Lena Zajączkowska niespodziewanie dziedziczy stary dom po ciotce w Orkowie, małej miejscowości niedaleko Szczebrzeszyna.
Już pierwszej nocy w domu zmarłej ciotki dzieją się niepokojące rzeczy. Z powodu braku kontaktu z Leną, jej przyjaciółka Grażyna zgłasza sprawę na policję.
Skarb to mini powieść kryminalna, trzymająca w napięciu do ostatniej strony.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-12-18
Tytuł oryginału: Skarb
Język oryginału: Polski
" [...] Każdy szmer był dla niej podejrzany, a każdy cień wydawał się czymś więcej, bo wyobraźnia podpowiadała jej różne scenariusze. [...]"
"Skarb" to najnowsza powieść autorstwa Kamila Chmielewskiego. Jest to krótki, ale treściwy kryminał. Idealny na jedno popołudnie. Historia zaczyna się niewinnie, a kończy, można śmiało powiedzieć zaskakująco. Znajdziecie tutaj co najmniej jedno morderstwo i dobrze prowadzone śledztwo. Główną bohaterką jest Lena, która po swojej ciotce odziedziczyła dom, w mały miasteczku o nazwie Orków. Tutaj wszyscy się znają. Czy nasza bohaterka odnajdzie się w nowym środowisku? Czy warto było przyjechać do tej dziury? Ja już znam odpowiedzi na te pytania. A was zachęcam do poznania tego krótkiego kryminału.
Z przyjemnością sięgnę po kolejne opowiadania Kamila Chmielewskiego.
Przeczytane:2026-01-18, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,
I wtedy znowu to usłyszała. Cichy, kołyszący dźwięk, przypominający nienaoliwioną huśtawkę. Zmrużyła oczy, próbując dostrzec cokolwiek w mroku- światło latarni już tam nie dochodziło."
Witam Was bardzo serdecznie moi drodzy książkomaniacy. Tym razem chcę Wam przedstawić książeczkę niewielkich rozmiarów ale za to arcyciekawą i mega wciagającą. Jest to historia odziedziczonego domu w spadku i skarbu ukrytego gdzieś w jego murach, który nie tylko wzbudza ciekawość sąsiadów ale i prowadzi do tragicznych wydarzeń.
Bardzo mi się podobała i przyznam szczerze, za sama byłam bardzo ciekawa co to za skarb i dlaczego ktoś jest zdolny do zbrodni byleby tylko prawda nie wyszła na jaw.