Co skłania Polki do przejścia na islam? Jakie korzyści odnajdują w religii, która według stereotypów ogranicza wolność kobiet, podporządkowując je mężczyznom i ich rodzinom? Jak wygląda codzienność, gdy wiara wymaga modlitw w ukryciu i tłumaczenia się z noszenia hidżabu?
Danuta Awolusi przez dwa lata zgłębiała życie polskich kobiet, które przyjęły islam. Spotykała się z nimi zarówno w meczetach, jak i w neutralnych miejscach, uczestniczyła w ich praktykach religijnych i wysłuchiwała opowieści o trudnych decyzjach oraz przemianach, jakie przeszły. Dzięki temu reporterka ukazuje świat polskich muzułmanek, który dla większości pozostaje niewidoczny i niezrozumiały.
Po raz pierwszy mamy możliwość poznać autentyczne historie tych kobiet. Jak radziły sobie z ukrywaniem wiary przed bliskimi? W jaki sposób poszukiwały partnerów życiowych online? Jak mierzyły się z uprzedzeniami i presją społeczną? Czy odczuwają nostalgię za dawnym światopoglądem? Jak islam wpłynął na ich codzienne życie i poczucie tożsamości?
To relacja o poszukiwaniu siebie, odwadze w podejmowaniu decyzji i kosztach, jakie niesie za sobą prawo do wolności wyboru. Publikacja rzuca światło na nieznane aspekty polskiego islamu i stawia fundamentalne pytania o tolerancję, różnorodność i możliwość życia według własnych przekonań w dzisiejszej Polsce.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2025-01-15
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Język oryginału: Polski
Dziś Dzień Kobiet... święto, które niespecjalnie lubię celebrować, ale postanowiłam je uczcić książką o kobietach... Nietypową książką o kobietach...
Jako że od dawna ciekawi mnie temat kobiet w islamie, to na reportaż Danuty Awolusi wręcz się rzuciłam. To nietypowa perspektywa islamu jako religii, ponieważ widziana oczami Polek, które z własnej woli, nieprzymuszane okolicznościami, przyjęły islam jako swoją religię.
Rozmówczynie autorki opowiadają o tym, co sprawiło, że stały się wyznawczyniami jednej z najbardziej opresyjnych i radykalnych religii świata. Islam postrzegany jest przez pryzmat patriarchatu, trudnych do zaakceptowania reguł i nieposzanowania kobiet, jednak polskie konwertytki widzą to zupełnie inaczej. Uważają islam za religię prokobiecą, co dla mnie jest wręcz niewiarygodne. Już sam fakt segregacji płci czy konieczność zakrywania włosów, ciała, a nawet twarzy budzi mój sprzeciw, bo w jakiś sposób stygmatyzuje kobiety i raczej tłamsi kobiecość. O małżeństwach, których podstawą są warunki kontraktu, a nie uczucie, nawet nie wspomnę... Polskie muzułmanki przekonują jednak, że islam jest dla nich odpowiedzią na życiowe rozterki, reguły, które oferuje, wyznaczają im priorytety, dają punkt odniesienia, porządkują i niosą stabilizację. Zapewniają, że islam znacząco poprawił ich komfort życia i samopoczucia, wpłynął na relacje z bliskimi i określił społeczną przynależność.
Większość rozmówczyń konwersji dokonała w młodym wieku, będąc nastolatkami lub bardzo młodymi kobietami. I ten młody wiek mnie zastanawia. Ciekawa jestem, ile w tym jest przemyślanej, rzeczywistej potrzeby przynależności religijnej, na ile to świadoma decyzja, a na ile jest to wyraz nastoletniego, młodzieńczego buntu czy prób poszukiwania swojej życiowej drogi... Z wypowiedzi polskich muzułmanek wręcz tryska euforyczne uwielbienie dla islamu i jego zasad. I, choć ja tej euforii nie podzielam, to za tę moc wiary i otwartość bardzo je szanuję i podziwiam. Może po prostu bycie polską muzułmanką i wyznawania islamu tu, w Polsce, na swoim terenie jest łatwiejsze?
W publikacji zabrakło mi wyjaśnienia niektórych kwestii, jak choćby sytuacji dzieci w przypadku rozwodu muzułmańskiego małżeństwa oraz dla przeciwwagi tej euforii, mocniejszego głosu kobiet, które jednak żałują konwersji czy dostrzegają jakieś minusy islamu, bo sądzę, że takie osoby są. Rozsądny i rozważny głos pani Agnieszki - muzułmanki od 15 lat, czy Patrycji, która opuściła wyznanie po 3 latach, to za mało, żeby obraz islamu jako religii był pełny.
Książkę można potraktować też jako podstawowe kompendium wiedzy o islamie. Autorka sporo miejsca poświęca charakterystyce islamu, jego zasad oraz ich wpływu na codzienne życie.
Pamiętacie, jak w dzieciństwie wasza matka chciała trzymać was blisko siebie, zachowując się przy tym, jak kwoka? Przypominacie sobie chwile, gdy wasz...
Miłość nie zadaje pytań, ale może właśnie ty powinnaś? Marcelina poznaje swojego przyszłego męża w trakcie wieczoru panieńskiego swojej najbliższej...