Okładka książki - Montgomery Bonbon. Tajemnica starego dworu

Montgomery Bonbon. Tajemnica starego dworu

Tom 3 cyklu Montgomery Bonbon

Bonnie Montgomery została zaproszona przez Fergusa Croke'a do dworuAdderstone z powodu zaginięcia cennego diamentu. Croke jestemerytowanym mistrzem złodziei, który podejrzewa o tę kradzież jednegoze swoich czterech pomocników. Zadaniem Bonnie jest odkryć, kto okradłCroke'a. Tylko od kogo powinna zacząć, skoro wszyscy są oszustami?

Sprawy zaczynają się komplikować, gdy lojalny kamerdyner Croke'azostaje znaleziony martwy na terenie posiadłości, a Bonnie wraz zdziadkiem Banksem odkrywają labirynt pełen małp.

Informacje dodatkowe o Montgomery Bonbon. Tajemnica starego dworu:

Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-08-13
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Tytuł oryginału: Montgomery Bonbon. Mystery at the Manor

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Montgomery Bonbon. Tajemnica starego dworu

Opinie o książce - Montgomery Bonbon. Tajemnica starego dworu

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2025-08-23, Ocena: 6, Przeczytałam,
Można się spodziewać, zresztą słusznie, że stare dworki skrywają w sobie sekrety. Trzeci tom cyklu Montgomery Bonbon, prowadząc na tajemnicze Wrzosowisko Cieni, odkrywa Tajemnicę starego dworu, pełnej kryminalnych zagadek opowieści o przygodach bohaterów znanych już czytelnikowi z poprzednich tomów cyklu (Morderstwo w muzeum oraz Śmierć w latarni morskiej). Wreszcie Bonnie i dziadek Banks drogą wiodącą wśród nieprzyjemnie pachnących torfowisk dotarli do celu: imponująco – ponury dwór Adderstone, niegdyś okazała siedziba arystokratycznego rodu Blanddów, przywitał ich podobnymi do kościstych palców strzelistymi wieżyczkami. Przywitał ich też właściciel posiadłości Fergus Croke i jego trzej wychowankowie: napadająca na banki Naomi Igarashi, specjalizująca się w błyskawicznym otwieraniu zamków Frankie Novak oraz kieszonkowiec i iluzjonista w jednym – Daniel Devant. Którego z nich mistrz Fergus Croke uczyni spadkobiercą? Tymczasem z targanej przez dziadka niemożliwie ciężkiej walizki wyskoczyła Dana Hornville, a przywieziony przez Bonnie cenny Brylant Adderstone zniknął bez śladu. Z ziemskiego żywota zniknął też Fergus, którego ciało odnalezione zostało w klatce pełnej małp. I w tym właśnie momencie najsłynniejszy śledczy świata Montgomery Bonbon (czytelnik dobrze wie, że zakładane przez Bonnie sztuczne wąsy, beret oraz płaszcz przeciwdeszczowy zmieniały ją nie do poznania) rozpoczął demaskowanie mordercy. Co tak połyskuje

Kiedy 10-latka zamienia się w detektywa w berecie i z wąsem, a jej śladem podąża dużo starszy pomocnik, czyli jej dziadek, to mamy pewność, że oto przed Nami nowe śledztwo Montgomery’ego Bonbon, który zrobi wszystko, by rozwikłać zagadkę kolejnej zbrodni. Tym razem rzecz dzieje się w rezydencji Adderstone, należącej do Fergusa Crocke’a, który otrzyma pewną drogocenną i jednocześnie zabójczą przesyłkę. O tym, z czym przyjdzie się mierzyć Naszym znanym i lubianym bohaterom przeczytacie w 3 części cyklu przygód z udziałem tego oryginalnego śledczego, autorstwa Alasdaira Becketta-Kinga pt. „Montgomery Bonbon. Tajemnica starego dworu”, z oferty Wydawnictwa Kropka, w tłumaczeniu Magdy Korobkiewicz.

