Ok³adka ksi±¿ki - Ma³o brakowa³o patronujemy

Ma³o brakowa³o

Ocena: 4.5 (2 g³osów)

Magda i Blanka to m³ode kobiety, którym baga¿ do¶wiadczeñ ¿yciowych nie odebra³, na ca³e  szczê¶cie!, chêci do ¿ycia i pogody ducha. Pierwsza cierpi na nietypow± przypad³o¶æ: w stresuj±cych momentach traci g³os i zdolno¶æ mówienia, druga posiada niebywa³± umiejêtno¶æ wpl±tywania siê w niecodzienne sytuacje. Pierwsza staje siê obiektem zainteresowania przystojnego architekta, druga zostaje porzucona przez mê¿a dla innego mê¿czyzny. Pierwsza jest wziêtym hydraulikiem, druga na niektórych robi wra¿enie typowej blondynki. Choæ tak ró¿ne, stan± siê dla siebie wsparciem, a po³±czy je co¶ wiêcej ni¿ przyja¼ñ, bo… genetyka. Kiedy dodamy do tego tajemnicê babki W³adys³awy, dostaniemy wybuchow± mieszankê. Nie zabraknie nawet w±tku kryminalno-detektywistycznego. Tu naprawdê wszystko zdarzyæ siê mo¿e!

Informacje dodatkowe o Ma³o brakowa³o:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2019-11-26
ISBN: 978-83-66332-08-9
Jêzyk orygina³u: polski

Tagi: rumunia rozwódka w³asny biznes dawca szpiku bli¼niak genetyczny hydraulik krzy¿ówki Rodzinne tajemnice

wiêcej

Kup ksi±¿kê Ma³o brakowa³o

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Ma³o brakowa³o - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - truskawka2
truskawka2
Przeczytane:2020-07-12,

Poznajmy dwie oryginalne kobiety. Magda wykonuje zawód uznawany za typowo mêski. Jest hydraulikiem (s³owa hydrauliczka nie ma, brzmia³oby zreszt± dziwnie). Nie traci zapa³u do pracy, ale w stresie zdarza jej siê traciæ g³os. Interesuje siê ni± przystojny architekt. Czy razem zbuduj± trwa³y zwi±zek?

Blanka to kobieta po przej¶ciach. Pokona³a nowotwór dziêki dawcy szpiku. Ma ojca chorego na Alzheimera i mê¿a, który siê od niej coraz bardziej oddala. Dla wiêkszo¶ci ¶wiata jest typow± blondynk±, zarówno z wygl±du, jak i z zachowania. Jej cecha szczególna to talent do pakowania siê w k³opoty. Czy wyjdzie z nich ca³o? I co ³±czy te dwie, zupe³nie ró¿ne, kobiety?

Ksi±¿ka pe³na humoru (nie zawsze wyrafinowanego). Akcja toczy siê w szybkim tempie - jak poci±g pospieszny zmierzaj±cy w pêdzie do kolejnych stacji. Warto udaæ siê w tê podró¿.

dr Kalina Beluch

Gdy przeczyta³am opis na ok³adce, nabra³am du¿ej ochoty, by zapoznaæ siê z t± ksi±¿k±. Monika B. Janowska oddaje w nasze rêce kolejn± dobr± powie¶æ. Wyj±tkowo ciekawa fabu³a i szybka akcja powoduje, ¿e o nudzie nie mam mowy.
Dwie g³ówne bohaterki, to Magda i Blanka, ale w ich ¿yciu pojawi siê jeszcze jedna kobieta, Babka W³adys³awa. Trzy kobiety na pocz±tku nie wiedz± o swoim istnieniu, ale ich losy autorka sprytnie ³±czy w piêkn± opowie¶æ.

Magda jest hydraulikiem i pracuje czêsto na ró¿nych budowach w¶ród mê¿czyzn. Prowadzi firmê ze swoj± wspólniczk± i jest doskona³ym fachowcem. Wpada w oko przystojnemu architektowi, któremu brudne robocze spodnie wcale nie przeszkadzaj±. Magda ma dziwn± przypad³o¶æ i pod wp³ywem stresu nie mo¿e wypowiedzieæ ani s³owa, co nie u³atwia jej ¿ycia.
Blanka to atrakcyjna blondynka, któr± porzuca m±¿. W jej ¿yciu nastaje ci±g niecodziennych zdarzeñ. Swoje rozsypuj±ce siê ¿ycie próbuje pogodziæ z opiek± nad ojcem, który ma zaniki pamiêci. Jej nieporadno¶æ stwarza du¿o niepotrzebnych komplikacji i utrudnia jej ¿ycie. Cechy charakteru dziewczyny potrafi± lekko irytowaæ, a zachowanie bawiæ.

Te dwie kobiety poznaj± siê w dziwnych okoliczno¶ciach, mimo to szybko siê polubi±. Jest jeszcze jedna wyj±tkowa bohaterka choæ drugoplanowa, jednak w ca³ej fabule bardzo wa¿na. Babka W³adys³awa to energiczna staruszka z tajemnic± z przesz³o¶ci, która namiesza w ¿yciu obu dziewczyn.

