Okładka książki - Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?

Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?


Ocena: 5.33 (3 głosów)

To nie ty, to jedzenie.

Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną, czyli taką, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm?

Chris van Tulleken, lekarz i osobowość medialna, zabiera nas w podróż po świecie wysokoprzetworzonej żywności i konfrontuje z przytłaczającą rzeczywistością, uświadamiając, że ani ćwiczenia, ani siła woli nie mogą nas uratować. Pokazuje też, co UPF - od angielskiego ultra-processed food - robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą (spoiler: nic dobrego).

Zbyt długo wmawiano nam, że to naszą odpowiedzialnością jest dokonywanie innych, lepszych wyborów, podczas gdy przy obecnym stanie rzeczy jest to praktycznie niemożliwe. Jest to więc książka o naszych prawach: prawie do wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. A przede wszystkim o prawie do dobrej żywności w przystępnej cenie.

Informacje dodatkowe o Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-09-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788368226164
Liczba stron: 448
Tytuł oryginału: Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isnt Food and Why Cant We Stop?

Tagi: Biografie i literatura faktu

więcej

Kup książkę Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać? - opinie o książce

Avatar użytkownika - DNAza
DNAza
Przeczytane:2025-05-03, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2025,

Polecam wszystkim. Rzuca światło na wiele kwestii.

Link do opinii
Avatar użytkownika - Matimajczyta
Matimajczyta
Przeczytane:2025-04-21, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2025, 2025,

Ogólnie książka bardzo mi się podobała, szczególnie dzięki współczesnemu podziałowi produktów spożywczych. Dzięki temu spojrzałam inaczej na własne wybory żywieniowe i okazało się, że nie są one tak złe, jak wcześniej myślałam. To dodało mi trochę otuchy. Z drugiej strony, książka uświadomiła mi, jak niewiele wiemy o produktach ultraprzetworzonych - czyli tych wszystkich gotowych daniach, które wystarczy tylko podgrzać, by mieć pełny posiłek. Po lekturze częściej organizuję sobie czas na samodzielne gotowanie; mam większą kontrolę nad tym, co jem, lepiej się czuję, a co ciekawe, nawet zaczęłam trochę oszczędzać.

Kilka rozdziałów dotyczyło produktów, z którymi na co dzień raczej nie mam styczności. To sprawiło, że znów poczułam się komfortowo z tym, że mieszkam w Europie - może mamy tu mniej wolności, ale dzięki większej liczbie norm i regulacji jesteśmy bardziej bezpieczni. Choć autor pisze także o Europie, widać, że łatwiej nam radzić sobie z etykietami, opisami i wyszukiwaniem informacji o produktach spożywczych.

Przeraża mnie jednak zjawisko, o którym wspomina autor - te zmiany, nad którymi trudno zapanować, bo przecież nie da się każdemu zorganizować życia tak, by zawsze jeść zdrowo. Uwielbiam zdanie z książki: ,,W sklepie jest alejka ze zdrową żywnością - czy to znaczy, że reszta sklepu sprzedaje nam niezdrowe jedzenie?". To naprawdę daje do myślenia.

Link do opinii
Avatar użytkownika - margoth86
margoth86
Przeczytane:2024-12-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - 60 książek w 2024 roku,

Mój tegoroczny hit!

Czy wiedzieliście, że w lodach jest śluz z bakterii? 

A w pieczywie substancje powodujące nieszczelność jelit? 

Wiedzieliście, że są aromaty, które u szczurów powodowały nowotwory?

A uwierzycie, że to wszystko jest legalnie dodawane do tego co jemy? 

No to trzymajcie się mocno w trakcie czytania tej książki!

Niesamowity reportaż z tego jak okłamuje nas rynek spożywczy, jak łatwo obejść przepisy, jakich nadużyć dopuściły się wielkie koncerny...

Link do opinii
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy