Okładka książki - Nie kuś losu

Nie kuś losu

Jak wiele kłamstw trzeba wypowiedzieć, by ukryć prawdę o sobie?

Maja od lat zmaga się z paraliżującym lękiem, który więzi ją w czterech ścianach. Przeszłość nie daje o sobie zapomnieć, a każdy krok ku wolności kończy się kolejnym potknięciem. Z pomocą oddanej przyjaciółki stara się zawalczyć o normalne życie – choć codzienność wciąż rzuca jej kłody pod nogi. Kiedy na jej drodze staje tajemniczy, przystojny chłopak, wszystko zaczyna się zmieniać. Maja postanawia dać mu szansę i... zataja przed nim prawdę. Kłamstwo po kłamstwie
buduje obraz osoby, którą nigdy nie była. A wtedy pojawia się ktoś jeszcze – nieznajomy, który obserwuje ją z ukrycia. Śledzi. Manipuluje. Wciąga ją w grę, z której nie ma łatwego wyjścia. Czy nowa relacja przetrwa na fundamentach kłamstw? Kim jest stalker i jak bardzo namiesza w życiu dziewczyny? I czy Maja znajdzie w sobie siłę, by powiedzieć prawdę – przede wszystkim sobie?

Psychologiczna opowieść o traumie, zaufaniu i cienkiej granicy między miłością a strachem.

Informacje dodatkowe o Nie kuś losu:

Wydawnictwo: Empik Selfpublishing

Opinie o książce - Nie kuś losu

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2026-03-26, Ocena: 6, Przeczytałam,
Nie kuś losu Wiktorii Guzik to powieść niezwykle mocna, bezpośrednia, momentami szokująca. Maja, która staje się w tej historii pierwszoosobową narratorką pokazuje czytelnikowi, czym tak naprawdę jest trauma. Maja doświadczyła w przeszłości wielkiego bólu. Pewne wydarzenie sprawiło, że jej świat się zawalił, a stan psychiczny znacząco się pogorszył. Nie bardzo chce wychodzić z domu, odczuwa przytłaczający, bezustanny lęk. Jej przyjaciółka Luiza stara się jej pomóc, ale nie jest świadoma tego, jak bardzo źle dzieje się w głowie Mai. Ta decyduje się uchylić rąbka „tajemnicy“ i są to naprawdę mocje słowa. Bohaterka czuje się zagrożona, wyobcowana, traci sens życia. Trauma ją wyniszcza, trawi, nie pozostawiając miejsca na zwyczajne życie. Ukryta w czterech ścianach, wegetuje. Już niedługo zacznie się przesłuchanie. Znowu będę musiała kłamać, że u mnie w porządku. Mimo wszystko staram się wyluzować. (…) Ktoś mógłby pomyśleć, że mam depresję, a nie chcę, żeby rodzice dowiedzieli się o tej sytuacji. Nie po to kupili mi mały domek, żeby teraz słuchać lamentów. Powinnam być wdzięczna losowi za taki prezent. Nagle ktoś jednak pojawia się w jej życiu. Wojtek. Maja zaczyna budować relację, która mogłaby być dla niej szansą. Chłopak powoli wyciąga ją ze skorupy. Czy pojawia się nadzieja na normalne życie, a może nawet związek? Być może, ale do akcji wkracza jeszcze ktoś - stalker. Obserwator, który widzi więcej, niż

Nie kuś losu - opinie o książce

Opad
Opad