Okładka książki - Nie damy się wysiedlić. Bojowniczki i bojownicy żydowskiego ruchu oporu w Będzinie i Sosnowcu.

„Nie damy się wysiedlić. Bojowniczki i bojownicy w gettach w Będzinie i Sosnowcu” pod redakcją Tomka Grząślewicza i Karoliny Jakoweńko to dwujęzyczna (polski i angielski) publikacja przygotowana z okazji 80. rocznicy likwidacji zagłębiowskich gett. Praca zbiorowa składa się z bogato ilustrowanych, uzupełnionych o teksty historyczne i źródłowe 170 biogramów bojowniczek, bojowników, działaczek i działaczy Żydowskiej Organizacji Bojowej i innych organizacji młodzieżowych (Haszomer Hacair, Hanoar Hacijoni, Dror, Gordonia),działających na terenie Zagłębia Dąbrowskiego, które przed wybuchem II wojny światowej było jednym z najliczniejszych skupisk żydowskich w II Rzeczpospolitej. Autorzy, wykorzystując nieznane szerzej relacje świadków, przywołują historie bohaterskich młodych ludzi sprzed 80 lat i oddają im głos.

„»Nie damy się wysiedlić« to tytułowe słowa bojowniczki Chajki Klinger, które pochodzą z jej unikalnych »Dzienników« spisanych w latach 1943-44. Dedykujemy je wszystkim bohaterskim dziewczynom i chłopakom przywołanym w tej publikacji oraz tym, o których informacji nie odnaleźliśmy. Niech pamięć o nich trwa w kolejnych pokoleniach i będzie inspiracją do przeciwstawienia się złu, które nigdy nie przemija. Książka ta jest wynikiem działań Fundacji Brama Cukermana, która razem z innymi instytucjami i organizacjami podjęła w 2023 r. starania o upamiętnienie 80. rocznicy likwidacji getta w Będzinie-Kamionce i Sosnowcu-Środuli. Rok 1943 stał się zarazem symbolicznym, jak i faktycznym końcem istnienia dużych społeczności żydowskich w miastach Zagłębia Dąbrowskiego” – ze wstępu Karoliny i Piotra Jakoweńko.

Książkę dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego oraz Stowarzyszenia Żydowskiego Instytutu Historycznego w Polsce.

Informacje dodatkowe o Nie damy się wysiedlić. Bojowniczki i bojownicy żydowskiego ruchu oporu w Będzinie i Sosnowcu.:

Wydawnictwo: Biblioteka Śląska
Data wydania: 2023-12-21
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Nie damy się wysiedlić. Bojowniczki i bojownicy żydowskiego ruchu oporu w Będzinie i Sosnowcu.

Teoria wszystkiego (książka + film)
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Teoria wszystkiego (książka + film)

Eddie Redmayne daje kreację życia jako sławny naukowiec Stephen Hawking. Niegdyś zdrowy, pełen energii mężczyzna, Hawking mając 21 lat usłyszał zwalającą...

Peppa Pig. Poznajmy się! Moje podróże!
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Peppa Pig. Poznajmy się! Moje podróże!

Książka Świnka Peppa. Moje podróże Poznajmy się!, pochodzi z wydawnictwa Media Service Zawada. Publikacja jest pracą zbiorową. Należy do gatunków: dla...