Okładka książki - Mama pediatra radzi. Kompendium wiedzy na temat chorób twojego dziecka

Mama pediatra radzi. Kompendium wiedzy na temat chorób twojego dziecka

ZASTANAWIASZ SIĘ, JAK WSPIERAĆ ZDROWIE SWOJEGO DZIECKA?

CHCESZ ZDOBYĆ NIEZBĘDNĄ WIEDZĘ NA TEMAT CHORÓB, ABY W PORĘ ZAREAGOWAĆ?

ZAJRZYJ DO PORADNIKA MAMY PEDIATRY!

Znajdziesz w nim odpowiedzi na codzienne wątpliwości dotyczące zdrowia twojego dziecka oraz rozwiązania najczęściej pojawiających się problemów, z którymi zgłaszasz się do pediatry!

Jakie są przyczyny, objawy oraz metody leczenia chorób wieku przedszkolnego i wczesnoszkolnego?

- Zapalenie gardła, migdałków, ucha, płuc - co powinno niepokoić, a co jest normą w przypadku infekcji dróg oddechowych? Kiedy leczyć się w domu, a kiedy niezbędna jest konsultacja lekarska?

- Ospa wietrzna, odra, szkarlatyna, mononukleoza zakaźna, zapalenie ślinianek, opryszczkowe zapalenie jamy ustnej - choroby zakaźne, które zawsze przychodzą nie w porę. Czy można im zapobiec? Jak unikać błędów, których konsekwencje mogą być niebezpieczne dla

zdrowia twojego dziecka?

- Pasożyty, kleszcze i borelioza - zmora i niepokój każdego rodzica.

- Wszystko o alergiach młodego człowieka, łącznie z obalaniem mitów.

- Trudne rozmowy o zdrowiu i dojrzewaniu nastolatków.

- Otyłość, nadciśnienie tętnicze, krótkowzroczność - czy mamy wpływ na choroby cywilizacyjne u naszego dziecka?

- Czujność onkologiczna - co warto wiedzieć, żeby niczego nie przeoczyć i spać spokojnie.

PORADNIK MAMY PEDIATRY TO KOMPENDIUM WIEDZY DLA KAŻDEGO ŚWIADOMEGO I ZAANGAŻOWANEGO RODZICA

Informacje dodatkowe o Mama pediatra radzi. Kompendium wiedzy na temat chorób twojego dziecka:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-09-24
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Rodzina i zdrowie zdrowie dzieci Medycyna i zdrowie w ujęciu popularnym

Kup książkę Mama pediatra radzi. Kompendium wiedzy na temat chorób twojego dziecka

Mama pediatra radzi. Kompendium wiedzy na temat chorób twojego dziecka - opinie o książce

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-10-26,

Jak tam Wasze zdrówko i Waszych dzieci? Trzymacie się jakoś czy już jakieś infekcje na pokładzie? Pytam Was o to, bo mam dzisiaj dla Was ciekawy poradnik Dagmary Chmurzyńskiej - Rutkowskiej pod tytułem "Mama pediatra radzi kompendium wiedzy na temat chorób twojego dziecka." Nie jest to zwykły poradnik a raczej rozmowa mamy z lekarzem pediatrą a jednocześnie też mamą. Autorka w prosty ale i bardzo merytoryczny sposób przedstawia nam najważniejsze zagadnienia związane ze zdrowiem dzieci od wieku przedszkolnego do nastoletniego. Poradnik podzielony jest na pięć rozdziałów a w każdym z nich omówione są problemy interesujące rodziców dzieci młodszych i tych starszych. Autorka uświadamia nam jak ważna jest profilaktyka oraz onkoczujność. Mnóstwo wiedzy potrzebnej każdemu rodzicowi. Zamiast szukać informacji w internecie czerpmy ją właśnie z takich książek.

Gdy zobaczyłam tytuł najnowszej książki Dagmary Chmurzyńskiej-Rutkowskiej wiedziałam, że musi się ona znaleźć w naszej biblioteczce, albowiem dziecięce choroby od zawsze są tematem, który wielokrotnie spędzał mi sen z powiek, w efekcie czego staram się systematycznie poszerzać swoją wiedzę. Szczerze, pochłonęłam ją z wypiekami na twarzy i jestem teraz pewna, że w wypadku pojawienia się u moich dzieci niepokojących objawów, uda mi się zachować spokój i jasny umysł.

Poradnik podzielony został na części, dzięki czemu będzie skuteczną pomocą w nagłych przypadkach, ale stanowi także wartościową lekturę, jaką powinno się poznać od deski do deski. Część informacji zapewne znał już każdy z nas, inne, gdzieś zasłyszane, zdawały się nie do końca sprawdzone, tu otrzymujemy konkretną sprawdzoną porcję wiedzy od specjalisty, dlatego możemy w pełni jej zaufać. Oczywiście w większości przypadkach niezbędna będzie wizyta i potwierdzenie u lekarza, ale przecież umiejętność rozpoznania choroby i możliwość jej zapobiegania czy zastosowania pierwszych środków łagodzących jest niezwykle ważna. Znajdziemy tu także rozdziały poświęcone dojrzewaniu, jak i rozmaitym zagrożeniom, które w obecnych czasach przybierają niemal formę plagi. Odpowiedzialny rodzic musi mieć wiedzę na takie tematy, by zawsze móc pomóc dziecku, by być czujnym i zawsze potrafić dostrzec problem już w początkowej fazie.

Publikacja napisana została błyskotliwym, przystępnym piórem, dzięki czemu wszelkie informacje zostaną w pełni zrozumiane i zapamiętane. Począwszy od wyjaśnienia, na czym polega konkretna choroba dziecka, zaprezentowania odpowiednich metod jej zwalczania, zwykle pod okiem specjalisty, poprzez wskazanie dostępnych, możliwych sposobów na jej unikanie. Znajdziemy tu absolutnie wszystko, co dotychczas spędzało sen z powiek i paraliżowało właściwe działanie podyktowane oczywiście troską, ale i nerwami.

Bezsprzecznie, to wspaniałe i wartościowe vademecum wiedzy, które w prosty i konkretny sposób wyjaśnia wszystkie zagadnienia związane z dziecięcymi chorobami powinno wpaść w ręce każdego rodzica! Polecam gorąco!

Jak zadbać o zdrowie swojego dziecka. Radzi Mama Pediatra
Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska0
Okładka ksiązki - Jak zadbać o zdrowie swojego dziecka. Radzi Mama Pediatra

Wylecz się z niewiedzy i zadbaj o zdrowie swojego dziecka Kiedy dziecko pojawia się na świecie, rodzic chce stać się specjalistą w niemal każdej dziedzinie...