Okładka książki - Tajemnica Nieśmiertelności patronujemy

Tajemnica Nieśmiertelności

Gdzie kończy się życie, a zaczyna wieczność?

Ta książka zabiera czytelnika w podróż przez obszary fizyki kwantowej, medycyny i duchowości, mierząc się z jedną z największych tajemnic ludzkości -- śmiercią.

Czy można ją przekroczyć, zrozumieć, a może spojrzeć na nią jako na część większego porządku istnienia?

To opowieść o świadomości, granicach ludzkiego poznania oraz o poszukiwaniu równowagi między ciałem, umysłem i duchem.

Olga Cyrek - doktor nauk humanistycznych w zakresie historii, absolwentka studiów magisterskich i doktoranckich na Wydziale Socjologiczno-Historycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Ukończyła także studia pedagogiczne i logopedyczne na Uniwersytecie Rzeszowskim. Autorka licznych artykułów naukowych opublikowanych w punktowanych wydawnictwach uznawanych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Jej zainteresowania badawcze koncentrują się na duchowości, psychologii czasu, koncepcjach wieczności w źródłach starożytnych i wczesnośredniowiecznych, a także na tematyce związanej z monastycyzmem, ascetyką, sztuką i ikonografią. W 2024 roku wydała książkę pt. Między czasem a wiecznością. Obiektywność i subiektywność czasu w kontekście istnienia Boga (Wydawnictwo Novae Res, Gdynia 2024).  W 2025 roku wydała książkę  pt. Reinkarnacja w chrześcijaństwie. Preegzystencja dusz (Wydawnictwo Świat w Eterze, Warszawa 2025). Wykaz publikacji autorki dostępny jest w bazie OPI Ludzie Nauki.

Informacje dodatkowe o Tajemnica Nieśmiertelności:

Opinie o książce - Tajemnica Nieśmiertelności

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2026-04-08, Ocena: 6, Przeczytałam,
Olga Cyrek w książce Tajemnica nieśmiertelności rozkłada na części jedno z najbardziej podstawowych pytań, jakie człowiek sobie zadaje: czym jest śmierć i czy w ogóle dotyczy ona tego, co w nas najważniejsze? Autorka zaczyna od uporządkowania pojęć, co jest ważne, bo już na poziomie języka i definicji poruszamy się po gruncie niepewnym. Świadomość, dusza, umysł, życie, materia - te słowa przez wieki różnie definiowano. Oczywiście pojawia się także próba wyjaśnienia pojęcia samej nieśmiertelności. Olga Cyrek prowadzi czytelnika przez różne tradycje myślowe, od starożytności po współczesność, pokazując, jak zmieniało się podejście do nieśmiertelności i czym ona w ogóle mogłaby być. Za punkt wyjściowy możemy uznać świadomość, która jednak nie jest „produktem“ mózgu, ale czymś pierwotnym wobec materii. W tej perspektywie świat nie jest zbiorem obiektów fizycznych, które przypadkiem zaczęły „myśleć”, ale bardziej strukturą, w której świadomość stanowi podstawę istnienia. Olga Cyrek tłumaczy między innymi panpsychizm - pokazuje tę koncepcję jako jedną z możliwych odpowiedzi na pytanie o naturę rzeczywistości. Jeśli świadomość przenika wszystko, to nie ma wyraźnej granicy między tym, co żywe i nieożywione. Każdy poziom istnienia posiada pewien stopień „doświadczania”. Rzeczywistość nie jest wtedy martwą strukturą, ale czymś, co w pewnym sensie „wie”, że istnieje. Z tym wiąże się kolejna

Tajemnica Nieśmiertelności - opinie o książce

Między czasem a wiecznością
Olga Cyrek0
Okładka ksiązki -  Między czasem a wiecznością

Zrozumieć czas to zrozumieć tajemnicę ludzkiego istnienia W naszym życiu na Ziemi kryje się tajemnica tak głęboka, że przekracza granice zrozumienia....