Autor "Świętoszka", najwybitniejszy komediopisarz francuski, a zarazem aktor i dyrektor teatru, pięć lat walczył o wystawienie swojej sztuki na scenie - pokazał ją królowi w 1664 roku, natomiast publiczności dopiero w roku 1669. Tak bardzo utwór ten bulwersował współczesnych ostrym, krytycznym obrazem obyczajowości XVII-wiecznej Francji.
W tym znakomitym studium obłudy obok postaci głównego bohatera przedstawił też Molier barwną galerię typów uosabiających wieczne ludzkie wady oraz zbudował misterną, nasyconą komizmem intrygę. Jego teatr miał uczyć - bawiąc. I do dziś skutecznie odgrywa tę rolę.
Wydawnictwo: Greg
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Tartuffe
Język oryginału: francuski
Tłumaczenie: Tadeusz Boy-Żeleński
Orgon przygarnia pod swój dach ubogiego mężczyznę, który imponuje mu swoją wiarą. Okazuje się, że to tylko pozory. Tartufe jest obłudnikiem, który udaje świętoszka, a tak naprawdę omamia Orgona i podstępem przejmuje jego majątek. Zaleca się także do jego żony. Choć bliscy ostrzegają Orgona, on widzi w nich złą wolę, a Tartufem jest oczarowany.
Sztuka powstała w 1664 roku, a zawiera w sobie nadal aktualne prawdy. Obecnie wciąż istnieje wiele osób, które pod pozorem religijności, czerpią korzyści dla własnych interesów.
Od jakiegoś czasu staram się nadrobić zaległości i czytam lektury, które odpuściłam w szkole. Muszę przyznać, że "Świętoszek" nawet mnie rozbawił. Molier przedstawia tu obłudę i cynizm siedemnastowiecznych mieszkańców Francji. Jednak można to rozszerzyć na inne nacje. A przesłanie płynące z tej komedii jest aktualne i dzisiaj.
Mizantrop to dzieło wielowymiarowe, którego odczytanie jest możliwe na kilku poziomach. Mizantrop jest bowiem satyrą na XVII-wieczne salony , komedia charakterów...
Branle-bas de combat dans les ruelles napolitaines ! Octave a, en secret, épousé Hyacinthe, la jeune femme qu'il aime, mais voilŕ que son pčre a décidé...
Przeczytane:2017-03-11, Ocena: 6, Przeczytałam, 2017, Ukochane lektury, Z biblioteki,