W ksi±¿ce dzieje siê bardzo du¿o, a w±tek kryminalny dodaje dodatkowych emocji. Tajemnice Babki W³adys³awy oka¿± siê bardzo intryguj±ce. Wszystkie bohaterki cudowne, z dok³adnie zarysowanymi charakterami. Ich indywidualne cechy, powoduj±, ¿e s± bardzo ciekawe. Lubimy je i bardzo chêtnie zanurzamy siê w ich ¿ycie. W±tek starszych ludzi jest dla mnie bardzo wa¿ny, pomaga zrozumieæ choroby oraz potrzeby osób w sêdziwym wieku. Fabu³a delikatnie, naturalnie nawi±zuje do powa¿nych spraw. Dowiemy siê, jak nasze decyzje wp³ywaj± czasem na ¿ycie innych osób ? W jaki sposób mo¿emy komu¶ uratowaæ ¿ycie i co z tego mo¿e wynikn±æ ?

Powie¶æ obyczajowa z domieszk± akcji kryminalnych o kobietach, mi³o¶ci, rozterkach sercowych i darowaniu ¿ycia. Wielow±tkowa fabu³a nie pozwala siê nudziæ. Napisana lekko z dowcipnymi dialogami i narracj± z du¿± dawk± humoru. Dobrze spêdzony czas, a wnioski, które wyci±gniemy, mog± zaowocowaæ na przysz³o¶æ i zmieniæ nasze lub czyje¶ ¿ycie.
„Ma³o brakowa³o” – To ksi±¿ka o trzech kobietach, o ró¿nych zainteresowaniach i preferencjach, ale ¿ycie niespodziewanie krzy¿uje ich losy. Opowie¶æ czasem wzruszaj±ca, czasem ¶mieszna lub zmuszaj±ca do zadumy i przemy¶lenia. Dopracowane cechy bohaterek i ich ¿yciowe problemy uwiod± nas. Nie bêdziemy siê nudziæ, bo akcja biegnie do przodu i nie ma czasu na odk³adanie ksi±¿ki nawet na chwilê.

Polecam wszystkim.

Do powie¶ci obyczajowej autorka wplot³a wiele gatunków: krymina³ z elementami sensacji, komediê, komediê kryminaln±, romans, powie¶æ podró¿nicz± i przygodow±, elementy sagi rodzinnej. Do fabu³y autorka doda³a tajemnice rodzinne, skarb, has³a do krzy¿ówek. Akcja momentami jest bardzo wartka i pe³na niedorzecznych sytuacji. Kilka razy ¶mia³am siê w g³os, oczami wyobra¼ni widz±c choæby SOR czy mêsk± toaletê. Czêsto mia³am u¶mieszek na twarzy. Zeznania typowej blondi doprowadza³y policjanta niemal¿e do ob³êdu, mnie te¿. Jednak chwilami opisy i zbyt rozbudowane w±tki poboczne nieco przyt³acza³y. Powie¶æ trochê przegadana. Ale za to jak mi ¶mierdzia³o po czesku!

Na szczê¶cie dla siebie jest pani kompletnie nieprzewidywalna. (s. 410)

W powie¶ci pojawiaj± siê inne ciekawe postacie, tak¿e zwierzêce. Nietuzinkowa 90-letnia babcia W³adzia, odkrywaj±ca sekrety rodzinne i ruszaj±ca na ratunek córce, która u przyjació³ki zostawi³a pod opiek± chodz±c± golonkê; krzy¿ówkowa mamu¶ka Magdy z aspiracjami swatania; komisarz Mazepa jedn± nog± na emeryturze; barman  obroñca ciemiê¿onych ¿on i opiekun tych samotnych; Lenin, s±siad podgl±dacz, rudy krasnolud, szef Norweg, panowie ze Spó³dzielni. Ach ten Zdenek! Autorka potrafi wykreowaæ bohaterów na indywidualistów, nie odbieraj±c im cech typowo ludzkich. Ma zdolno¶æ do tworzenia nazwisk oddaj±cych charakter postaci.

Daj siê ponie¶æ nurtowi, a nie szarpaæ pod pr±d. (s. 303)

Si³± tej powie¶ci s± uniwersalne warto¶ci. Przyja¼ñ najlepiej sprawdza siê w trudnych sytuacjach. Dobre serce i pomocna d³oñ zawsze s± mile widziane. Mi³o¶æ potrafi zaskoczyæ doborem ludzi w pary. Siostrzana wiê¼ wcale nie zale¿y od wiêzów krwi. Obce sobie kobiety mog± po³±czyæ inne wiêzy. Genetyczne. Ta ksi±¿ka w naturalny sposób pokazuje, jak zostaæ dawc± szpiku, podzieliæ siê nim z chor± osob±, a potem siê z ni± spotkaæ. Tak niewiele trzeba, by podarowaæ komu¶ nowe ¿ycie i mieæ genetycznego bli¼niaka. Wystarczy chcieæ.

Ma³o brakowa³o Moniki B. Janowskiej to dobra obyczajówka z zaciêciem kryminalno-humorystycznym, w której werbalne kalectwo wodno-kanalizacyjnej królowej pora¿a nie tylko j±. To ksi±¿ka z uniwersalnym przes³aniem: zostañ dawc± szpiku.

Inne ksi±¿ki autora
Po³kn±æ ¿abê
Monika B. Janowska0
Ok³adka ksi±zki - Po³kn±æ ¿abê

Trzy lata zajê³o Paulinie pozbycie siê przykrych wspomnieñ zwi±zanych z drugim ma³¿eñstwem. Przeprowadzka, nowa praca - wszystko to, z czym jeszcze musia³a...

Selfie z Kataloni±
Monika B. Janowska 0
Ok³adka ksi±zki - Selfie z Kataloni±

Nic tak nie przyt³acza Agnieszki, jak zimna i deszczowa pogoda w Anglii, gdzie od jedenastu lat pracuje jako pielêgniarka. Jej dobry nastrój i cierpliwo¶æ...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje