Jak pomóc dzieciom w regulacji emocjonalnej
Jesteśmy świadkami rodzicielskiej rewolucji, która zmienia sposób wychowywania dzieci. W niepamięć odchodzą teksty umniejszające emocje, np.: ,,Nie płacz, przecież nic się nie stało", ,,Wszystko w porządku. Nie rób scen". Współcześni rodzice coraz lepiej rozumieją proces rozwoju mózgu i szukają nowych sposobów na to, by dzieci poznały własne uczucia i emocje oraz umiały sobie z nimi radzić.
Metoda Wspólnego Przetwarzania Emocji (WPE) to niezbędna pomoc dla rodziców i wychowawców dzieci w wieku od niemowlęctwa do ósmego roku życia. Jej autorki przedstawiają narzędzia służące budowaniu inteligencji emocjonalnej, które pomagają w mądry i przemyślany sposób radzić sobie w stresujących sytuacjach towarzyszących wychowywaniu dziecka.
Dowiedz się:
o co zrobić, gdy dziecko wpada w złość (i na pewno nie to, co myślisz!)
o jak radzić sobie w trudnych momentach takich jak odmowa pójścia do szkoły lub położenia się spać
o jak reagować, gdy dziecko bije lub gryzie
o jak wyregulować system nerwowy dziecka
o jak przewidywać kryzysy i do nich nie dopuszczać.
To innowacyjne podejście uczy dzieci samoregulacji i empatii, jednocześnie wzmacniając relację rodzic-dziecko i tworząc fundamenty odporności emocjonalnej oraz komfortu psychicznego na całe życie. Przepełniony empatią poradnik pokazuje rodzicom, jak być uważnymi na własne reakcje i pozostawiać przestrzeń dla wielkich emocji swoich pociech.
Empatyczny poradnik pomagający przekształcić frustrujące dla rodzica chwile w szanse na nawiązanie więzi i rozwój. -- dr Shefali Tsabary, autor bestsellera Świadomi rodzice
Lektura obowiązkowa dla rodziców pragnących zapewnić dzieciom narzędzia do radzenia sobie z wrażliwością i wzmacniania empatii! To klucz do wychowania pokolenia, które stanie się autentyczne i zdobędzie głęboką świadomość własnej wartości. -- Justin Baldoni, aktor, reżyser i autor bestsellera Jak stać się szczęśliwym mężczyzną
Alyssa Blask Campbell jest magistrem wczesnej edukacji i prezeską organizacji Seed and Sew, a także uznaną podcasterką i influencerką. Występowała jako ekspertka rozwoju emocjonalnego w licznych amerykańskich czasopismach o zasięgu ogólnokrajowym. Mieszka w Burlington w stanie Vermont.
Lauren Stauble jest założycielką organizacji Engage: feel.think.connect., a także wykładowczynią z zakresu wczesnej edukacji. Zanim rozpoczęła pracę w administracji i szkolnictwie wyższym, przez 16 lat uczyła małe dzieci i sprawowała nad nimi opiekę. Obecnie wykłada na Bunker Hill Community College. Mieszka w Holyoke w stanie Massachusetts.
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2024-08-23
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Tiny Humans, Big Emotions: How to Navigate Tantrums, Meltdowns, and Defiance to Raise Emotionally Intelligent Children
W jakim wieku macie dzieci? Ja mam na pokładzie dziewięciolatkę i siedmiolatka. Jak to z dwójką bywa emocje u nas nie brakuje. Mam dzisiaj dla Was recenzję książki Alyssy Blask Campbell i Lauren Elizabeth Stauble pod tytułem "Mali ludzie- wielkie emocje. Jak radzić sobie z napadami złości, kryzysami i buntem, by wychować dzieci inteligentne emocjonalnie". Autorki opracowały metodę WPE czyli wspólne przeżywanie i przetwarzanie emocji razem z dzieckiem. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza część dotyczy emocji, które towarzyszyły nam rodzicom w dzieciństwie i jaki wpływ miały na nas już w dorosłości. Druga część dotyczy już bezpośrednio dzieci, ich emocje oraz sposobów radzenia sobie z nimi. Trzecia natomiast to konkretne sytuacje z życia, w których możemy odnaleźć również swoje przykłady. Fajne jest to, że łączy ona w sobie wiedzę naukową z doświadczeniem autorek w pracy z dziećmi. Dzięki temu wiele wskazówek możemy od razu przenieść do naszego życia. Ja osobiście bardzo lubię czerpać inspiracje z takich książek.
"Mali ludzie - wielkie emocje. Jak radzić sobie z napadami złości, kryzysami i buntem, by wychować dzieci inteligentne emocjonalnie" to poradnik dla rodziców i opiekunów napisany przez dwie kobiety specjalizujące się we wczesnej edukacji, które razem opracowały metodę WPE - Wspólne Przetwarzanie Emocji (w oryginalnej wersji i literaturze anglojęzycznej: CEP - Collaborative Emotion Processing) i od 2026 roku praktykują ją z dziećmi, a od 2017 roku uczą jej wychowawców i administratorów zajmujących się wczesną edukacją.
Książka opiera się na metodzie WPE - wspólnym przeżywaniu i przetwarzaniu emocji razem z dzieckiem. Chodzi w niej o towarzyszenie, pomoc i zrozumienie, a nie o uciszanie, straszenie, zaprzeczanie czy karanie. Przytoczone przykłady pozwalają na lepsze zrozumienie intencji i działań, a podejście autorek do brania tego, co nam potrzeba bez prób wprowadzenia wszystkiego w sposób bezrefleksyjny zachęca do podejmowania działań bez poczucia rozczarowania i przeciążenia, które mogłyby jedynie zniechęcać. Autorki podkreślają, że każdy popełnia błędy i bardzo ważne jest, by dać sobie przyzwolenie na to bez wyrzutów, przy jednoczesnych próbach podejmowania działań w celu poszukiwania rozwiązań pojawiąjących się problemów.
Ogromnym plusem jest również podkreślenie przez specjalistki, że nie ma idealnych rodziców czy opiekunów. Każdy ma gorsze chwile czy dni i każdemu zdarza się krzyknąć czy w jakiś inny sposób zareagować zbyt impulsywnie. Ważne jest jednak to, żeby zauważać takie momenty, wrócić do dziecka po ochłonięciu, przeprosić, wytłumaczyć sytuację i spróbować następnym razem postąpić inaczej. Same autorki przytaczają przykłady z ich doświadczeniami, dając znać np. kiedy to one potrzebowały odejść od dziecka, by ochłonąć i dopiero po chwili móc wrócić do wcześniej przerwanych aktywności, by pokazać dziecku jak może radzić sobie z trudnymi sytuacjami i emocjami. Oczywiste jest to, że nasze zachowania i reakcje należy dostosować do wieku pociechy i aktualnej sytuacji, więc nie wszystko warto bezrefleksyjnie próbować stosować. Wskazówki, o których czytamy w tej publikacji są jednak warte przemyślenia i zastanowienia się, co w naszym konkretnym przypadku mogłoby zadziałać. Osobiście traktuję ją jako inspiracje, ponieważ skakanie w celu rozładowania emocji ze starszym dzieckiem (a do tego nie swoim i niezbyt dobrze znanym), które nie jest do tego przyzwyczajone, mogłoby co najwyżej wzbudzić jego podejrzliwość lub wprowadzić w stan konsternacji ;)
Przeczytane:2026-03-23, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku,
Żyjemy w trudnych czasach. Chociaż dostęp do opieki medycznej jest co raz lepszy, choroby są leczone co raz skuteczniej to nasza psychika jest w co raz gorszym stanie. Obecnie wiele dzieci i nastolatków ma problemy emocjonalne, ponieważ nie radzą sobie w dzisiejszym świecie z oczekiwaniami społeczeństwa. Co zrobić by nasze dzieci umiały sobie poradzić ze swoimi emocjami? Tego możemy dowiedzieć się w książce "Mali ludzie - wielkie emocje. Jak radzić sobie z napadami złości, kryzysami i buntem by wychować dzieci inteligentne emocjonalnie." Alyssy Blask Campbell i Lauren Elizabeth Stauble.
