarły mi się w mózg. Absolutnym numerem jeden jest "Rachunek sumienia" niczym psychodeliczna jazda po mrocznych zakamarkach zgniłej duszy. Powidoki dawnych zdarzeń, a rozliczenie się z przeszłością nie zawsze jest możliwe.

Warto zwrócić też uwagę na przerażające "#HICK"! O tak! Z genialnym przesłaniem. To niejednego zmiecie z planszy! Tak ponuro pasuje do naszej rzeczywistości, wszechobecnego wirtuala i social mediów mających ogłupiający wpływ na społeczeństwo. Jak wielki wpływ mają na nas ekrany, do których jesteśmy przyklejeni?

Mocno niepokojące jest "ERROR"! Niezwykle działające na wyobraźnię. Pozostawiające czytelnika z milionem pytań w głowie. Czym jest rzeczywistość? Czy jest coś poza znanym nam okruchem rzeczywistością? Jak odróżnić rzeczywistości od mamidła? Kim tak naprawdę jesteśmy?

Gorąco polecam Wam ten zbiór. Utkniecie gdzieś na granicy snu i jawy, poza granicami pojmowania ludzkiego umysłu, gdzie mrok sięga do samych trzewi i was oblepi.
Katooola patronuje tylko sztosom!

Aberracja
Marcin Nadratowski 0
Okładka ksiązki - Aberracja

Aberracja - odchylenie, zboczenie od normalnego stanu, zachowania, przyjętych norm postępowania. Odstępstwo od normy lub zasady. Piotr -...

Chrzęst
Marcin Nadratowski0
Okładka ksiązki - Chrzęst

Chrzęst gruzu pod stopami. Polska, dwadzieścia lat po wojnie. Polska zmrożona, Polska odcięta od świata wysokim murem, Polska zdziesiątkowana. Większość...