W klatce pełnej małp można dostać małpiego rozumu. Można też, jak się okazuje, stracić życie i to w dosyć tajemniczych okolicznościach. Sprawca czai się wśród zgromadzonych we dworze postaci, a te, trzeba to przyznać, mają osobliwe charaktery. I choć wskazówki pozostawione przez denata więcej zaciemniają niż rozjaśniają, to nie z takimi sprawami mierzył się Montgomery Bonbon. Czy aby na pewno ujdzie z życiem, przebywając w otoczeniu mordercy? Przeczytajcie, a przekonacie się sami!

Trzeba przyznać, że Beckett-King nadal utrzymuje wysoki poziom tego znakomitego cyklu dla nieco młodszych miłośników kryminałów. Z typowym dla narratora i bohaterów żartem, zaskakującymi zwrotami akcji i przemyślaną fabułą, po raz kolejny błyskawicznie podbija serca młodych czytelników obojga płci, a i nieco starsi z zaciekawieniem śledzą przygody postaci, które w wolnym czasie wolą podążać śladem zbrodni.

Ilustratorka tej serii, Claire Powell również stanęła na wysokości zadania, bo dzięki niej każda strona „Tajemnicy starego dworu” ma swój wyjątkowy klimat a szeroka skala odcieni szarości, obecna na ilustracjach, pozwala oddzielić dzień od nocy i potęguje u czytelników wrażenie, że i oni mają swój udział w opowieści. A, wierzcie mi, ten błysk w oku dziecka podczas lektury jest najważniejszy.

Polecam, ten tom i całą serię spraw z udziałem szalonego detektywa Bonbon. 🕵️‍♂️

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2025-08-12, Ocena: 5, Przeczytałam,

Seria z Montgomery'm Bonbonem autorstwa Alasdaira Beckett-Kinga przeznaczona jest dla czytelników w wieku 9+ i w świetny, humorystyczny sposób przenosi klasyczne założenia powieści detektywistycznej na grunt, który przypadnie do gustu dzieciom (ale i dorosłym na pewno też!). "Tajemnica starego dworu" to jej tom trzeci, jednak przedstawia osobną zagadkę kryminalną, można więc czytać go bez zachowania kolejności chronologicznej. Warto też na starcie wspomnieć, że choć tekstu jest sporo, to dostosowany jest do młodszych poprzez szerszą interlinię i uatrakcyjniony naprawdę bogatymi ilustracjami Claire Powell, które można znaleźć na większości stron. Historia toczy się wśród angielskich wrzosowisk w starej rezydencji, gdzie mieszka były oszust - wraz z nim jego podopieczni i małpy! To on staje się ofiarą, ale tak, że wygląda to na zbrodnię niemożliwą - nie ma w rezydencji nikogo, kto mógłby ją popełnić, bo wszyscy razem byli w jednym miejscu. Zagadka zatem osadzona jest na klasyce, jest dobrze i ciekawie zbudowana, a dodatkowo otaczają ją żarty - sytuacyjne, w kreacjach postaci i samych dialogach. To jednak tylko ta warstwa górna, bo pod nią kryją się naprawdę dobre wartości i właściwy przekaz. Poprzez postać Bonbona dzieciom pokazuje się, że ich głos wcale nie jest mniej ważny od głosu dorosłych, a relacje tej bohaterki (bo pod przebraniem detektywa Bonbona kryje się dziesięcioletnia Bonnie) uczą jak dbać o pozytywne i wartościowe interakcje z otoczeniem. Bardzo udany tom, przy którym nawet ja, jako dorosła, zaśmiewałam się i doceniłam to, co historia sobą niesie!

Montgomery Bonbon. Tom 2: Śmierć w latarni morskiej
Alasdair Beckett-King0
Okładka ksiązki - Montgomery Bonbon. Tom 2: Śmierć w latarni morskiej

Drugi tom błyskotliwej, zabawnej i wspaniale ilustrowanej serii kryminałów. Co jest najtrudniejsze w byciu detektywem? To, że nigdy nie ma się urlopu....

Montgomery Bonbon. Morderstwo w muzeum
Alasdair Beckett-King0
Okładka ksiązki - Montgomery Bonbon. Morderstwo w muzeum

Ludzie na ogół nie zauważają, że coś się kroi, że coś jest nie w porządku czy choćby zanosi się na coś niemiłego. Nigdy nie doświadczają wtedy mrowienia...