Obecnie jesteśmy na etapie rewolucji w sposobie wychowywania dzieci. Staramy się zauważać emocje dzieci, ale jeszcze nie do końca wiemy jak sobie z nimi poradzić, ponieważ nikt nas tego nie nauczył. Byliśmy wychowywani w przeświadczeniu, że mamy być silni i nie ujawniać trudnych emocji, które były dla otoczenia niekomfortowe. W książce poznajemy metodę Wspólnego Przetwarzania Emocji (WPE) która jest pomocna dla rodziców, opiekunów i nauczycieli małych dzieci. Autorki zapoznają nas z etapami tej metody i narzędziami, które pomagają w mądry i przemyślany sposób radzić sobie z emocjami małych ludzi.
"Mali ludzie - wielkie emocje" nie jest książką, którą przeczytamy przez jeden czy dwa wieczory. Jest poradnikiem, który wymaga naszego skupienia i uwagi. Lepiej czytać go wolniej, by móc w pełni go zrozumieć i pojąć przedstawione przez autorki założenia. Książka podzielona jest na części, gdzie pierwsza odnosi się do osoby opiekuna/ rodzica, druga do osoby dziecka. Są też rozdziały które pokazują jak radzić sobie gdy mamy pod opieką rodzeństwo, czy większą grupę dzieci oraz jak się zachować się w sytuacjach kryzysowych jak rozwód, śmierć, przeprowadzka, pojawienie się nowego partnera, czy rodzeństwa. Wszystkie przytaczane przez autorki tezy poparte są licznymi badaniami naukowymi, do których podane są przypisy. Ten poradnik to nie tylko sucha teoria. Autorki przytaczają liczne przykłady ze swojego osobistego i zawodowego doświadczenia, dzięki czemu wszystko jest bardziej zrozumiałe i przejrzyste. Poradnik napisany jest zrozumiałym językiem.
Alyssa Blask Campbell i Lauren Elizabeth Stauble stworzyły metodę WPE. Najbardziej podoba mi się w niej to, że dużo miejsca poświeciły opiekunom dzieci uświadamiając, że jeśli my, dorośli, nie będziemy spokojni i opanowani to nie uda nam się stworzyć bezpiecznej przestrzeni do wyrażania emocji przez dzieci, dlatego pracę z emocjami powinnyśmy zacząć od siebie. Jednocześnie wiele razy podkreślają, że nie musimy być idealni. Możemy popełniać błędy, bo to na nich najwięcej się uczymy. Autorki pokazują, że nie należy bagatelizować uczuć dzieci. To co dla nas jest błahostką, dla nich może być wielką tragedią. Należy dać im możliwość i przestrzeń, aby te emocje wyrazić. Campbell i Stauble pokazują, że nie ma złych emocji i musimy nasze dzieci nauczyć radzić i przeżywać radość ale także złość, rozczarowanie czy frustrację, choć pewnie chcielibyśmy je przed tymi uczuciami chronić. Tylko wtedy gdy ich tego nauczymy dzieci zdobędą narzędzia do tego by poradzić sobie z trudnościami, które czekają na nich w życiu nastoletnim i dorosłym.
"Mali ludzie - wielkie emocje" to bardzo przydatny poradnik, który krok po kroku wprowadza nas w metodę Wspólnego Przetwarzania Emocji. Uzmysławia zasadność i potrzebę stosowania tej metody ale przede wszystkim uczy jak zmienić swoje nastawienie do wychowania i wyrażania emocji by wychować emocjonalnie inteligentne dzieci.
współpraca barterowa z wydawnictwem