Okładka książki - Spotkam cię w przeszłości

Spotkam cię w przeszłości

Wojna, dwa światy, jedna miłość.

Kiedy Liliana wyrusza w podróż na Zamojszczyznę, by poznać burzliwą przeszłość swojego dziadka, nie spodziewa się, że stanie się częścią historii. W wyniku nieszczęśliwego wypadku cofa się do roku 1943 – w sam środek wojennego chaosu.

Zmuszona odnaleźć się w brutalnych realiach okupowanej Polski, Liliana odkrywa tajemnice swojego rodu i mierzy się z dramatami tamtej epoki. Pomaga w ryzykownych akcjach ratunkowych, a jej życie splata się z losami Leona – odważnego partyzanta, którego miłość staje się dla niej ostoją w niepewnych czasach.

Miłość na wojnie ma jednak swoją cenę. Pośród nieustannego zagrożenia Liliana zaczyna zauważać, że niektóre ślady przeszłości zdają się prowadzić znacznie dalej, niż mogła się spodziewać. Czy to, co przeżyła, było tylko snem, czy może czymś więcej?

Spotkam cię w przeszłości to poruszająca opowieść o miłości, która przekracza granice czasu; o odwadze, która kształtuje losy, i o poświęceniu, które zmienia historię.

Czy uczucie z przeszłości może przetrwać w teraźniejszości? Przekonaj się, jak silna jest moc przeznaczenia.

Informacje dodatkowe o Spotkam cię w przeszłości:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-04-30

Kup książkę Spotkam cię w przeszłości

Spotkam cię w przeszłości - opinie o książce

Avatar użytkownika - paula_czytula
paula_czytula
Przeczytane:2025-06-08, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 2025, Współpraca ,

Powieść "Spotkam Cię w przeszłości" została zgrabnie i w bardzo nieoczywisty sposób podzielona na część obecną, to jest rok 2023 oraz czasy przeszłe czyli rok 1943.

Główna bohaterka tej powieści, Liliana wyrusza na Zamojszczyznę, gdyż chce jeszcze przed śmiercią dziadka odkryć wszystkie niewiadome dotyczącego jego przeszłości. Będąc już na miejscu, w wyniku niefortunnego wypadku rowerowego, kobieta traci przytomność. Gdy się wybudza dzieje się rzecz szokująca - Lila cofa się w czasie i trafia w sam środek okupacji niemieckiej oraz bohaterskiej działalności partyzanckiej.

Fabuła tej powieści jest mocno nietuzinkowa, daleka od utartych schematów innych książek z historią w tle. Czasy wojenne zostały przez Autorkę przedstawione w sposób bardzo autentyczny, tak że podczas czytania ma się wrażenie, iż jest się jednym z partyzantów walczących z wrogiem narodu polskiego.

Autorka stworzyła powieść będącą swoistą mozaiką ludzkich dramatów, cierpienia, silnych emocji, nadziei oraz miłości, która pojawia się niespodziewanie. To napisana z wyczuciem historia, przenikająca ludzkie niepokoje, determinację, odwagę. Dla czytelnika jest niezwykłą, dotykającą czułych strun, przeszywającą duszę, intensywną podróżą do niebezpiecznych czasów. Jest to powieść zostawiająca trwały ślad w sercu czytelnika. Polecam!

Avatar użytkownika - asia_czyta_ksiazki
asia_czyta_ksiazki
Przeczytane:2025-06-29,

Liliana główna bohaterka, która jest świeżo po rozwodzie ale nie załamuje się wręcz przeciwnie chce żyć pełnią życia. Kobieta planuje udać się pod namioty wraz z koleżankami. Cisza i kontakt z naturą ma jej pozwolić odetchnąć ale też przynieść wiele odpowiedzi na pytania jakie wywołała wojna.

~

Komplikacje sprawiają, że Liliana zostaje sama na polu namiotowym, a że nie chce kończyć przed czasem swojej wyprawy udaje się na przejażdżkę. Wypadek powoduje, że kobieta budzi się w 1943 roku w samym środku trwającej już wojny. Różne wydarzenia i akcje konspiracyjne w których bierze udział Liliana powoduja areszt, przesłuchania i odbicie. Liliana też poznaje miłość swojego życia. Co wydarzy się w 1943 roku? Czy Liliana wróci do rzeczywistości? Czy miłość skończy się ślubem?

~

Ta powieść jest tak pięknie wykreowana, bohaterowie są autentyczni a cała otoczka powoduje, że ja się w niej rozpłynęłam. Na przestrzeni lat wszystko totalnie się zmieniło, spojrzenie na świat czy inaczej postrzeganie miłości. Podczas wojny wszystko toczy się zupełnie inaczej i każdy ma inne spostrzeżenie na różnie tematy.

~

Autorka w naprawdę przyjemny sposób przybliża losy partyzantów. Lektura przeminie Was nie tylko w czasie ale w piękna okolice Zamojszczyzny, w której wciąż czuć patriotyczne przeslanki. Bardzo lubię książki, które mają dwie strefy czasowe tak przyjemnie mi się to czyta a autorka idealnie to połączyła. Bardzo polubiłam Leona, bohater który odda wszystko co na najcenniejsze aby pomóc innym. W dzisiejszych czasach niestety nie spotkamy już takich mężczyzn.

