Okładka książki - Miłość, która budzi się w Tobie patronujemy

Miłość, która budzi się w Tobie

"Miłość, która budzi się w Tobie" to cztery poetyckie oddechy ciszy i światła.
Każdy z nich prowadzi przez inne doświadczenie: zauroczenie, rozpad, świadomą obecność i zgodę na siebie.

Język Mirana Orszu jest oszczędny, a zarazem pełen wewnętrznej muzyki - mówi o tym, czego zwykle nie słychać.

To poezja, która nie szuka patosu, lecz prawdy ukrytej w codziennym milczeniu.

Informacje dodatkowe o Miłość, która budzi się w Tobie:

Wydawnictwo: WS.ART.OZEN Sp. z o.o.
Data wydania: 2025-11-15

Opinie o książce - Miłość, która budzi się w Tobie

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2026-01-07, Ocena: 6, Przeczytałam,
Miłość, która budzi się w Tobie Mirana Orszu to tomik poezji skupiony na procesie. Od pierwszego drgnienia, przez rozpad, aż po stan, który można nazwać zgodą na siebie. To opowieść o miłości, szeroko pojętej, różnej, definiowanej przez osobiste doświadczenia. Do miłości trzeba być gotowym. Ona nie rodzi się przez drugiego człowieka, ale wynika z nas. Jak to rozumieć? Piękno poezji polega na tym, że każdy ma szansę wynieść ze słów coś unikalnego, tylko dla siebie. Tom otwiera część zatytułowana Przebudzenie. Pojawia się tu miłość jeszcze lekka, nieoswojona. Jest spojrzenie, zapach, cisza przy stole, poranek. Wiersze są krótkie, oszczędne. Często urywają się w pół zdania. Osoba mówiąca zatrzymuje się na chwilę. Miłość pojawia się jako coś, co dopiero zaczyna być rozpoznawane. Nie przychodzi z zewnątrz. Raczej daje o sobie znać od środka. Druga część, Rozpad i cisza, zmienia ton. Pojawiają się wiersze o stracie, oddaleniu, niespełnieniu. Miłość nie znika, ale traci formę, jaką miała wcześniej. Pojawia się tęsknota, ale też zmęczenie. Cisza nie jest tu pustką, ale czymś bardzo potrzebnym. Staje się rozmową, mostem, przestrzenią, w której coś się domyka. W wielu tekstach powraca motyw uczenia się. Nie tęsknić. Nie wracać. Nie wołać. Myślę, że to bliskie doświadczenie dla wielu ludzi. Część trzecia, Świadoma miłość, przynosi kolejną zmianę perspektywy. Miłość dojrzewa. Nie potrzebuje potwierdzeń czy wielkich deklaracji. Jest obecna