~

"Spotkałam Cię w przeszłości" jest to piękna patriotyczna powieść, która nie tylko uczy historii ale pozwala spojrzeć na świat z innego punktu widzenia. Książkę czyta się naprawdę szybko, miło i przyjemnie. Polecam z całego serca zwłaszcza Ci, którzy jak ja uwielbiają książki z historią i wojna w tle. Ja się w tej historii wręcz zakochałam. Powieść wzruszająca i patriotyczna opisująca piękną prawdziwą miłość do ojczyzny jak i drugiej osoby. Polecam na pewno będziecie zachwyceni!

Bardzo dziękuję autorce za egzemplarz ❤️

"Spotkam cię w przeszłości" - czy już sam tytuł nie wydaje się intrygujący? Bo przecież forma czynności wskazuje na czynność, która dopiero nastąpi, skąd więc owa przeszłość? Jak?

By poznać odpowiedź zachęcam do poznania wyjątkowej w swojej formie książki Aleksandry Palasek. Główną bohaterką jest w niej Liliana, która świeżo po rozwodzie planuje udać się z koleżankami na wyjazd pod namioty. Cisza i kontakt z naturą ma nie tylko pozwolić jej odetchnąć po trudnych wydarzeniach, nabrać dystansu, ale być także podróżą pozwalającą poznać losy jej dziadka, który pomimo wielu lat wciąż nie zyskał odpowiedzi na wiele pytań, jakie wywołała wojenna zawierucha.

Różne wydarzenia sprawiają, że Liliana zostaje sama na polu namiotowym, nie chcąc przedwcześnie kończyć wyjazdu i kiedy udaje się na przejażdżkę rowerem ma wypadek, po którym przenosi się w czasie do 1943 roku, w sam środek wojny.

To co uderza mnie w tej powieści to kontrasty. To, jak na przestrzeni wydawałoby się niewielu lat totalnie zmieniło się życie, jak inaczej były postrzegane relacje, miłość! I nie chodzi już tylko nawet o czas wojny, w którym ten system wartości także wyczulony był na inne kwestie.

Lektura "Spotkam cię w przeszłości" gwarantuje przybliżenie losów partyzantów. Przeniesie Was w szumiącą lasem Zamojszczyznę, na terenie której wciąż odbija się echo patriotycznych pieśni. Udowodni odwagę i poświęcenie, a jednocześnie oczaruje miłosną historią, której niestety czas zdecydowanie nie sprzyjał.

Bałam się patrzeć na nazwy poszczególnych rozdziałów sugerujące rok wydarzeń. Pokochałam Leona i jego oddanie, żyłam życiem lokalnych mieszkańców, ich strachem i nadziejami, małymi wygranymi i wielkimi stratami, podczas których i mi się łezka zakręciła w oku.

Co z pięknym uczuciem, które zrodziło się między Leonem a Lilianą, czy uda im się przetrwać i co z powrotem do teraźniejszości?

współpraca barterowa Wydawnictwo WasPos

,,Zawsze jest miejsce na miłość. Nawet w obliczu śmierci. Jeśli spędzimy całe życie bez miłości, to tak jakbyśmy nigdy nie żyli.".

Wyjazd na Zamojszczyznę był dla Liliany ucieczką od ponurych myśli, ale przede wszystkim próbą dotarcia do bolesnych fragmentów rodzinnej historii, które przez lata nie dawały spokoju jej dziadkowi. To miał być jego wyjazd, na który długo czekał, lecz niestety, musiał zrezygnować z powodów zdrowotnych. Liliana wyrusza, więc z przyjaciółką, nieświadoma, że podróż ta zburzy granice czasów, przenosząc ją w sam środek wojennej rzeczywistości...

To poruszająca opowieść, którą przeżywa się wraz z bohaterami, czując ciężar ich strachu, dzieląc ich emocje, tęsknoty i kruche chwile radości. Pokazuje, że ,,miłość nie zna pojęcia czasu", że rozkwita wbrew wszystkiemu, nawet tam, gdzie wydawałoby się, że nie ma na nią miejsca: pośród wojennego chaosu, ponad bólem i lękiem, czy w spojrzeniach, które niosą nadzieję. I pozostaje, niosąc ukojenie, ratując przed upadkiem. Fabuła w dużej mierze naznaczona jest realiami II wojny światowej, w których kluczowe znaczenie ma człowiek i wyznawane przez niego wartości i wydarzenia, na które nie ma wpływu, ale z, którymi musi się zmierzyć. Liliana to postać, która od początku wzbudziła moją sympatię, wrażliwa, empatyczna i mimo bolesnych doświadczeń starająca się zachować pogodę ducha. Zastanawiająca była jej relacja z matką, choć możliwe, że drugi tom bardziej rozwinie ten wątek. Sytuacja i czas, w którym nagle się znalazła, nie były proste, a jednak to właśnie wtedy ujawniła się drzemiąca w jej odwaga, siła i miłość, która nie zna granic. Nieprzewidywalność wydarzeń sprawiała, że nie mogłam być pewna, w jakim kierunku finalnie potoczy się cała akcja, a taką nieprzewidywalność zawsze cenię w powieściach. Czekam na kontynuację.

American ( nie taki ) dream
Aleksandra Palasek 0
Okładka ksiązki - American ( nie taki ) dream

Tam, gdzie kończy się przeszłość, a zaczyna przyszłość. Jaśmina nie miała pojęcia, jak wiele zmieni się w jej życiu tego dnia. Zamiast zdawać egzamin...

Na granicy sumienia
Aleksandra Palasek0
Okładka ksiązki - Na granicy sumienia

Brutalny świat, pełen śmierci, intryg i brudnego seksu. Taki, którego nikt nie chce poznać. Jeśli już na starcie ma się przechlapane, to wątpliwe jest...